Full gass for norsk næringsliv i Tyskland
- Tyskere er veldig glade i Norge og har positive assosiasjoner til oss, både som land og folk. Det skaper mange og gode muligheter for norske bedrifter som ønsker å satse i et nytt marked, forteller Gunnhild Brumm.
Hun er kontorleder ved Innovasjon Norges Tyskland-kontor. Etter mange års fartstid i internasjonalt næringsliv, tok hun høsten 2023 over roret og ansvaret for ni dyktige rådgivere.
Kontakt Gunnhild Brumm
Kontor i to byer
Tyskland er som eneste Innovasjon Norge-kontor i Europa, strategisk til stede på ulike lokasjoner: med kontor både i Hamburg i nord og i München, som ligger i delstaten Bayern.
«Det spesielle her i Tyskland, er at forretningsmarkedet er så heterogent og differensiert. Derfor er det særlig viktig å ha noen som kjenner markedet, slik at du skjønner hvilken region du bør satse i.»
I Nord-Tyskland er det for eksempel en massiv satsing på energi, mens lenger sør i landet er det et stort forretningsmarked for blant annet industri 4.0, bilindustri og et stort antall "Hidden Champions" i tekniske bransjer.
Rykket opp som Norges største handelspartner
I flere tiår har Storbritannia vært det landet Norge eksporterer mest til, men i 2022 løp Tyskland forbi og tok førsteplassen. Ifølge Statistisk Sentralbyrå eksporterte Norge i 2022 varer for over 726 milliarder kroner til Tyskland, noe som er en økning på 173,3 prosent siden 2021! Og varen vi eksporterer mest? Jo, det er naturgass - i gassform.
Men Tyskland handler mer enn gass av oss. Kontorleder Brumm trekker blant annet frem næringer som havvind, landbruk, grønn maritim, turisme og smart samfunn som store satsingsområder for tyskerne. Flere norske selskaper er allerede på plass i det tyske markedet med fremtidsrettede løsninger.
«I Norge er vi veldig langt fremme med digitale løsninger i samfunnet. Smarte samfunn er en viktig satsing for Tyskland, og de er veldig interessert i norsk kompetanse for å utvikle seg på dette området.»
- I tillegg er turistnæringen alltid sulten på norske, bærekraftige konsepter og reisemål, legger Hilke von Hoerschelmann til.
Hun er markedsansvarlig ved Innovasjons Norges Tyskland-kontor, og snakker både norsk og tysk flytende. Hennes rolle går blant annet ut på å hjelpe norske bedrifter med å utforme unike budskap som passer i Tyskland, samt hjelpe med pressemeldinger, intervjuavtaler og generelle kommunikasjonstjenester.
- Vi er det eneste av Innovasjon Norges kontorer internasjonalt som tilbyr strategisk posisjonering og kommunikasjon. Dette ser vi har stor nytteverdi for kundene våre, forteller hun.
Enormt dyktig apparat i sving
En storfornøyd kunde, som har hatt god hjelp av kommunikasjonstjenestene til det tyske Innovasjon Norge-kontoret, er det norske oppstartselskapet Wenn ASA. Selskapets helautomatiske bilskannere har i to år vært i bruk på Oslo lufthavn. Den AI-baserte skanneren løser et sentralt problem for bilutleiefirmaer, verksteder og forsikringsselskaper: hvem er ansvarlig for skader på bilen.
«Det er først når du er klar for skalering ut av Norge, at du merker hvilket apparat som er i sving i Innovasjon Norge for å hjelpe norske selskaper.»
Etter å ha snust på det tyske markedet og blitt introdusert for det tyske teamet hos Innovasjon Norge, ble Wenn overbevist: De ønsket å satse i Tyskland. Raskt fikk de hjelp til å lage pressemeldinger som nådde ut til relevante medier i Tyskland, Østerrike og Sveits.
Nå har det norske selskapet fått på plass avtaler med Audi AG og Cardent.
- Mange gründere og oppstartsbedrifter tenker nok på Innovasjon Norge som et sted man kan søke om finansiering i ulike former. Det er først når du er klar for skalering ut av Norge, at du får merke hvilke apparat som er i sving for å hjelpe norske selskaper, sier Rolf Atle Seloter CSO & CMO i Wenn ASA.
Sentrale i den strategiske satsningen
Et annet selskap, som er storfornøyd med hjelpen de har fått, er norske Kilter, som utvikler og selger ugressroboter. Med nøyaktighet fjerner roboten ugress og sparer grønnsaksbønder for store mengder sprøytemidler.
«Vi har fått utmerket og profesjonell hjelp av Innovasjon Norge til å kartlegge det tyske markedet og avdekke strategiske satsingsområder. Vi har også fått hjelp til å opprette direkte kundekontakt som har ledet til salg i disse områdene.»
Også Eviny, et av Norges største energi- og teknologikonsern, peker på Innovasjon Norge som deres brobygger i Tyskland. Rådgiverne ved det tyske kontoret har bidratt til at selskapet forstår det tyske regelverket og de kulturelle barrierene bedre.
- Da Eviny Elektrifisering begynte å se på det tyske markedet, hjalp Innovasjon Norge oss raskt med å etablere et nettverk i Tyskland, og introdusere oss for gode samarbeidspartnere og beslutningstakere, forteller daglig leder, Pål Tveitevåg.
- Uten bistanden fra Innovasjon Norge, er jeg sikker på at det ville vært mye tyngre for oss og etablere oss i Tyskland, sier han.
Kontorleder Brumm er glad for at flere både små og store bedrifter har god erfaring med hjelpen de får fra hennes dedikerte medarbeidere. Nå håper hun enda flere norske bedrifter blir fristet til å utforske Tyskland som marked.
- Vi har en rekke kunder på listen, men har alltid plass til flere spennende prosjekter. Tenker du på å satse i Tyskland, håper vi du tar kontakt med oss i Innovasjon Norge, oppfordrer hun.