Gnistrende marked for grønn energi i Vietnam

En rask ekspanderende industri gir et enormt energibehov. Norske aktører sitter på høyaktuelle løsninger.
Seks ansatte ved Vietnam-kontoret står foran et juletre
TETT PÅ: Karin Greve-Isdahl og resten av teamet i Hanoi har gode relasjoner i det vietnamesiske markedet.
© Innovasjon Norge

– Vietnam er et stort marked med over 100 millioner mennesker, og er blant de raskest voksende økonomiene i Sørøst-Asia. Det er et ungt og dynamisk marked med en økende middelklasse – et utrolig fremoverlent land som ser muligheter, sier Karin Greve-Isdahl, som leder Innovasjon Norges kontor i Vietnam.

Utover det positive makroøkonomiske bildet, setter det politiske bakteppet med sterk statlig kontroll gjennom kommunistpartiet, rammene for næringslivet.

– Politikk og økonomi er tett sammenvevd, og er ofte to sider av samme sak i Vietnam. Myndighetene utformer for eksempel femårsplaner for hvordan de ønsker at næringsliv, teknologi og industri skal utvikle seg, sier Greve-Isdahl.

Vietnam har likevel vært et marked i sterk vekst de siste årene. Landet har bevisst åpnet opp for utenlandske investeringer og internasjonal handel, samtidig som FNs nullutslippsmål har høy prioritet for myndighetene.

Skyline av Ho Chi Minh-byen i solnedgang
STORE MULIGHETER: Ho Chi Minh er en viktig industriby i Vietnam, etterfulgt av Hanoi og Hai Phong.
© Tron Le/Unsplash

– Vi opplever en sterk økning i kundetilfanget, og kontoret har aldri vært så opptatt som vi er nå. Fra å ha jobbet med en håndfull selskaper, hjelper vi nå aktivt med 16 norske selskaper, deriblant Equinor, Tomra og Vard, sier Greve-Isdahl.

Hun kom på plass som kontorleder i august 2023, og leder et lite kontor på fem personer, som er del av den norske ambassaden i Hanoi.

– Vi hjelper norske selskaper, hovedsakelig innen fornybar energi, sirkulær økonomi og akvakultur. Mens akvakultur allerede står sterkt her, med Vietnam som verdens tredje største eksportør av akvakulturprodukter som reker, er fornybar energi og sirkulærøkonomi nye og voksende markeder her, sier Greve-Isdahl, og legger til:

– Spesielt fornybar energi har hatt en sterk og god utvikling i Vietnam de siste årene, der det går mye i onshore og solenergi. Havvind er en helt ny sektor i landet – hvor Norge har svært god kompetanse.

Møter økende energibehov

Tett folkemengde ved opplyste bygninger og butikker en kveld i Vietnam
ØKENDE ENERGIBEHOV: Vietnam opplever en rask økning i industri og handel
© Georgios Domouchtsidis/Unsplash

En konsekvens av Vietnams raskt ekspanderende industri, handel og middelklasse er at energibehovet skyter i været. Med landets omfattende kyst- og havområder seiler havvind opp som en ny og viktig energikilde. Equinor er på full fart inn i landet og er én av Innovasjon Norges største kunder.

– Vi bistår Equinor med markedsadgang for havvind. Tildeling av lisenser er styrt av statseide selskaper som Petro Vietnam, så vi jobber derfor langsiktig med myndighetskontakt og partnerskap, sier Greve-Isdahl.

Equinor begynte i 2019 å se på om Vietnam kunne være et interessant område for å utvikle fornybar energi, og et nytt kontor åpnet i 2022.

– Det er ingen tvil om at Vietnam har Sørøst-Asias beste vindressurser med sin lange kyst og mye vind. Behovet for og viljen til å satse på fornybar energi er også klart til stede, men vi har et langsiktig perspektiv i Vietnam, sier Jacques-Etienne Michel, Country Manager for Equinor i Vietnam.

Selv om Equinor Vietnam ikke har konkrete prosjekter i gang per nå, begynner viktige avtaler å ta form – til tross for en viss «umodenhet» i det vietnamesiske regelverket på fornybar energi.

