Spinner ny tråd av gammelt tøy
– Vi gjenvinner klær til fiber. Vi får inn tekstiler, for eksempel fra helsesektoren, som vi sorterer i forskjellige kvaliteter. Vi putter tekstilene inn i en maskin, som defibrerer - eller grer frem - tekstilfibrene. Da kan vi spinne ny tekstil av det, forklarer daglig leder Pål Erik Haraldsen.
Det startet som et redesignprosjekt av selskapet Health Workers AS, som selger arbeidstøy til helsenæringen. Her så han at det var et stort potensial for gjenvinning av tekstiler. I slutten av 2022 ble Norsk Tekstilgjenvinning etablert, og bare et halvt år senere fikk de FoU-støtte. Et halvt år etter det igjen sto anlegget klart i Sandefjord.
– Vi ønsker å bidra til å redusere tekstilavfall og øke fraksjonen resirkulerte fiber som er egnet til ny tekstilproduksjon, sier Silja Meier, selskapets Chief Operating Officer.
– Våre kunder er den norske ullindustrien og spinnerier rundt om kring i Europa, sier Pål Erik Haraldsen.
Norsk tekstilgjenvinng har nylig inngått i "Made in Norway"-ordningen. Made in Norway er et beskyttet varemerke ment for markedsføring. Det skal styrke posisjonen til norske produkter og løsninger i internasjonale markeder. Merkeordningen er en del av reformen "Hele Norge eksporterer", initiert av regjeringen for å øke Norges internasjonale konkurransekraft. Les mer om det her: NTG breathes new life into used textiles
Utvider med sorteringsanlegg
Etter en periode med testing skjønte de raskt at kvaliteten på fibrene var god og egnet for tekstilproduksjon. Dette gjør at produktet har et europeisk marked og kan eksporteres, og bedriften kan vokse videre.
– Det neste steget blir nå å ta i bruk teknologi, som kunstig intelligens og kamerateknologier til bruk i sorteringsarbeidet, sier Haraldsen.
Nå utvider bedriften med et eget sorteringsanlegg som vil ha en kapasitet på rundt 10 000 tonn tekstiler. De har også store planer for å oppskalere tekstilgjenvinningen. I år gjenvinner de ca. 2000 tonn, neste år ca. 5000 tonn. I 2027 er planene å gjenvinne nærmere 30.000 tonn.
Vi i Innovasjon Norge er veldig imponert over hva bedriften har fått til i løpet av kort tid:
«Vi er veldig imponert over hva selskapet har fått til i løpet av kort tid, og vi gleder oss til å følge med videre. Deres teknologi bidrar bidrar til å løse et stort miljøproblem.»
Umulig uten støtte
Innovasjon Norge har støtte Norsk Tekstilgjenvinning i flere omganger. Til sammen har bedriften fått tilskudd, lån og garantier for over 30 millioner kroner, blant annet et tilskudd på 22 millioner kroner.
– Innovasjon Norges støtte har betydd mye, uten den støtten kunne vi ikke ha etablert fremtidens tekstilgjenvinning i Norge. Støtten gjør det mulig for oss å fokusere på FoU-arbeidet vårt, som skaper kunnskap nødvendig for å kunne gjenvinne blandingstekstiler til en spinnbar fiber for tekstilproduksjon, sier Silja Meier.
Daglig leder Pål Erik Haraldsen er enig:
– Støtten har vært avgjørende for at vi er der vi er i dag. Vi fikk mye penger, og Innovasjon Norge har hatt stor tro på prosjektet vårt. Jeg tror at uten deres støtte hadde ikke dette vært noe, sier han.