Hopp til hovedinnhold

Vi mener: Eksportdugnaden starter hjemme

Hans Martin Vikdal, viseadministrerende direktør i Innovasjon Norge i 2020.Foto: Agnete Brun
Hans Martin Vikdal, viseadministrerende direktør i Innovasjon Norge.
Otto Søberg og Ivar Slengesol i Eksportkreditt Norge skriver i Dagens Næringsliv 21. januar at Norge trenger en eksportdugnad. Vi deler målene for dugnaden og vil gjøre vårt for å bidra til å løse samfunnsutfordringene. Og vi mener ett forhold er spesielt viktig: Dugnaden starter der bedriftene er – i bygder og byer, i de små og mellomstore bedriftene.

Hans Martin Vikdal, viseadministrerende direktør i Innovasjon Norge.

Næringslivet i Norge består for en stor del av småbedrifter. Når de skal eksportere, møter de tøff konkurranse og en rekke hindringer. Det største hinderet er at de mangler finansiering til å bygge seg opp for å satse internasjonalt. Dessuten sliter de med å finne samarbeidspartnere i landet de vil satse i. Da trenger de noen som bidrar i dugnaden, som kan gjøre jobben med å på plass finansiering og vet hva som møter bedriftene i Shanghai, Milano eller San Francisco.

Vi har hatt en gründersatsing i Norge, og den har vært vellykket. Nå trenger vi å satse på vekst, og for norske bedrifter betyr det eksport.

Det er avgjørende at det offentlige gjør sin del av innsatsen for å dele risikoen med bedriftene, bruke nettverk i Norge og utlandet og sikre finansieringen i samarbeid med EU og norske banker.

Dugnadsdeltakere stiller når de blir bedt om det. De gjør jobben. På samme måte må de gode hjelperne i virkemiddelapparatet være lett tilgjengelige, fleksible og ikke minst gode diskusjonspartnere for bedriftene. Det må gjennomgangen av virkemiddelapparatet legge til rette for, med kort avstand uansett hvor i landet bedriftene befinner seg, med tett kontakt mellom regioner, nasjonale ordninger og internasjonal kunnskap.

Dagens Næringsliv 21. januar: Norge trenger en eksportdugnad.

Publisert :
Sist oppdatert :