Enorm infrastruktursatsning i Sverige
Den svenske regjeringen understreker betydningen av en pålitelig og effektiv transportinfrastruktur for å støtte landets økonomiske vekst og bærekraftige utvikling. Infrastrukturminister Andreas Carlson sier at investeringene ikke bare vil forbedre dagens infrastruktur, men også danne grunnlaget for fremtidig vekst gjennom nye prosjekter.
Styrking av vedlikehold og drift
Vedlikehold og oppgradering av eksisterende infrastruktur er den viktigste delen av denne planen. Av de foreslåtte midlene skal 354 milliarder kroner brukes til vedlikehold av veinettet, mens 210 milliarder er satt av til jernbanen. Det betyr at mye av det forsømte vedlikeholdet skal tas igjen innen planperiodens slutt. Dette vil forbedre sikkerheten og påliteligheten til transportnettet.
Ny infrastruktur for fremtiden
I tillegg til vedlikehold vil over 607 milliarder kroner gå til investeringer i ny infrastruktur, med spesielt fokus på å forbedre pendlingsmuligheter og godstransport. Blant annet vil man utvikle moderne transportløsninger og bygge en infrastruktur som kan bidra til å øke produktiviteten og redusere miljøpåvirkningen. Målet er at den svenske transportinfrastrukturen ikke bare skal være robust og effektiv, men også være et bærekraftig alternativ.
Muligheter for norske bedrifter
Den svenske satsingen på transportinfrastruktur skaper store muligheter for norske bedrifter, særlig innen bygg og anlegg, teknologi og bærekraftige løsninger. Med investeringer på milliarder i veier, jernbane og grønn mobilitet er det stort behov for innovative løsninger som kan effektivisere prosjektene. Norske selskaper med ekspertise innen fornybar energi, digitalisering og transport står godt rustet til å bidra, med mulighet for tilgang til store prosjekter og potensielt langsiktige kontrakter.
Anbud i Sverige
Den store satsingen på transportinfrastruktur vil være nært koblet til offentlige anskaffelser. I Sverige er anskaffelser en viktig del av økonomien. Offentlige anskaffelser kan være ganske kompliserte, spesielt for nye aktører innen området. Det finnes mange regler og lover å følge, som Lagen om offentlig upphandling og Lagen om upphandling inom försörjningssektorerna. I tillegg kreves det ofte nøye planlegging og dokumentasjon for å sikre at anskaffelsen skjer på en rettferdig og transparent måte. Er du interessert i å få oversikt over aktuelle anskaffelser innen transportinfrastruktur eller andre sektorer, kan du bruke tjenester som Opic og Upphandlingsmyndigheten.
Direktør for Stockholm kontoret, Robert Nygårdhs forteller om hvordan kontoret i Stockholm kan bistå bedrifter som trenger assistanse.
- Innovasjon Norges kontor i Stockholm kan hjelpe bedrifter med alt fra markedsanalyser og å finne lokale partnere tilstøtte knyttet til anbud. Kontoret samarbeider også tett med eksperter på området som kan gjøre prosessen enklere. Ikke nøl med å ta kontakt dersom du trenger hjelp.
Er din bedrift interessert i Sverige?
Det er viktig å huske at selv om Norge og Sverige er naboland, har Sverige dobbelt så mange innbyggere og en noe annerledes forretningskultur. Det kan derfor være lurt for norske bedrifter å kjenne til noen av disse forskjellene.
Her er noen kulturelle forskjeller å være bevisst på:
- Nordmenn og svensker har et noe forskjellig forhold til tid; svenskene foretrekker å planlegge møter og prosjekter i meget god tid.
- I Sverige er det generelt mye vanskeligere og mer krevende å finne frem til riktig kontakt og rett beslutningsnivå.
- Svensker har ikke alltid like lett å forstå norsk, det vil derfor lønne seg å være forberedt med material, case og en svensk nettside.