Hopp til hovedinnhold

Bygg kompetanse og vinn kontrakter innen havvind

Hav-vindmøller i rekke og rad i havetFoto: Getty Images
Vil du inn på det raskt voksende havvindmarkedet? Ser du for deg en overgang fra olje og gass til havvind? Et nytt program gir deg viktig kunnskap om hva som skal til.

Havvind kan bli den nye leverandørindustrien i Norge. Bedrifter som er interessert i den nye industrien kan imidlertid ikke vente på det norske hjemmemarkedet, men må satse internasjonalt fra første stund.

- Vi vet at norske bedrifter etterspør kunnskap om havvindmarkedet, og at de trenger hjelp til å styrke konkurransekraften ute. Det holder ikke bare å ha teknologien, men du må også ha kjennskap til det internasjonale havvindmarkedet. Vi har derfor samlet kunnskap fra en rekke aktører på ett sted, sier Jonathan Sørbye, Direktør eksport og internasjonal vekst, Innovasjon Norge.

Innovasjon Norge er vertskap for programmet, som inneholder bidrag både fra næringslivet og det offentlige. Eksportfinansiering Norge, Norwegian Energy Partners, Innovasjon Norge, DNV og advokatfirmaet Haavind har alle levert innhold til programmet. Flere klynger har også bidratt med innspill, slik som Norwegian Offshore Wind og GCE Ocean Technology.

I olje og gass-sektoren er det mye skreddersøm, det vil si at hvert felt har sin løsning. Innen havvind er det krav om lavere kostnader og det er nødvendig med serieproduksjon. Det er viktig å forstå verdikjeden, standarder og rammebetingelser.

Programmet er delt i tre bolker: Forberedelser, kompetansebygging og markedskvalifikasjon. Den første delen av programmet, forberedelser, tar for seg tidlige vurderinger av hva som skal til for å gå inn i havvindmarkedet.

Den andre delen, kompetansebygging, består av markedsbeskrivelser, juridiske rammeverk, teknisk regelverk og finansieringsordninger. Den tredje og siste delen, markedskvalifisering, er fortsatt under produksjon.

Programmet vil bli oppdatert med nye moduler og ny kunnskap. Vi planlegger fysiske samlinger utover høsten og i 2023.

Programmet bygger på Norsk Industris rapport «Leveransemodeller for havvind» som ble publisert i fjor. Målet med rapporten var å kartlegge norsk konkurransedyktighet i det internasjonale og nasjonale havvindmarkedet.


Publisert :
Sist oppdatert :