Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Storbritannias sektor for kunstig intelligens er et eksportmarked for norske bedrifter

  Animert gynoide (kvinnelig androide) som ser utover nattehimmelen
  Bilde: Thinkstock

  Hvis du driver virksomhet innen sektoren teknologi og kunstig intelligens og har ambisjoner om å eksportere, kan Storbritannia være markedet for deg.

  Storbritannia har et konkurransefortrinn når det gjelder kunstig intelligens. London er anerkjent som Europa’s tech hovedstad, og Storbritannia ligger på andreplass globalt på Oxford Insight’s Government Artificial Intelligence Readiness Index for 2019. Det er estimert at AI sektoren kan bidra med over £630 milliarder til økonomien innen 2035 og den politiske interessen for AI, samt høy statlig finansiering gir grobunn for noen av verdens ledende AI suksesser. Med et rikt økosystem av investorer, arbeidsgivere, utviklere og kunder, samt et voksende område innen forskning og kommersiell investering, også for store globale digitale selskaper, er Storbritannia er glimrende knutepunkt for å utvide virksomheten.

  Politisk fokus og høy statlig finansiering medfører store næringsmuligheter innen kunstig intelligens

  Myndighetene i Storbritannia bruker tredje mest penger i verden på AI, og sektoren sysselsetter over 35 000 mennesker. Regjeringen kunngjorde i mars 2021 planer om en ny nasjonal strategi for AI. Planen er å stadfeste Storbritannia som globalt senter for utvikling, kommersialisering og utvikling av AI. Digitaliseringsminister Oliver Dowden presenterte også tidligere i år 10 strategiske punkter for bruk av tech og AI i Storbritannia i kjølevannet av Covid og for å skape en «Golden Age of tech». Blant fokuspunktene presenteres blant annet den nasjonale utrullingen av 5G, deling av data og bruk av tech for å nå målet om net zero, samt hvordan skape et miljø for vekst og skalering, og fokus på åpen digital eksport.

  Særlig fire institusjoner er med på å drive fram utviklingen innen AI i Storbritannia.

  • The Alan Turing Insitute samler verdensledende akademikere for forskning på AI og hvordan AI påvirker samfunnet.
  • The Office for Artificial Intelligence, er en gruppe på tvers av kultur- og næringsdepartementet I Storbritannia med fokus på implementeringen av AI.
  • The Centre for Data Ethics and Innovation er et uavhengig styre satt ned av regjeringen for å undersøke, og komme med innspill på hvordan Storbritannia kan maksimere bruken av AI i samfunnet.
  • The Ai Council er en uavhengig ekspert komité satt sammen for å bidra med innsikt og innspill til regjeringen om AI økosystemet.

  Myndighetene ønsker å øke R&D investering, de har også investert over £725 millioner i Industrial Strategy Challenge Fund. Det er satt opp et nytt investeringsfond på over £2.5 milliarder som skal investere i innovative og high-potential bedrifter.

  Det investeres også i utdanning, blant annet £406 millioner for å minske kunnskapsgapet innen STEM. Over £60 millioner investeres også i videreutdanning og «re-skilling» så personer kan få kompetansen som trengs for den nye digitale hverdagen. NHS mottar også økende støtte på flere titalls millioner pund for å digitalisere helsetjenester og forbedre diagnostisering.

  Muligheter for norske selskaper, også etter brexit

  Selv om brexit er et faktum er Storbritannia fortsatt den ubestridte tech-lederen i Europa. London har med sine over 1500 AI bedrifter nesten dobbelt så mange som andre Europeiske byer som Berlin og Paris. London har også en av de største AI klyngene, mens Reading, Cambridge og Manchester følger nest på listen. Med London rangert som den tredje beste start-up lokasjonen etter Silicon Valley og New York City er mulighetene store for norske bedrifter innen AI og tech.

  Storbritannia er kun slått globalt av USA og Kina når det gjelder VC investering i AI, og er ledende i Europa. I 2020 ble det investert over 1.48 milliarder dollar i AI i Storbritannia. Flere av verdens ledende teknologiselskaper fortsetter sine investeringer i Storbritannia og styrker tilstedeværelsen. Apple åpner sitt nye hovedkvarter i Battersea i 2021, og Netflix og Google har også investert i nye hovedkvarter i London.

  Fremtiden ser lyst ut, tross noen utfordringer knyttet til brexit og nye handelsavtaler, men vi er ikke i tvil om at Storbritannia både vil fortsette å tiltrekke rekordstore investeringer, og forbli et av verdens beste steder for teknologiselskaper.

  Innovasjon Norge bistår bedrifter som ønsker å utvide virksomheten sin ved hjelp av våre tjenester. Ta kontakt med oss hvis du ønsker å finne ut mer om hvordan vi jobber, og hvis du trenger råd og hjelp til å eksportere virksomheten din til Storbritannia.