Hopp til hovedinnhold

Expo 2020 feiret Norway Day

Leder for den norske paviljongen Ole Johan Sandvær, Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran, Minister of Foreign Trade Dr. Thani Bin Ahmed Al Zeyoudi og Executive Director Expo 2020 Najeeb Al Ali.Foto: Innovasjon Norge
Fra venstre: Leder for den norske paviljongen Ole Johan Sandvær, Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran, Minister of Foreign Trade Dr. Thani Bin Ahmed Al Zeyoudi og Executive Director Expo 2020 Najeeb Al Ali.
Norges dag på verdensutstillingen i Dubai hadde besøk av Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran og LO-leder Peggy Følsvik, og det ble holdt seminarer om trepartssamarbeid, likestilling og havløsninger.

I dag har det vært Norway Day på verdensutstillingen Expo 2020 i Dubai. Det er 190 nasjoner med på verdensutstillingen, så hver dag er det ett land som blir gitt spesiell oppmerksomhet, med seremoni under den store Al-Wasl-kuppelen midt i Expo-området og arrangementer i regi av landet som blir feiret.

Det var Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran som sto for talen under seremonien, der han trakk frem vår historie som havnasjon og hvordan vår utvikling av sjømatindustrien og havet som utgangspunkt for ren energi og transport kan møte verdens utfordringer og FNs bærekraftsmål.

- Deltakelsen på Expo 2020 er viktig for å vise frem Norge som havnasjon og norske bedrifter som verdensledende innenfor havnæringene. Regjeringen er opptatt av å fremme norsk næringsliv og videreutvikle handelsforbindelser, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

Paviljongen

Expo 2020 åpnet i oktober 2021, ett år forsinket på grunn av koronapandemien. Det er Innovasjon Norge som har hatt ansvaret for planlegging, bygging og drift av paviljongen, på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Temaet for paviljongen er norske havløsninger, og hvordan vi kan bruke havet på en bærekraftig måte som en kilde til mat, transport og energi. Selve paviljongen er designet som en reise fra havbunnen til overflaten og opp i verdensrommet, der publikum blir presentert for løsninger innen blant annet karbonlagring, sjømat og akvakultur, energi, transport og havovervåking.

Paviljongen har siden åpningen vært bemannet av norske ungdommer som har stått på og sørget for godt besøk og gode omvisninger. De unge norske guidene har promotert paviljongen og som en av de eneste paviljongene på utstillingen også underholdt ventende gjester med Norge-quiz og god stemning. Hittil har paviljongen blitt besøkt av rundt 260 000 personer.

Havløsninger, trepartssamarbeid og likestilling

Hovedarrangementet under Norges dag var et business forum med navnet «Pioneering Sustainable Ocean Solutions – Together», der det ble presentert bærekraftige havløsninger fra blant annet Jotun, DNV, Yara, Kongsberg, Gas 2 Feed og Campus Blå.

Innovasjon Norge arrangerte også seminarer om den viktige rollen som trepartssamarbeidet og likestillingsarbeidet har hatt for utviklingen av norsk næringsliv. Disse arrangementene var i samarbeid med NHO og LO.

Likestillingsseminaret ble arrangert på Expo sin Women’s pavilion, der LO-leder Peggy Følsvik, Grete Aspelund fra NHO og lederen for Eksportfinansiering Tone Lunde Bakker deltok sammen med representanter fra flere emiratiske og afrikanske organisasjoner, med perspektiver på hvordan man gjennom politikk og dialog kan oppnå mer likestilling, innovasjon og verdiskaping.

Mange støttespillere

Det norske Expo-prosjektet har fått god drahjelp fra partnerbedriftene som har vært med på finansiering og retning på paviljongens innhold. Blant de største partnerne finner vi Jotun, Kongsberg, DNV, Equinor, Campus Blå og Yara, men det er også mange mindre bedrifter med diverse løsninger knyttet til havet som har bidratt inn i prosjektet.

I arbeidet med den norske paviljongen har ivaretakelse av arbeidstakerrettigheter vært helt sentralt, og Norges Expo-team ved Innovasjon Norge har fulgt nøye med under hele byggeprosessen, i samarbeid med LO.

Expo 2020 avsluttes 31. mars, og den norske paviljongen vil da bli stående igjen på utstillingsområdet, som vil bli brukt som et bærekraftig smartby-område for næringsliv og boliger.

Se video fra åpningen av Norway Day på Virtual Expo 2020

Publisert :
Sist oppdatert :