Her kommer norske bærekraftsinnovasjoner i havn

Med Innovasjon Norge som los, møter grønne løsninger fra Norge et enormt og spennende marked i Singapore.
Skyline i Singapore om kvelden med høye bygninger ved vannet
MODERNE: Nyskapende norske løsninger er ettertraktet i Singapore.
© Zhu Hongzhi, Unsplash

– Singapore er et moderne, sjøfartsorientert samfunn med et høyt innovasjonsnivå. De mange likhetstrekkene mellom Norge og Singapore gjør det til et svært spennende område for norske bedrifter å drive forretninger i, sier Arne-Kjetil Lian, leder for Innovasjon Norges kontor i Singapore.

Med sjøfart som felles hovednæring over mange generasjoner i både Norge og Singapore, er det ikke overraskende at det var shipping som først brakte nordmenn til det asiatiske landet for over 100 år siden.

Åtte personer rundt et møterom på et kontor i Singapore
Seniorrådgiver Daniel Seow til venstre, etterfulgt av Per Christer Lund, Eirik Ellingsen (Norwep), Arne-Kjetil Lian, Diana Tan, Jonas W. Thorsen, Susanna Quek og Zhao Ya
© Innovasjon Norge

– Som en av verdens største og travleste havner er den maritime sektoren den aller viktigste næringen i Singapore. Hele 80 prosent av de norske bedriftene i Singapore tilhører den maritime sfæren, sier Lian.

Etter å ha ledet Innovasjon Norges i Vietnam i en årrekke, startet Lian som leder for Singapore-kontoret i august 2023. Teamet består av syv personer, deriblant en egen norsk utsending for vitenskap og forskning. Kontoret samarbeider tett med både den norske ambassaden, handelskammeret (NBAS) og forskningsmiljøene ved NTNU, Oslo Met, UiT (Norges arktiske universitet) og SINTEF i Norge.

Å bringe teknologi og løsninger innen «grønn maritim» næring, sirkulærøkonomi og fornybar energi inn i næringslivet i Singapore, står øverst på agendaen.

Nytt program for norsk bærekraftsteknologi

Spesielt innen maritim sektor er bærekraftsfokuset stort i Singapore, og kontoret til Innovasjon Norge har nylig lansert programmet HPO Grønn Maritim Singapore.

– Satsningen på Grønn Maritim henger sammen med målet om å nå netto nullutslipp innen 2050. «HPO» står for High Potential Opportunity, og er et program designet for å bistå norske bedrifter i å øke eksporten til Singapore og Sørøst-Asia, forteller Lian.

Konseptet følger to spor, utdyper han.

– For det første handler det om å innføre mer miljøvennlig drivstoff, med spesielt fokus på ammoniakk, der Norge er langt fremme med selskaper som for eksempel Yara. Det andre sporet handler om dekarbonisering av havner og skip, med et særlig fokus på elektriske fartøyer som Norge er verdensledende på, sier Lian.

Tre menn og en kvinne står foran to rollups med tekstene Norwegian Embassy Singapore og Norway Means Business
Fra venstre: Arne-Kjetil Lian, ambassadør Eivind S. Homme, sentralbanksjef Ida Wolden Bache og president i NBAS, Leonard Opitz Stornes, i forbindelse med et seminar som ble avholdt i april 2024.
© Innovasjon Norge

– Det store spørsmål er riktig «timing»

Selskapet Azane Fuel Solutions er en norsk start-up som satser på innovativ teknologi for å håndtere ammoniakk som drivstoff i maritim sektor. Azane har utviklet terminaler til drivstoffylling av skip i havner, også kjent som «bunkring». Singapore er i dag verdens største bunkringshavn og i arbeidet med å dekarbonisere, ved hjelp av for eksempel ammoniakk, ligger norsk teknologi helt i tet.

– Det store spørsmålet nå er «timingen» og å skjønne når tiden er riktig for teknologien vår i Singapore. Det er her Innovasjon Norge har den viktigste rollen for oss, sier Håkon Skjerstad, CEO i Azane Fuel Solutions.

Akkurat nå handler det om å sondere markedet for å finne aktører som vil kunne være gode samarbeidspartnere på kortere eller lengre sikt.

– I en slik kontekst er Innovasjon Norge gull verdt for oss, for det er ikke veldig mange i Singapore som er oppmerksomme på en liten start-up som Azane fra Norge, sier Skjerstad

«Innovasjon Norge er med på å gi oss et kvalitetsstempel som åpner mange dører vi ellers ville brukt veldig mye tid på å få åpnet på egen hånd»

— Håkon Skjerstad, CEO i Azane Fuel Solutions

Seniorrådgiver Daniel Seow ved Innovasjon Norges Singapore-kontor har hjulpet Azane i gang, blant annet på Singapore Maritime Week, der de presenterte seg for næringen.

