Norsk innovasjon løser helsesektorens miljøutfordring

Med støtte fra EU utvikler GRIN smarte returløsninger som kan revolusjonere hvordan medisinske produkter gjenvinnes. Det norske selskapet viser hvordan europeisk samarbeid kan skape bærekraftige løsninger for fremtiden.
GRIN automat
GRINs system for innsamling av sirkulære produkter kan brukes på alt fra gjenbrukbar matemballasje til medisinske produkter.
© GRIN
Selskap
GRIN
Lokasjon
Oslo

I en tid der helsesektoren blir stadig mer digitalisert, og flere behandlinger flyttes hjem til pasientene, vokser det fram en lite omtalt miljøutfordring: mengden elektronisk medisinsk avfall øker dramatisk, og inneholder ofte batterier, verdifulle metaller og plast som vanligvis ender på søppeldyngen.

Det norske selskapet GRIN har tatt opp kampen mot problemet gjennom EU-prosjektet DiCE (Digital Health in the Circular Economy), som har som mål å utvikle sirkulære elektroniske helseprodukter.

En sirkulær revolusjon

– Roten til de fleste miljøproblemene våre er det lineære samfunnet – vi tar ut ressurser, lager et produkt, og kaster det. Dette ligger til grunn for en rekke miljøproblemer, som CO2-utslipp, plast i havet, og tap av habitat og skog. Hvis vi skal nå noen som helst miljømål, må samfunnet bli mye mer sirkulært, sier Daniel Millet, direktør for forretningsutvikling i GRIN.

To menn snakker sammen med et produkt mellom seg
Daniel Millet (t.v.) og GRIN-grunnlegger og CEO, Lars-Martin Berglund (t.h.) mener at nettverket og markedsmulighetene de får gjennom EU-prosjektet er uvurderlig. Her avbildet med sin løsning for innsamling av sirkulære produkter.
© GRIN

GRIN hentet inspirasjon fra det nordiske pantesystemet, som har oppnådd nesten 100 prosent resirkulering av flasker og bokser. Nå har de overført denne tankegangen til andre produktkategorier, med fokus på smarte returløsninger.

«Vi så at mange jobber med å produsere sirkulære produkter, så vi valgte å fokusere på det alle har til felles: behovet for å få produktene tilbake fra forbrukerne. Miljøgevinsten i å produsere ting som kan brukes flere ganger er borte, hvis produktene ikke samles inn og faktisk brukes om igjen.»

— Daniel Millet, direktør for forretningsutvikling i GRIN.

EU-prosjekt åpner dører

DICE-prosjektet har et totalbudsjett på over 9,2 millioner euro, hvorav GRIN mottar nærmere 690 000 euro. Det er finansiert av Horisont Europa, som er verdens største program for forskning og innovasjon med et budsjett på hele 95,5 milliarder euro.

Prosjektet, som koordineres av det globale helsekonsernet Johnson & Johnson, samler aktører som jobber med hvert sitt ledd i den sirkulære verdikjeden. Løsningene skal bli testet Belgia, Slovenia, Spania og Tyskland.

GRIN automat
GRIN sin løsning for innsamling av sirkulære produkter.
© GRIN

– I mai i år skal vi endelig installere returautomater på apotek og sykehus i flere europeiske land. Disse vil samle inn elektroniske helseprodukter for resirkulering og gjenbruk, forteller Millet.

– Utfordringen med sirkulærøkonomi er at ingen kan gjøre alt selv. Johnson & Johnson kan fokusere på å designe produkter som er enkle å resirkulere eller gjenbruke, men de trenger partnere som kan håndtere logistikk, desinfisering og resirkulering. Og de trenger noen som kan ta seg av selve returløsningen – det er der vi kommer inn.

Kjenner ikke til mulighetene

GRIN har samarbeidet med Innovasjon Norge siden oppstarten i 2018, og oppstartsmidlene derfra gjorde blant at Millet kunne begynne å jobbe fulltid med selskapet. Nå hjelper Greta Karine Juul, EU-rådgiver i Innovasjon Norge, selskapet med å finne nye utlysninger for EU-prosjekter innenfor sirkulær økonomi.

Greta Juul
© Tom Hansen

«Vi hjelper gjerne norske selskaper med å komme inn i EU-prosjekter ved å finne konkrete utlysninger i arbeidsprogrammene og koble dem med relevante partnere.»

— Greta Karine Juul, EU-rådgiver i Innovasjon Norge

Hun forteller at det er mange som ikke kjenner til mulighetene som finnes i EU-samarbeidene og hvilke gevinster det er å hente for selskaper som ønsker å vokse og bygge internasjonalt.

– Det vi ser er at bedrifter som starter med EU-prosjekter sjelden slutter med det, for alle får så mye merverdi. De får tilgang til kapital, sterke nettverk og nye markeder – og får muligheten til å være med å løse globale samfunnsutfordringer og påvirke politikk og lovgivining.

EU-støtte gir vekst og påvirkning

- EU-prosjektet har helt klart åpnet mange dører for oss. Det har vært bra finansielt, med en jevn strøm av midler til teknologiutvikling. Men det som virkelig er uvurderlig, er nettverket og markedsmulighetene vi har fått i Europa, sier Millet.

Ikke minst får GRIN en stemme inn i fremtidig politikk og lovgivning innenfor sitt felt. DICE-prosjektet er verdens første av sitt slag, og resultatene vil bli presentert direkte til EU-kommisjonen.

– Vi kommer med anbefalinger og identifiserer barrierer, for eksempel juridiske hindringer for å transportere avfall over landegrenser. Dette er ganske banebrytende, og vi håper det blir starten på sirkulær innovasjon innenfor helsesektoren, som står for en betydelig del av verdens utslipp, forteller Millet.

Fortsetter med matemballasje

– Men et annet område der vi faktisk kan gjøre noe med en gang, er innen engangsemballasje. Her finnes det allerede løsninger, og vi kan levere systemer som har en reell effekt på miljøet – akkurat nå.

For selv om helsesektoren var inngangsporten til EU-samarbeidet, har selskapet nå hovedfokus på sirkulær emballasje, spesielt innen mat og drikke. Blant kundene finner vi alt fra hurtigmatkjeder i Nederland til regjeringskvartalet i Norge, som har kuttet millioner av engangsemballasjer gjennom GRINs system.

«Vi oppdaget fort at det var stor interesse for våre løsninger innen sirkulær emballasje, særlig i Europa, der man beveger seg bort fra engangsemballasje. Alle våre kommersielle prosjekter i dag er innenfor dette området, og vi ser flere og flere muligheter åpne seg også i Norge»

— Daniel Millet, direktør for forretningsutvikling i GRIN.