Hopp til hovedinnhold

Ystepiker, frossenpizza og sort havre - finalistene er klare!

finalisteneFoto: Innovasjon Norge
De tre finalistene til Bedriftsutviklingsprisen i landbruket 2022. Øverst er Fæby Bryggeri fra Trøndelag. Nede til venstre er Ystepikene fra Rogaland. Nede til høyre er Tveter Gård Foredling fra Viken.
Årets tre finalister til Bedriftsutviklingsprisen i landbruket er nå klare. Det er Ystepikene fra Rogaland, lokalmat og frossenpizza fra Fæby bryggeri i Trøndelag og sort havre fra Tveter Gård i Viken.

Finalister i Bedriftsutviklingsprisen

Dette er årets finalister i Bedriftsutviklingsprisen i landbruket, og vinneren kåres i midten av januar.

- Disse tre bedriftene har virkelig vist hva man kan få til med basis i landbrukets og bygdenes ressurser. Det er inspirerende å se oppfinnsomheten og nysgjerrigheten til disse gründerne som lager kvalitetsprodukter med utgangspunkt i råvarer som gardsdrifta gir, sier Silje Lesjø, leder for landbruk i Innovasjon Norge.

Den nasjonale prisen skal deles ut under landbruks- og matmessa Internationale Grüne Woche i Berlin av landbruks- og matminister Sandra Borch.

Øl, lokalmat og frossenpizza

Fæby Bryggeri AS er vinner av Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Trøndelag. Pandemien førte til flere gode idéer som nå er blitt realitet og skaper arbeidsplasser.

vinnere FæbyFoto: Innovasjon Norge
Fæby Bryggeri AS, med Hakon Bragi Valgeirsson (daglig leder og kjøkkensjef), Arne Marius Haugen (bryggerisjef), Silje Eggen og Jørund Eggen. 

Fæby gård har i dag etablert seg som en solid lokalmatprodusent av både øl, gårdspizza og chips, og som et velrennomert serveringsted, med food-truck og cateringleveranser.

De ønsket å lage et lokalmatprodukt med mozzarella, basert på samarbeidet de har med Vuku gårdsmeieri, og fant fort ut at pizza egnet seg godt. Det finnes mye godt kjøtt i lokalmiljøet, og god tilgang på tomater fra Mære som ellers ville gått i søpla på grunn av utseendet. Dette kombinert med en befolkning som elsker frossenpizza resulterte i produktet Fæby gårdspizza.

Målet til Fæby Bryggeri er å skape god stemning for deres gjester ved å servere skamgod mat og drikke, på en profesjonell men uhøytidelig måte, i de triveligste omgivelser.

Les mer om Fæby Bryggeri

Ystepikene

Ystepikene har vunnet Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Rogaland. På Varhaug sør på Jæren, med utsikt mot Nordsjøen, ligger gården til Jon Lea og Siri Rasmussen Lea. Her går melkekyr inn og ut av fjøset, ved siden av en innhøstet kornåker og rugeeggbygget som er en del av den tradisjonelle driften på gården.

YstepikeneFoto: Innovasjon Norge
Driftsleder Siri Lobekk, Siri Rasmussen Lea og Jon Lea fra Ystepikene AS.

Ystepikene har skapt «det åpne ysteriet» på gården. Det innebærer at kunder kan komme og kjøpe varer når det måtte passe dem via selvbetjening, samtidig som de får et innblikk i osteproduksjonen.

- Kundene kan se gjennom vinduet hvordan varene de kjøper blir produsert og føler at de kommer tettere på det de spiser. Besøkende kan også få en omvisning på gården hvis de har lyst til å se kyra som leverer melka, sier Siri.

I gårdsbutikken tilbys det et bredt spekter av egne varer, men også varer fra mange andre lokalmatprodusenter i Rogaland. Ystepikene fremmer like mye de andre produsentenes varer som sine egne.

- Det har kommet stadig flere utsalgssteder for lokalmat i regionen og vi har opplevd en fantastisk positivitet og vilje til å hjelpe hverandre med salg av lokalmatvarer på Jæren de siste årene, sier Jon.

Les mer om Ystepikene

Sort havre

Tveter Gård Foredling AS har vunnet Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Viken. De har gjort god butikk av en edel råvare som i flere år var forbeholdt hester.

jury og vinnereFoto: Innovasjon Norge
Ingunn og Johan Anstensrud med Den Sorte Havre.

Den gamle kornarten svarthavre har blitt dyrket i Norge siden før vikingetiden. Da eierne av Tveter gård i Våler i Østfold fikk høre om kornarten etablerte de Den Sorte Havre. Målet var å dyrke verdens beste havre av urkornet, utvikle innovative produkter med høy kvalitet og nå ut til hele verden med sine gode og sunne produkter.

Med en sunn råvare, forskning og fokus på helse har bedriften skapt en lønnsom virksomhet. De har lykkes med å bygge en merkevare og fått innpass hos de store aktørene i dagligvarebransjen med sine havregryn, müslier, ulike økologiske bakemikser, havremel og til og med havreris, som er et middagsprodukt. De har også blitt synlige både i det nasjonale og det internasjonale markedet.

Det norske urkornet har fått en renessanse takket være sitt ernæringsinnhold. Svarthavren er spesielt rik på umettet fett, og er i tillegg en glutenfri kornsort.

Dyrking og videreforedling av sunt urkorn fra vikingtiden danner grunnlag for en god historie om vekst, eksport av landbruksprodukter og samarbeid mellom bønder. Behovet for råvarer har økt mye siden oppstarten i 2014 og vinneren har nå et samarbeid med 20 bønder som dyrker urkorn etter avtale. Dyrkingen skjer uten kjemiske innsatsmidler og solenergi benyttes til tørking av kornet.

Les mer om Tveter Gård og Den Sorte Havre

Publisert :
Sist oppdatert :