Hopp til hovedinnhold

Stor investeringslyst i ren teknologi

Illustrasjon av lader til elbåter som står på en kai og lader en båtFoto: Wärtsilä
Wärtsiläs er et av selskapene som har mottatt støtte fra Innovasjon Norges miljøteknologiordning. Her illustrert med laderen de har utviklet i i samarbeid med Sintef Energi. Les mer her
Investeringer i norske cleantech-selskaper økte med 111 prosent fra 2015 til 2016. Særlig er det innen akvakultur og sjøtransport utviklingen skjer i høyt tempo.

Fjoråret resulterte i en markant økning i antall investeringer i nordiske cleantech-selskaper. Det kommer fram i rapporten Nordic Dealflow, som denne våren utgis av Cleantech Scandinavia. Økningen er på nær 100 prosent, sammenlignet med året før. Investeringene begynner derfor å nærme seg samme nivå som før finanskrisen.

Norge er intet unntak. Trenden er tydelig her også, med en økning på hele 111 prosent fra 2015 til 2016. 40 prosent av investeringen er hentet fra privat sektor.

- Dette sier også noe om viktigheten av offentlige virkemidler som stimuli for privat næringsliv i en tidlig fase der risikoavlastning er helt nødvendig for å bygge kunnskap og underlag til de store kommersialiserbare prosjektene. Vi vet at Norge er ettertraktet for utvikling av nye, bærekraftige teknologiske løsninger, og den internasjonale interessen for å teste ut elektriske løsninger hos oss er stor. Med vår infrastruktur, høyteknologiske kunnskapsbase, økonomiske forutsetninger og energisituasjon er Norge en svært godt egnet destinasjon for å teste ut og å introdusere helt nye cleantech-løsninger, sier Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Akvakultur seiler opp

Innovasjon Norge er i selv en betydelig investor i cleantech-bransjen. Med Miljøteknologiordning investeres hvert år en halv milliard kroner i norske gründer- og vekstselskaper, gjennom offentlig finansiering til å bygge pilot- og demonstrasjonsanlegg. Tilskuddet reduserer risikoen i prosjektet for de øvrige investorene og ordningen gjelder norske bedrifter i hele landet.

Et område der man opplever en stadig økende investeringslyst er akvakultur, der smarte løsninger utvikles for å møte etterspørselen i produksjon av fisk-, alge- og andre sjøbaserte produkter. Et annet felt som står sterkt i Norge er sjøbasert person- og varetransport. På dette området er det en tydelig dreining i retning flere elektrifiserte fartøy, med alt fra små båter til store skip.

Viktig møteplass

En rekke selskaper med løsninger på disse feltene vil presentere sine løsninger på Cleantech Capital Day i Oslo 3.-4. april. Det nordiske arrangementet avvikles i år for 10. gang og har etablert seg som en ettertraktet møteplass for nordiske cleantech gründere, investorer og industriselskaper.

I år er det Oslo og Norge som er vertskap, og sammen med andre nordiske og noen internasjonale bedrifter og investorer vil man her få oppdatert kunnskap fra den globale cleantech-scenen og skape nettverk. Arrangør er Cleantech Scandinavia, i samarbeid med Innovasjon Norge, OREEC, Kjeller Innovation og Enova.

Et av høydepunktene på konferansen er kåringen av årets mest lovende cleantech-bedrift i Nordic Cleantech Open.

For mer informasjon, kontakt:
Marianne Mork, senior kommunikasjonsrådgiver, tlf. 414 49 747

Publisert :
Sist oppdatert :