Hopp til hovedinnhold

Rogaland: Unikt landbrukssamarbeid gir prisbelønte oster

Ei dame som undersøker modne oster© Tommy Ellingsen
Det unike samarbeidet mellom økobonden Kolbjørn Anda og Stavanger Ysteri har resultert i prisbelønte oster fra en bynær og bærekraftig matproduksjon. Nå mottar det fruktbare samarbeidet bedriftsutviklingsprisen for landbruket i Rogaland.

Samarbeidet mellom økobonden Kolbjørn Anda og foredleren av høykvalitets lokalmat og Stavanger Ysteri, oppsto i 2015, da Lise Brunborg kom tilbake til Stavanger for å starte eget ysteri. Brunborg var på jakt etter «god melk» og hadde hørt gjetord om produktene til Anda. Et treff resulterte raskt i et samarbeid, og siden har de sammen jobbet for å utvikle best mulig resultat.

- Det var veldig kjekt at nettopp et samarbeid fikk prisen, siden landbruk og matproduksjon først og fremst handler om samarbeid. Vi er begge eksperter innen vårt felt men det er samarbeidet som gir oss produkter, sier Lise Brunborg i Stavanger Ysteri.

- Det at et bynært landbrukssamarbeid mottar prisen kan forhåpentligvis bidra til at flere som bor i byen får øynene opp for landbruk og matproduksjon, fortsetter hun.

Prisbelønte oster

Ostene til Stavanger Ysteri blir ystet fra dagsfersk upasteurisert økologisk melk, på Norges enste by-ysteri. Stavanger Ysteri har utviklet forskjellige oster og det eksperimenteres stadig for å utvikle nye spennende produkter, som den halvfaste kjellerlagrede hvitosten «Fru Luna». Storselgeren er osten Fønix.

Stavanger Ysteri produserer fem ulike oster. Alt fra blåmuggost til kjellermodne og ferske oster. Ostene har mottatt flere utmerkelser (2 gull, 1 sølv og 1 bronse i Oste-NM) og de blir solgt til spesialbutikker over hele landet Fra Farsund i sør til Alta i nord. Ostene blir også brukt på menyen til de beste restaurantene i landet, og blant annet av Michelin restaurantene Renaa i Stavanger og Maaemo i Oslo.

På naturens premisser

Bonden Kolbjørn Anda, er opptatt av å produsere på en miljø- og ressursvennlig måte. Både han og Brunborg er opptatt av å bevare et bærekraftig landbruk på naturens premisser.

- Dette samarbeidet viser at det er mulig å gå sin egen vei i lokalmatproduksjonen. De unike ostene er en hyllest av norsk landbruk og ærlige norske råvarer. I denne bynære lokalmatproduksjonen er det et solid fokus på bærekraft. Til sammen utgjør dette samarbeidet et meget godt eksempel på framtidsrettet matproduksjon, sier Marit Karlsen Brandal, leder Innovasjon Norge i Rogaland.

Juryen har bestått av:

  • Marit Karlsen Brandal (Innovasjon Norge)
  • Geir Skadberg og Anfinn Rosnes (Fylkesmannen i Rogaland)
  • Marit Epletveit (Rogaland Bondelag)
  • Tone Grindland (NHO Rogaland)
  • Elisabeth Saupstad (Region Stavanger)
  • Heidi Skifjell (Rogaland fylkeskommune)
  • Aart Magnussen (Innovasjon Norge)
Publisert :
Sist oppdatert :