En ny rapport som Innovasjon Norge har bidratt til å utarbeide peker på betydelige markedsmuligheter for norsk og nordisk helseteknologi i det japanske markedet.
Målt i bruttonasjonalprodukt er Japan på tredjeplass på lista over de største og viktigste økonomiene i verden, etter USA og Kina, men foran Tyskland. En voksende andel eldre i befolkningen er imidlertid en stor samfunnsutfordring i Japan. I løpet av de neste ti årene vil hver tredje japaner være 60 år eller eldre. Med en befolkning på rundt regnet 120 millioner innbyggere, blir det tall som også gjør øyriket i øst svært interessant for satsinger innen helseområdet og helserelatert teknologi.
Innovasjon Norge har sammen med Business Sweden og Nordic Innovation House Tokyo nylig gjennomført en studie av mulighetene for nordisk helseteknologi i det japanske markedet. I studien inngår også intervjuer med relevante aktører innenfor området digital helse i Japan.
Ifølge rapporten som nå foreligger er det anslått at det japanske helsemarkedet vil vokse med i gjennomsnitt fire prosent årlig fram til 2024. Samtidig skjer det en dreining i retning av mer digitaliserte løsninger for helsetjenester både i offentlig og privat sektor. Elektronisk pasientjournal er et eksempel: Mens elektroniske pasientjournaler er det normale i de nordiske landene, er det kun mellom 30 og 40 prosent av journalene i Japan som føres digitalt.
Mulighetene innen helseområdet bekreftes ved at helse nå er på topp 10-lista over de mest interessante sektorene for investering og kapitalsatsing i Japan. Interessen styrkes ved at den japanske regjeringen har iverksatt flere initiativ (Society 5.0, Digital Agency, My Number) som skal bidra til å øke digitaliseringstakten.
I Japan er det også interesse for det nordiske helsetilbudet, og det er allerede etablert partnerskap mellom nordiske startups og japanske partnere.
Her er noen av hovedpunktene i rapporten: