Klare for verdenshavene med nytt navn

Da sikkerhetsselskapet fra Kristiansund skulle sette sjøbein internasjonalt, tok de kontakt med Innovasjon Norge og fikk beskjed om å bytte navn. Nå setter Norseye kurs mot verden.
To men ser og peker på en vegg av skjermer foran seg
© Norseye
Selskap
Norseye
Lokasjon
Kristiansund

Gründer Terje Rødahl hadde over 20 års erfaring fra Kystvakten og hadde reddet mange liv på havet, men også opplevd å komme for sent.

Portrett av Merethe Thomassen
Merethe Thomassen, kommunikasjons- og markedssjef i Norseye.
© Norseye

- Han erfarte at dersom man hadde hatt litt mer informasjon, for eksempel om hva som møter dem og hvordan de kommer seg dit på raskest måte, ville suksessraten vært høyere. Han ville bidra til å redde flere ved å serve dem der ute med kvalitetsdata og teknologi, forteller Merethe Thomassen, kommunikasjons- og markedssjef i Norseye.

Gir informasjon som kan redde liv

Ideen ble til det Kristiansund-baserte selskapet Safepath i 2013. Som spesialister på beredskaps- og sikkerhetsarbeid for maritime næringer, leverer de et bredt spekter av tjenester, blant annet digitale sikkerhetsstyringssystemer, døgnovervåking av maritim trafikk og installasjoner, inspeksjoner, sikkerhetstrening og revisjon. Bedriften er Norges største i sitt slag, med kunder innen fiskeri-, havbruk- og offshorenæringen, og har 17 ansatte.

«Norseye har ett oppdrag: Å bidra til at alle som har havet som arbeidsplass, kommer trygt hjem igjen. Nå skal vi bidra til det også internasjonalt.»

— Merethe Thomassen, kommunikasjons- og markedssjef i Norseye.

Nå gjør de seg klare for å ekspandere internasjonalt, med et nytt navn i ballasten. Det er et resultat av Innovasjon Norges rådgivning rundt IPR og strategisk posisjonering. IPR står for Intellectual Property Rights, immaterielle rettigheter, og handler om å ta vare på de verdiene i en bedrift som ikke er fysiske. Det er avgjørende både for å styrke konkurranseevnen og lykkes i nye markeder.

Portrett av Runar Haugen
Runar Haugen, internasjonaliseringsrådgiver i Innovasjon Norge.
© Privat

Runar Haugen, internasjonaliseringsrådgiver i Innovasjon Norge i Møre og Romsdal, forteller at han ofte opplever to hovedutfordringer i arbeidet med kunder som skal gå internasjonalt.

- Det ene er manglende kontroll på IPR når det gjelder navn. Det brukes gjerne et navn som ikke er registrert, ikke er registrerbart eller som allerede er registrert. Det andre er svak eller manglende strategisk posisjonering, noe som er svært viktig før man går internasjonalt.

Fiskebåt på havet med mange fugler flyende rundt
Norseye sine tjenester gjør arbeidsdagen på havet sikrere.
© Berge/Knoff/Natural Light - VisitNorway.com

Opptatt navn ga kalddusj

Kristiansund-bedriften møtte Innovasjon Norge for en prat om internasjonalisering i februar 2023. Allerede i første møte med Runar Haugen fikk de en indikasjon på at det kunne være noen skjær i sjøen.

- Han fortalte oss at det blinket noen varsellamper, og at det kunne se ut som om vi måtte bytte navn fordi vi ikke hadde freedom to operate i markedene vi ville inn i. Vi kikket litt på hverandre og tenkte "snakker vi samme språk?", smiler Thomassen.

«Det var en kalddusj å innse at vi måtte bytte navn, men vi brettet opp ermene og tenkte "Hvor vanskelig kan det være?"»

— Merethe Thomassen, kommunikasjons- og markedssjef i Norseye.

Mens selskapet måtte tenke gjennom hvilke markeder som var mest aktuelle, gjorde Innovasjon Norges IPR-rådgiver Turid Buvik en grundig sjekk av varemerket i utlandet. Det bekreftet mistanken: Navnet "Safepath" var allerede registrert i EU av et amerikansk selskap innenfor samme område.

Drøyt ett år senere konstaterer de at det har vært en stor og krevende prosess, men også spennende og lærerikt.

Avgjørende hjelp til strategisk posisjonering

Som en del av navneendringen har Innovasjon Norge også hjulpet selskapet med den strategiske posisjoneringen. Det har blant annet gjort at de har beveget seg mot en enda mer kunde- og løsningsorientert posisjon og merkevarestrategi.

- Vi har fått hjelp til å bli bevisst rundt hvem vi ønsker å være for hvem, og hvilken posisjon vi ønsker å innta i markedet. Det er kjempeviktige avklaringer, for vet man ikke det, kan man ikke ta neste steg med innsalg og markedsføring, fastslår kommunikasjons- og markedssjefen.

Hun fortsetter:

- Denne hjelpen har vært helt avgjørende, for mye av dette er nytt territorium for et lite selskap som skal sette sjøbein internasjonalt. Rådgiveren vår har forklart det på en enkel og relevant måte, og brukt gjenkjennbare eksempler.

«Jeg kan ikke se for meg en arbeidsdag uten vissheten om at Innovasjon Norge bare er en telefon unna. Det er så mange spørsmål som dukker opp underveis. De er helt uvurderlige.»

— Merethe Thomassen, kommunikasjons- og markedssjef i Norseye.

Selskapet har også samarbeidet med et merkevarebyrå for å lande på et best mulig navn, etter å ha fått innspill fra Innovasjon Norge om hva de burde se etter hos et slikt byrå.

- Sammen med byrået har vi vært gjennom grundige prosesser for å kartlegge hvem vi er, og hvor vi vil. Alt måtte vi se gjennom internasjonale briller. For det som funker i det norske markedet, er ikke nødvendigvis kopierbart over landegrensene, påpeker Thomassen.

Nå er de utålmodige etter å innta internasjonale farvann med et navn de er storfornøyde med.

- "Norse" og "eye" beskriver godt hvem vi er. Det inneholder både det nordiske perspektivet og hva vi leverer: Vi har et øye med det som skjer på havet. I tillegg har vi her full kontroll på IPR - merkenavnet er under registrering i alle aktuelle markeder, og vi har sikret alle domener.

Unikt produkt gir stort potensial

I første omgang retter de seg mot fiskeri- og havbruksnæringen internasjonalt, med deres digitale beredskap- og sikkerhetsstyringssystem.

- Potensialet er kjempestort, fordi vi leverer noe unikt. Det er mange som leverer sikkerhetsstyringssystem, noe som er påkrevd etter internasjonalt lovverk. Det unike med vårt produkt er at vi kombinerer det med digital døgnberedskap.

Hun legger til:

- Den nye geopolitiske situasjonen har også endret trusselbildet til havs. Det gjør at det er et enda større behov for tjenestene våre, både nasjonalt og internasjonalt.

Nå er Norseye straks klare for å ta kontakt med potensielle kunder og vokse videre. At Innovasjon Norge alltid står klare til å hjelpe, setter de stor pris på.

«Jeg er overbevist om at de har kommet ut av denne prosessen med en styrket internasjonal konkurransekraft.»

— Runar Haugen, rådgiver for internasjonalisering i Innovasjon Norge Møre og Romsdal

Internasjonaliseringsrådgiver Runar Haugen i Innovasjon Norge ser fram til å fortsette samarbeidet med den maritime bedriften.

- Norseye er et godt eksempel på de mange selskapene som har mest fokus på produkt og teknologi, men som trenger hjelp til IPR, merkevarestrategi og posisjonering. Selskapets ledelse har vært svært lydhøre for våre råd, og samtidig tatt raske og gode beslutninger når de har sett at det var nødvendig.

Dette er IPR
  • IPR står for Intellectual Property Rights eller immaterielle rettigheter på norsk. Immaterielle rettigheter er de lovpålagte rettighetene som gis til skaperne av de immaterielle verdiene.
  • Eksempler på immaterielle verdier er kunnskap, ferdigheter, avtaler, merkevarer, programvarer, oppfinnelser og kreative uttrykk, i tillegg til hvordan bedriften håndterer omverdenen og bygger omdømmet sitt.
  • Over 90 prosent av markedsverdien i en innovativ bedrift kan være immaterielle.