– Å ha en nøkkelperson som Daniel Seow som hjelper oss med å sette opp møter med potensielle partnere er ekstremt verdifullt for oss, understreker Skjerstad.

Gjør nullutslipp på sjøen mulig

En annen norsk startup som markerer seg i Singapore er Lift Ocean. Verdens havner sliter med betydelige utslipp fra servicebåter som frakter personell og utstyr. Lift Ocean har utviklet hydrofoil-teknologi som reduserer energibehovet betraktelig og dermed gjør elektrisk fremdrift på hurtiggående fartøyer mer attraktivt. Det helelektriske, hurtiggående fartøyet Hydroglyder «flyr» ubesværet over vannoverflaten.

– Vi er veldig fornøyde med å ha fått støtte fra Innovasjon Norge. Støtten brukes utelukkende til utvikling av hydrofoilteknologi rettet mot bruk i Singapore, og har vært helt essensiell for at vi skulle kunne sette i gang prosjektet. Det forteller oss at de har troen på prosjektet vårt. Vi ønsker å utvikle et selskap med bred internasjonal appell, som også bidrar til å skape arbeidsplasser hjemme i Norge, sier Petter Mørland Pettersen, CEO i Lift Ocean.

Hydroglyder gir en beregnet energibesparelse på opptil 80 prosent. Teknologien er utviklet sammen med malaysiske Yinson Technologies og er delfinansiert av Innovasjon Norge.

«Som grunnlegger av et lite selskap er det avgjørende å ha Innovasjon Norge med på laget, og særlig når vi er i Singapore. De hjelper oss å skape nettverk og gi oss nye muligheter i dette enorme maritime markedet»

— Petter Mørland Pettersen, CEO i Lift Ocean

Riktig strategi finspisset mot riktig marked

Det er ikke bare innen det maritime at norske selskaper kan finne sin plass i Singapore. Eye-Share er blant dem som med god hjelp fra Innovasjon Norge har grepet mulighetene. Eye-Share har funnet en smart måte å automatisere prosessen fra innkjøp til betaling ved hjelp av AI-teknologi og intelligente digitale løsninger. Og veksten har gått fort.

– Vi fikk vår første ansatte på plass i 2022 og nå blir vi straks ti på vårt Singapore-kontor. Det viktigste for veksten i markedene i Singapore og Sørøst-Asia var å velge riktig strategi, sier Kenneth Sætre i Eye-Share.

Valget av riktig strategi bidro til at Eye-Share har klart å utvide virksomheten til Singapore og styrke tilstedeværelsen i Asia og Sørøst-Asia generelt. Innovasjon Norge spilte en avgjørende rolle for å få strategien på plass.

«Vi deltok først på programmet Internasjonal Markedsutvikling, som hjalp oss på tre måter: Å identifisere at vi skulle satse i Asia i en fase der vi vurderte flere muligheter globalt, hvor i Asia vi skulle satse – og sist, men ikke minst, hvilken strategi vi skulle bruke for få det til»

— Kenneth Sætre i Eye-Share

Singapore som «hub» for ekspansjon i Sørøst-Asia

Singapore har Sørøst-Asias største tilstedeværelse av norske bedrifter, med over 120 medlemsbedrifter i det norske handelskammeret NBAS. Landet er et «modent marked», der store norske selskaper, som for eksempel DNV, som har operert i over 130 år. Det betyr at nye oppgaver nå står for døren på kontoret til Lian – godt nytt for norske bedrifter som ønsker å ekspandere i regionen.

– Min hovedoppgave er å gjøre kontoret vårt relevant for norsk næringsliv i Singapore på nye måter, og ikke minst å styrke Singapore som en «gateway» for norske bedrifter til markedene i Sørøst-Asia. Nesten alle selskaper som er aktive her i Sørøst-Asia-regionen, har hovedkontor i Singapore. Det betyr at Singapore er en «hub» for hele regionen, sier Lian.

Tretten personer står foran logoen til Singapore EDB
I møte med Singapore EDB (Economic Development Board) og styret i NBAS våren 2024. På bildet ser vi Leonard Stornes fra NBAS, Arne-Kjetil Lian, Mattias Neumann fra Kongsberg gruppen, Fernanda Lopez-Larsen fra Yara, Marie Petterson fraKezzler, Steve Melbye-Stølen fra Tomra, Cristina Saenz de Santa Maria fra DNV og Torgeir Willumsen fra Simonsen Vogt Wiig.
© Innovasjon Norge


Slik kan din bedrift lykkes i Singapore
  • Bygg nettverk over tid og bruk krefter på å skape relasjoner – en innsats som krever både kløkt og tålmodighet. Det er fortsatt klokt å bruke visittkort.
  • Ha i bakhodet at det er svært viktig å følge lover og regler til punkt og prikke, da Singapore er et lov- og ordensamfunn.
  • Ta kulturelle hensyn og vær bevisst på tradisjoner. Singapore fremstår ofte som et vestlig samfunn, men er definitivt asiatisk.