Sirkulærøkonomi
Økt konkurransekraft
Bedrifter møter i økende grad krav til sirkularitet i design, materialvalg og forretningsmodell - både fra kunder, myndigheter og andre interessenter. Å tilby mer sirkulære produkter og tjenester, styrker både bedriftens konkurranseevne og omdømme. I EUs tiltakspakke "Industrial Clean Deal" fremmes sirkulartiet som en nøkkel til økt konkurransekraft.
Sirkulær forretningsmodell
Omleggingen til en sirkulær forretningsmodell er ressurskrevende for bedriften. Den griper inn i bedriftens produktspekter, produsentansvar, digitale løsninger, produksjonsprosesser, logistikksystemer, transport, varelager, betalingsmodeller og mye annet. Omleggingen omfatter også gjerne hele verdikjeden som bedriften er en del av. Den samfunnsmessige gevinsten av en slik omlegging gjør at det offentlige kan finansiere deler av kostnadene.
Sentrale styringsdokument
Direktivet for bærekraftsrapportering (CSRD) gir selskaper av en viss størrelse opplysningsplikt. De som omfattes av dette må rapportere i henhold til European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Denne standarden krever at selskaper rapporterer om hvordan de håndterer ressursbruk, reduserer avfall, øker resirkulering og forbedrer ressurseffektiviteten.
Økodesignforordningen er et rammeverk som fastsetter krav til økodesign for å fremme miljømessig bærekraftige produkter, og for å tilpasse produkter til en klimanøytral, resurseffektiv og sirkulær økonomi som reduserer avfall.
Veiledninger og verktøy for sirkulærøkonomi
- ESRS E5 (Ramboll)Europeisk rapportiseringsstandard for ressursbruk og sirkulær økonomi
- ISO 59000-serien (Standard Norge)Standardene definerer viktige begreper og beskriver overordnede prinsipper for sirkulær økonomi.
- Nordic Circular Economy Playbook (Nordic Innovation)Veiledning med verktøy for deg som driver sirkulær endring i bedriften.
- TCO, LCC og LCA (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring)Metoder for helhetlig kostnadsberegning av anskaffelser og å identifisere relevante miljøkrav brukt i miljødokumentasjon.
- Flourishing Business Canvas (Flourishing Business)Digitalt verktøy for å utvikle virksomhetens forretningsmodell med tanke på samfunnsansvar, miljøpåvirkning og økonomisk bærekraft.
Nyttige lenker
- Veiledere til vesentlighetsanalyse (EFRAG)
- Vesentlighetsanalyse (vesentlig.no)Verktøy for å identifisere hvor bedriften har størst påvirkning, hvilke områder som er mest viktig for dine interessenter, og hvordan du kan prioritere og effektivisere bærekraftsarbeidet.
- Veileder for omstillingsplaner (UN Global Compact)
- Kurs: Bærekraft og digitalisering (digitalnorway.com)I dette dybdekurset lærer du hva bærekraft egentlig er, hvilke krav som stilles, sammenheng mellom digitalisering og grønn omstilling og hvordan bærekraft kan gi konkurransefortrinn.
- Grønnvaskingsplakaten (gronnvasking.no)Grønnvaskingsplakaten er en veileder og læringsarena som tilrettelegger for å bygge kompetanse på god og troverdig kommunikasjon