Norske bedrifter setter standarden for EUs grønne skifte
Digitale produktpass (DPP) er i ferd med å bli en viktig brikke i EUs grønne skifte, for å kunne spore produkters opprinnelse, rapportere på bærekraft i hele verdikjeden og bygge opp om sirkulærøkonomi.
Gjennom det EU-finansierte CIRPASS-2-prosjektet utvikles standarder og løsninger for digitale produktpass innen fire pilotkategorier: elektronikk, tekstiler, bildekk og byggematerialer. To norske selskaper, Cobuilder og Kezzler, har sentrale roller i dette arbeidet – i henholdsvis piloten for byggematerialer og piloten for tekstiler.
Samfunnsnytte og sirkulærøkonomi
CIRPASS-2 har to hovedmålsetninger: å demonstrere utstedelse av digitale produktpass i stor skala, og å vise hvordan slike pass kan støtte sirkulære forretningsmodeller som reduksjon, reparasjon, gjenbruk og resirkulering.
– Et digitalt produktpass er en digital representasjon av et fysisk produkt som inneholder all relevant informasjon om produktet. Dette er helt avgjørende for å gå fra en lineær til en sirkulær økonomi, forklarer Lars Christian Fredenlund, administrerende direktør i Cobuilder.
«I praksis vil dette blant annet forenkle bærekraftsrapportering betydelig. Du kan få all informasjonen du trenger i det øyeblikket du sender en ordre inn i systemet.»
For byggebransjen vil dette bety at man kan få oversikt over hvilke materialer som er brukt i et bygg, hvordan de kan gjenbrukes og hvordan man kan redusere miljøpåvirkningen.
Norsk kompetanse skaper nye muligheter
– Dette prosjektet er helt i kjernen av vår strategi. Vi har gjennom mer enn 20 år utviklet en løsning for digital sporbarhet i verdikjeder. DPP er et perfekt bruksområde for teknologien vår, forteller Hans Petter Hübert, direktør for strategiske initiativer i Kezzler. Han fortsetter:
– Vi kan digitalisere alt. Vår teknologi støtter digitalisering og sporbarhet helt ned på enhetsnivå, slik at vi kan følge hvert enkelt produkt fra vugge til grav, og logge kritiske hendelser som salg, reparasjon og videresalg underveis.
For Cobuilder, som leder piloten for byggematerialer, er deltakelsen en naturlig videreføring av deres mangeårige arbeid med standardisering og digitalisering i byggenæringen.
– Dette er en fortsettelse av vårt arbeid med å utvikle felles digitale standarder for byggebransjen, i praksis en slags digital ordbok for å sikre at all bygningsinformasjon forstås likt på tvers av land og systemer. Dette arbeidet er nå blitt en del av europeisk lovgivning, forklarer Fredenlund.
Europeisk samarbeid gir markedsfordeler
– EU er et enormt viktig marked for norske bedrifter. Over 70 prosent av vår eksport går til Europa, og her kan bedrifter skaffe seg nettverk, markedsadgang og kunnskap samtidig som de får finansiell støtte, sier Eva Langslet, leder for EU-programmer i Innovasjon Norge.
Med totalt over 6 millioner i EU-støtte til CIRPASS-2-prosjektet representerer det betydelige ressurser for innovasjon.
«Deltakelse i EU-prosjekter gir bedriftene mer enn bare penger. De kommer ofte for pengene, men forteller etterpå at det var markedet, kompetansen og muligheten til å påvirke som ga størst verdi.»
Hun og kollegaene spiller en viktig rolle som veileder og støttespiller for mange norske bedrifter som vil delta i EU-prosjekter.
– Vi hjelper bedriftene med å finne konkrete utlysninger i arbeidsprogrammene, og kobler dem med relevante partnere og konsortier. Gjennom våre kontorer i Europa kan vi også bidra med praktisk bistand og markedstilgang.
Påvirker fremtidens regelverk
Når Cobuilder og Kezzler nå er aktivt involvert i standardiseringsarbeidet for digitale produktpass i Europa, får de også en unik mulighet til å påvirke utviklingen. Kezzler har to representanter i EUs standardiseringsorganisasjon som jobber med DPP-systemet.
– Det er tett kommunikasjon mellom EU-kommisjonen og prosjektet, noe som gjør CIRPASS-2 til et av de viktigste foraene for å få dette ut i praksis, sier Hübert.
I tillegg har Kezzler to ekspertrepresentanter i den europeiske komitéen som jobber med DPP-standardene.
- Dette gir masse kredibilitet! Det finnes få aktører som sitter tettere på utviklingen av DPP enn oss. Det føles veldig nyttig å være så tett på den regulatoriske utviklingen, og både inspirerende og lærerikt å ha en så sentral rolle i et så stort prosjekt.
- Det finnes få aktører som sitter tettere på utviklingen av DPP enn oss. Personlig og for selskapet er det veldig nyttig å være så tett på den regulatoriske utviklingen.
For Cobuilder er fordelene like tydelige.
– Når norske bedrifter med vår kompetanse deltar i prosjekter som CIRPASS-2, åpner det opp muligheter i hele Europa og utenfor. Vi har for eksempel blitt kontaktet av canadiske aktører som nå ønsker å handle mer med Europa, forteller Fredenlund.
– Norske bedrifter bør definitivt få opp øynene for dette mulighetsrommet. Gjennom slike EU-prosjekter får man ikke bare finansiering, men også tilgang til et stort og viktig nettverk som kan skape samarbeid langt utover prosjektets levetid, understreker han.