Hopp til hovedinnhold

Ostebygda vinner Bedriftsutviklingsprisen i landbruket

Mann som yster i stor ostefabrikkFoto: Ostebygda
Produsentnettverket Ostebygda består av åtte osteprodusenter over hele Hol og inkluderer hele 30 produsenter av alle mjølkeprodusenter i kommunen. I dag blir det prisvinnende produsentnettverket hyllet med Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Buskerud.

Under Oste-VM 2018 i Bergen stilte Ostebygda som kollektiv med i alt 16 oster, hvor hele ti av ostene mottok gullmedalje (medaljer etter kvalitet, individuelt og relatert til andre tilsvarende oster). I 2019 ble Ostebygda kåret til årets lokalmatgründer av næringsorganisasjonen Hanen. I dag mottar nettverket bedriftsutviklingsprisen i landbruket og 50 000 kroner.

Fruktbart samarbeid

- Ostebygda har synliggjort hvordan frittstående, små ysterier har lyktes med et fruktbart samarbeid til tross for at de også er konkurrenter. Sammen har de inspirert hverandre, hatt nytte av felles utviklingsprosjekter og fått større gjennomslagskraft. Den lokale forankringen og kvaliteten til produktene løfter ikke bare hver enkelt bedrift, men en hel region og næring, sier Kristin Willoch Haugen, regionsdirektør Innovasjon Norge Buskerud.

- Ostebygda skal fremme håndverk, identitet og kulturer som er forbundet med videreforedling av ku- og geitemelk. Gjennom historiefortelling og samarbeid er målet å heve kunnskapen om håndverket, styrke identiteten og ta vare på de tradisjoner og kulturer som i dag finnes iblant bønder og ystere i Hol kommune, sier Pål Knutsson Medhus.

Lokal forankring

Ostebygda har Hol Ysteri som «nav» i nettverket. Her blir de fleste ostene ysta, og her ligger også det lokale utsalget. Rueslåtten Ysteri, Prestholt geitost, Hamarsbøen, Jakobsplass, Gurostølen og Fagerdalen støl yster også oster innenfor nettverket.

I Ostebygda er dyrevelferd høyt på agendaen. Kuer og geiter må ha det godt for at det skal bli god ost. Alle produsentene i nettverket reiser derfor til fjells med dyrene sine om sommeren. Ostebygda er basert på bærekraftig utnyttelse av naturressursene i kommunen og all melk som brukes i ystinga er produsert lokalt i Hol, på eng og beiter, både i dalen og på støler i fjellet.

- Årets vinner kombinerer det tradisjonelle landbruket med innovativ vidareforedling og produktutvikling på en unik måte. Med sin kompetanse og sitt engasjement, leverer vinneren et smakfullt produkt og bidrar til økt produksjon nasjonalt. Ostebygda skaper stolthet og bidrar til sysselsetting i bygda, sier Willoch Haugen.

Kontaktperson Ostebygda:

Pål Knutsson Medhus, 975 34 333 (Tim Reidar Stenberg, 992 74 157)

E-post: ost@ostebygda.no

Nettside: https://www.ostebygda.no

Kontaktperson i Innovasjon Norge:

Ingeborg Knutsdatter Gresaker, 992 93 639

E-post: inkne@innovasjonnorge.no

Publisert :
Sist oppdatert :