Norsk maritim innovasjonskraft sikrer 90 millioner i EU-støtte

Med Maritime CleanTech i spissen skal et europeisk samarbeid utvikle banebrytende teknologi for morgendagens utslippsfrie skip. Prosjektet viser hvordan norske bedrifter kan lykkes i Europas grønne omstilling.
Maritime CleanTech
Bare de siste årene har Maritime CleanTech hentet over 1,5 milliarder kroner gjennom EU-prosjekter. Her er prosjektgruppen i STEESMAT samlet til kick-off på Stord.
© Marius Knutsen / Maritime CleanTech
Selskap
Maritime CleanTech
Lokasjon
Stord

– Dette er bare ett av EU-prosjektene Maritime CleanTech er med på. Som en ideell organisasjon og samarbeidsarena jobber vi for å nå et overordnet mål for Norge: Vi skal være en grønn, maritim stormakt, forteller Ada M. Jakobsen, administrerende direktør i klyngen Maritime CleanTech.

Kan kutte utslipp med 40 prosent

I en tid der skipsfartens klimaavtrykk er under stadig større press, er EU-prosjektet STEESMAT et viktig bidrag til å møte utfordringene. Med Maritime CleanTech i førersetet og 90 millioner kroner i EU-støtte, skal et konsortium av ledende norske og europeiske aktører utvikle teknologi som potensielt kan kutte skipenes utslipp med opptil 40 prosent.

STEESMAT-prosjektet skal levere et innovativt kraftsystem for skip som er basert på likestrøm ved medium spenning (MVDC), som kan erstatte dagens konvensjonelle vekselstrøm-system.

Teknologien vil gjøre at motorer kan kjøres mer effektivt på variabelt turtall, og gjøre det enklere å integrere ulike grønne energisystemer om bord på store skip – som batterier, solceller, brenselceller og vindkraft. Samtidig vil skipene bli lettere og bruke mindre energi.

Strategisk posisjon

Med dette målet i sikte er EU ekstremt viktig. EUs Horisont Europa er verdens største innovasjons- og forskningsprogram, og er det STEESMAT-prosjektet er en del av. Norge er tungt involvert i disse programmene, og Maritime CleanTech har tatt en strategisk posisjon.

– Bare de siste årene har Maritime CleanTech hentet over 1,5 milliarder kroner til risikoavlastning og grønn maritim utvikling gjennom EU-prosjekter. Dette kommer både industrien og norske forskningsmiljøer til gode, sier Jakobsen.

Ada Jakobsen CEO Maritime CleanTech
Maritime CleanTech og administrerende direktør Ada M. Jakobsen har hentet hundrevis av millioner kroner fra EU.
© Marius Knutsen

– Det at vi jobber med politikkutvikling sammen med markedsutvikling og teknologi er svært viktig hvis vi skal nå nullutslippsmålet. EU-samarbeidene lar oss ta aktive og ledende roller for å forme nye programmer for grønn skipsfart og energiomstilling, fortsetter hun.

EU-samarbeid gir store gevinster

For bedriftene i klyngen er fordelene mange – og handler om mye mer enn bare finansiering.

– Maritime CleanTech jobber veldig riktig opp mot EU. De har gått strategisk til verks ved å posisjonere seg i sentrale arbeidsgrupper i EU, noe som har gitt dem betydelig innflytelse på både fremtidens politikkutforming og på hvilke muligheter som kommer fremover, forteller Espen Warland, spesialrådgiver i Innovasjon Norge.

– Finansiering er en ting, men det er egentlig nettverket, kompetansen, markedsmulighetene og muligheten til å påvirke som er de viktigste gevinstene, sier han.

Som en del av Innovasjon Norges arbeid for å eksportere norsk industri til det europeiske markedet, finansierer de en EU-rådgiver for Maritime CleanTech og flere andre klynger. Rådgiveren jobber utelukkende med å holde seg informert om EU-utlysinger og finne ut hva som er relevant og fasilitere søknadsprosessene.

Maritime CleanTech team
Glad gjeng i Maritime CleanTech med ny tildeling fra EU. Bak fra venstre: Øystein Huglen, Runar Bjørkvik Mæland, Silje Sivertsen, Håvard Tvedte og Jan Norbeck. Foran fra venstre: Kari Stautland, Marte Jensen, Ada Jakobsen og Reber Iversen. (Foto: R. Daniel Turøy)
© Daniel Turøy

Fra pionerklynge til global aktør

Maritime CleanTech ble etablert som et industrisamarbeid i 2011 og har vært en del av Innovasjon Norges klyngeprogram. Nå står de på egne bein som et modent innovasjonsmiljø som skaper resultater internasjonalt.

– Vi ble stiftet av bedrifter som så fordeler av å samarbeide i møte med problemstillingene rundt grønn omstilling og som var villige til å samarbeide i hele verdikjeden for å kutte utslipp, forklarer den administrerende direktøren.

Dette har ført til en rekke verdensledende innovasjoner – fra verdens første hybridskip som gikk på LNG og batteri, til verdens første utslippsfrie ferje på batteri, og senere hurtigbåt på batteri og ferje på hydrogen.

– Langs norskekysten kan du se disse løsningene i praksis. Det er en god eksportartikkel og et fint vindu for å forstå hva som er mulig med grønn omstilling. Vi i Maritime CleanTech skal fortsette å bygge eksport og samtidig redusere klimautslipp – med EU som en nøkkelarena for både teknologiutvikling, marked og politikkutforming, avslutter Jakobsen.