Hopp til hovedinnhold

TINC Asia gir raske resultater

TINC Asia har allerede resultert i investeringstilbud på tre millioner dollar og businesspartnere for de norske bedriftene som deltok på programmet. – Unikt etter bare tre uker, sier Torunn Aass Taralrud, direktør i Innovasjon Norge.

Seks norske startups er nå tilbake i Norge etter å ha deltatt på tech incubator-programmet TINC Asia i Singapore. Programmet, som er rettet mot gründere og oppstartsbedrifter som vil lære av de beste, ble opprettet av Innovasjon Norge i fjor. Asia er et av de rasketst voksende markedene i verden, utfordrende, men med et stort behov for nye produkter og tjenester. TINC skal gjøre norske bedrifter rustet til å etablere levedyktige bedrifter i Norge i et internasjonalt marked.

«TINC har bidratt til å skape forbindelser fra øst til vest med potensiale for verdiskaping og lønnsom forretningsutvikling inn i framtida»
Torunn Aass Taralrud, direktør Innovasjon Norge

Se østover for muligheter

Tre intensive uker har så langt resultert i investeringstilbud på 3 millioner USD, to av de norske bedriftene har åpnet eller er i ferd med å åpne salgskontorer i Singapore og en har blitt businesspartner med et lokalt selskap.

– Dette er unikt. Det er veldig interessant å se hva de norske gründerne har oppnådd på bare tre uker. Programmet bidrar riktignok med gode forberedelsesprosesser i Norge før oppholdet, men det som gjør det ekstra morsomt er at mange av bedriftene var i Asia for første gang, sier Torunn Aass Taralrud, direktør i Innovasjon Norge.

– TINC har bidratt til å skape forbindelser fra øst til vest med potensiale for verdiskaping og lønnsom forretningsutvikling inn i framtida . Budskapet er «se østover, og du vil finne muligheter», fortsetter hun.

Prisbelønnet program

TINC Asia er basert på TINC Silicon Valley moderprogrammet vårt som i vår ble kåret til Norges beste akselerator under Nordic Startup Awards 2015. TINC Asia-programmet handler primært om å jobbe mot potensielle kunder, partnere og investorer og bli veiledet av noen av de beste og mest erfarne mentorene i en sentral hub i regionen. Innovasjon Norge har etablert samarbeid med et ledende akseleratormiljø, JFDI, Joyful Frog Digital Incubator, som holder til i en av regionens viktigste startup-klynger.

Lærer forretningskultur og koder

– Uten TINC ville det tatt lang tid å få tilstrekkelig kompetanse og tillit til å satse i Asia. Programmet hjalp oss til å forstå forretningskulturen, og det sparket praktisk talt opp dører. Mentorene fra JFDI-temaet bidro til å knekke de sosiale kodene og å navigere byråkratiet, sier August Flatby, CEO i tech-bedriften Biogrid. Firmaet kunngjorde i forrige uke at de nå har kjøpt seg inn i en singaporeansk oppstartsbedrift for sammen å gå inn i markedet med et produkt innen utvikling av vertikal dyrking i urbane områder.

Stig Linna, administrerende direktør i Kaizit, sier det har vært utrolig lærerikt å bli kjent med entreprenørskapsmiljøet i Singapore.
– Ved å høste av kunnskap og erfaringer i det store nettverket og bredden av internasjonale oppstartsbedrifter i miljøet her, tror vi at vi kan vokse raskere, sier han. Kaizit har utviklet et salgstyringssystem for den maritime næringen og har fått verdifulle kontakter blant globale maritime aktører i bransjen.

Likheter med marked i Singapore

Nytt av året er samarbeid med Telenor Digital. De bidrar med mentorer fra sitt nettverk i Asia, bl.a fra ledelsen i dtac / Telenor Thailand. Kubicam, et oppstartsselskap fra Telenors innovasjonssystem og en av vinnerne fra Digital Winners, planlegger å åpne et kontor i Singapore i nær fremtid. De er i strategiske diskusjoner med en lokal videokonferanseleverandør.

- Norge og Singapore har nesten lik befolkningsstørrelse, og landene har en lang historie med å bygge tillit og handel på tvers av verdenshavene. Framdriften til de seks selskapene har vist hvor relevant deres teknologi er for begge markedene, sier Adrian Tan som er leder for JFDI, Innovasjon Norges samarbeidspartner i TINC Asia.

Foreløpige resultater fra TINC Asia aug-sept 2015:

Biogrid, Oslo. Har kunngjort at de planlegger å kjøpe en oppstartsbedrift i Singapor for å vokse innen vertikal dyrking i urbane områder

Kubicam, Oslo.Videokonferanseselskapet planlegger å åpne et kontor i Singapore i nær fremtid, og er i strategiske diskusjoner med en lokal leverandør. De prøver å skaffe 5-10 millioner USD, og en del av dette vil trolig komme fra Singapore.

Touch Systems AS, Karmøy. Har satt opp et lokalt selskap, leid inn tre personer og landet sin første betalende kunde i Asia for sitt produkt Infogym (en interaktiv løsning for treningssentre). Gründer Tor Ivar Våge melder også om investeringstilbud fra to startup investeringsfirmaer i Singapore.

Pointmedia, Toten nå Oslo.Utvikler neste generasjons digitale skjermer og analyser for butikkjeder. Virksomheten vurderer nå tilbud om å teste sine løsninger i samarbeid med en handelshøyskole i Singapore, i tillegg til en lokal konsulentselskap.

nLink, Sogndal. Har utviklet en robot for byggebransjen som måler og borer hull i betongtak. Produktivitetsforbedring i byggenæringen er nasjonal prioritet i Singapore, en nasjon som har fordoblet sin befolkning siden 1980, og fortsetter å øke raskt. Møter med to av de største byggefirmaene i verden og flere store regionale byggefirmaer i Asia.

KaizIt AS, Hammerfest, nå Oslo. Har utviklet et salgstyringssystem for den maritime næringen. Singapore er et av de største maritime sentre i verden. Møtene i Singapore har resultert i kontakter på høyt nivå og avtaler med de europeiske hovedkontorene til flere globale, maritime aktører i bransjen.

Publisert :
Sist oppdatert :