- Japan ser til Norge nå
- Japan er en global stormakt og en av verdens største økonomier. Landet er verdens femte største forbruker av energi, men jobber for å bli karbonnøytrale innen 2050, forteller Grandum.
Han leder kontoret vårt i den japanske hovedstaden, der han har bodd i mer enn 20 år.
I desember 2023 var Grandum til stede i Tokyo sammen med statsminister Jonas Gahr Støre, da næringsminister Jan Christian Vestre og den japanske næringsministeren Yasutoshi Nishimura underskrev en felles erklæring om å samarbeide tettere om det grønne skiftet.
- Det skaper gode muligheter for norsk næringsliv som har kompetanse og teknologi som er avgjørende for å lykkes med det grønne skiftet, sa Støre i forbindelse med besøket.
Vekstpotensialet er enormt
Felleserklæringen er en viktig plattform som vil sikre gjensidige muligheter for Norge og Japan. Sammen har landene teknologiske løsninger som kan bidra til å løse den globale klimakrisen.
«Denne felleserklæringen betyr mye for norsk næringsliv. Her på Tokyo-kontoret jobber vi spesielt mye med fornybar energi, maritim og helse, og jeg forventer at det blir enda mer av det i tiden som kommer.»
Japan har mye hav, men de mangler den 60 år lange erfaringen med avanserte flyteinstallasjoner som Norge har opparbeidet seg gjennom olje- og gassindustrien.
- Her er det stort vekstpotensial og enorme muligheter for norsk havvindindustri, uttalte Vestre til NRK under Japan-besøket i desember.
Tradisjon for fiskeeksport og metall
Historisk har Norge i hovedsak eksportert fisk og fiskeprodukter, mineraler, kjemiske produkter, maskiner og metaller til Japan. Landene er også kjent for et godt samarbeid innen vitenskap, teknologi, forskning og utdanning.
I tillegg har Norge og Japan lenge hatt gode diplomatiske relasjoner. Det gir svært gode eksportmuligheter for norsk næringsliv. Likevel er det viktig å ta med seg at Japan også kan være et utfordrende marked.
«Tillit er nøkkelen til gode forretningsforbindelser, og de bygges ofte på referanser og introduksjoner. Her kan vi være til god hjelp.»
Kvaliteten på japanske produkter og salgsprosesser er generelt høy, og japanerne har en bred definisjon på hva service er. Tidsfrister og tilgjengelighet, selv i ferier og på helligdager, forventes. Det er også viktig at man respekterer japanernes jobbstil, ifølge Grandum.
Et av selskapene som har lykkes med sin satsning i Japan er NAVTOR. Det Egersund-baserte selskapet med digitale teknologiløsninger for maritim sektor, har gjort stor suksess – med god hjelp fra Innovasjon Norge og den norske ambassaden.
- Vår suksess i Japan kan tjene som et eksempel for andre lokasjoner på hvordan man kan dra nytte av et samarbeid mellom det offentlige og industrien, sier Tor Svanes, CEO i NAVTOR.
Innovasjon Norges Tokyo-kontor har over tid utviklet et tett samspill med de ulike aktørene i det japanske markedet. Gjennom dette har rådgiverne opparbeidet seg et nettverk som gjør det lettere for norske bedrifter å knytte partnerskap.
Uvurderlig støtte fra Innovasjon Norge
Det norske ultralydselskapet Vitacon har også slått seg opp i Japan og etablert en viktig forretningspartner her. Daglig leder, Kristin E. Warø, er takknemlig for hjelpen hun har fått av Innovasjon Norge i Tokyo:
«Den dedikerte veiledningen og hjelpen som Innovasjon Norge i Tokyo har tilbudt, har vært helt avgjørende for vår etablering i det japanske helsemarkedet.»
Til deg som snuser på Japan som marked, har Innovasjon Norge en rekke tjenester som kan være til god hjelp i oppstartsfasen. I tillegg til spennende workshops, nyttige seminarer og nettverksarrangement, kan du få kyndig rådgivning og uvurderlig hjelp til nettverksbygging gjennom Tokyo-kontoret:
- Vi bistår gladelig med markedsanalyser og partnersøk, strategisk rådgivning og myndighetskontakt. Vi kobler også til andre norske større satsinger, spesielt innen havvind, hydrogen og i maritim sektor, forteller Grandum.