– Vi har en sterk relasjon med Petro Vietnam. Vi har signert to MOU’er (intensjonsavtaler) med dem, der vi er enige om et samarbeid om å se på hvordan vi kan utvikle fornybar energi i Vietnam. Det er i denne fasen at Innovasjon Norge er på sitt aller beste – de hjelper oss å sette opp møter og navigere mellom «stakeholders» vi må snakke med, både blant myndighetene og i privat sektor, sier Michel, og utdyper:

– For eksempel har de utredet hva som er status på Vietnams forsyningskjede, og hva som mangler på det nivået for å kunne bygge en vindpark, som er verdifullt for oss.

En liten fiskebåt på en turkis sjø, foran berg som går rett opp fra vannet
HAV AV MULIGHETER: Med mer enn 3000 km kystlinje er havvind et interessant område for Vietnam.
© Leon Wong / Unsplash

Norsk teknologi viser vei innen sirkulærøkonomi

Vietnam har forpliktet seg sterkt til det internasjonale målet om nullutslipp innen 2050 og jobber blant annet for å etablere sirkulærøkonomi gjennom bedre avfallshåndtering, bærekraftige materialer og resirkulering.

– Vietnam har store ambisjoner innen sirkulærøkonomi, og i år har de lansert et regelverk for «utvidet produsentansvar», som allerede er på plass i Europa. Det betyr at produsenter er pålagt et juridisk ansvar for hele livssyklusen til produktene de lager, fra produksjon til resirkulering. Dette et er et helt nytt felt for Vietnam, der flere norske selskaper, blant annet TOMRA, sitter på relevant teknologi og kompetanse, sier Greve-Isdahl.

For å lykkes med sine grønne satsninger er Vietnam nemlig avhengige av innovativ teknologi. Norske TOMRA ser Vietnam som et nøkkelmarked for kommende år i Asia.

– Vår teknologi for sirkulær økonomi er basert på et omvendt pantesystem kalt DRS (Deposit Return System). Men det forutsetter at myndighetene må etablere et lovverk for pantesystemet, noe som er et utfordrende og tidkrevende påvirkningsarbeid. Her spiller Innovasjon Norge en nøkkelrolle, sier Nam Cao Hoang, PR-sjef i Tomra, og legger til:

–Teamet til Innovasjon Norge har arrangert workshops, studieturer og gjort analyser for å se på muligheten til å introdusere et pantesystem for plastflasker i Vietnam, sier Hoang.

For å lykkes i Vietnam må du forstå kulturen

De seks ansatte ved Vietnam kontoret poserer innendørs foran kameraet
TIL STEDE I HANOI: Innovasjon Norge hjelper norske bedrifter i Vietnam
© Innovasjon Norge

Vietnam er et utpreget relasjonsorientert og hierarkisk innordnet samfunn, der kulturforståelse og tålmodighet er forutsetninger for å lykkes.

– I Vietnam er det viktig å ha et langsiktig fokus. Dette er et land som er veldig toppstyrt og hvor ting tar lang tid. For eksempel må man vente på at lederen har lagt ting i kalenderen før de andre kan gjøre det. For å gå inn i det vietnamesiske markedet, må du ha de langsiktige brillene på, sier Greve-Isdahl, og forklarer nærmere:

– Teknologien må brukes riktig. De som selger teknologi, har ofte løsningen på kun én del av problemet.

Hun gir et eksempel.

– Hvis du skal selge en høyteknologisk pumpe, men kunden mangler ledningene og som skal til for å lage hele systemet, vil de ikke være villige til å betale for pumpen. De må forstå helheten. De har også en helt annen horisont når det kommer til å få tilbakebetalt investeringene sine «her og nå», og ikke en oppside som skal komme om fem til ti år, avslutter Greve-Isdahl.

Slik lykkes bedriften i Vietnam
  • Tenk langsiktig når det gjelder å bygge opp et firma i Vietnam – vietnamesisk kultur er basert på menneskelige relasjoner som bygges opp over tid.
  • Sett opp et lokalt kontor med lokale ansatte som kjenner språket og kulturen. Kom ned, tilpass lokalt og følg opp.
  • Uansett hvilket produkt eller tjeneste du ønsker å selge, vil pris være en utfordring. Vær derfor prissensitiv – og så kostnadseffektiv som mulig.
  • Ikke gjør et salg og forvent at prosessen videre går av seg selv.
  • Ikke forvent å få solgt produkter som vil gi avkastning om fem-ti år, men demonstrer verdien de vil få tilbake «her og nå».
  • Ikke tenk på ditt produkt som løsrevet fra konteksten - se det i sammenhengen det befinner seg i.