Hva vil Donald Trump som president bety for norske bedrifter?
Donald Trumps andre presidentperiode kommer til å få konsekvenser også for norske bedrifter. I løpet av valgkampen har han lovet høyere tollmurer og tiltak for å fremme amerikansk industri. Han er også tilhenger av en ekspansiv finanspolitikk og en uttalt motstander av klimainvesteringer og internasjonale handelsregimer.
«Det er neppe alt som er sagt som vil følges opp av like streng politikk, men retningen er klar, og norske bedrifter gjør lurt i å forberede seg.»
Økte handelsbarrierer og ekspansiv økonomisk politikk
En viktig valgkampsak for Donald Trump har vært at han vil innføre strenge tollsatser på importvarer. Han har uttalt at han vi innføre en toll på 60 prosent på kinesiske varer og minst 10 prosent på varer fra alle andre land. Hvis dette blir en realitet, vil det få store konsekvenser for norske bedrifter. Toll på norske varer vil føre til at bedriftene må sette opp prisene, noe som igjen vil redusere amerikansk etterspørsel etter varene.
I 2023 gikk 8 prosent av norsk eksport utenom olje, gass og strøm til USA, verdt nesten 50 milliarder kroner. Dette gjorde USA til Norges viktigste eksportmarked utenfor Europa. Tøffere toller fra USA vil derfor både påvirke enkeltbedrifter og Norges samlede eksport.
InflationReductionAct (IRA), som ble innført under president Biden, ga skatteletter og produksjonsfortrinn til bedrifter i USA. Trump er en uttalt motstander av de delene av IRA som støtter tiltak for å redusere klimagassutslipp. Samtidig skaper IRA industriarbeidsplasser i USA, noe som er viktig for den påtroppende administrasjonen. Derfor er det sannsynlig at skatteinsentiver og andre finansielle insentiver til amerikansk produksjon vil vedvare. En kombinasjon av insentiver for å produsere varer i USA, kombinert med tollbarrierer for å selge varer til USA for utenlandske selskaper, kan gjøre at det blir et dobbelt press på å flytte deler eller hele produksjonen til USA for utenlandske bedrifter som har USA som et viktig marked.
Det er estimert at BNP i euroområdet vil reduseres med 0,5 – 1,5 prosent som følge av amerikanske tollbarrierer. Dette skyldes både strengere toll og den ekspansive finanspolitikken som den nye regjeringen sannsynligvis vil føre. Som vi har sett, smitter høy inflasjon og høye renter ofte over til norsk økonomi. Vedvarende høye renter fører til at mindre privat kapital gjøres tilgjengelig for gode prosjekter.
EUs respons blir viktig for Norge
Norske varer inngår i mange tilfeller i verdikjedene til europeiske selskaper, så dersom forholdet mellom EU og USA nærmer seg en handelskrig, vil dette være svært negativt for Norge. Risikoen for handelskrig, enten med EU eller med andre av USAs handelspartnere, vil slå negativt ut for Norge som en åpen økonomi.
«EU er Norges desidert største eksportmarked og mottar tre fjerdedeler av norsk eksport. For Norge blir EUs respons på USAs handelspolitikk svært viktig.»
Som en liten økonomi, står Norge langt bak i køen når det kommer til å forhandle om unntak med USA og har svakere forhandlingskort enn en stor handelsblokk. Norge kan også bli presset til å innta en annen holdning enn ønskelig mot Kina og andre, for å oppnå norske fordeler. At Norge står på utsiden, får spesielt negative konsekvenser dersom EU inngår særavtaler med USA som Norge blir stående utenfor. Da taper norske bedrifter mye på at vi står utenfor EU.
Vi har over tid sett at politikkutformingen i EU skjer i et så høyt tempo at Norge har et stort etterslep i å implementere endringer i eget lovverk. Trumps politikk vil etter alle solemerker føre til en politikkrespons fra EU. En rask politikkrespons, som EU kan svare med, setter stort press på Norge. I tillegg til lover, er det ikke usannsynlig at det vil vedtas finansielle pakker som Norge eventuelt må ta stilling til om vi skal finansiere. Etterslep i implementering av lover og eventuelt å stå utenfor EU-pakker, vil påvirke norsk næringsliv negativt.
Det grønne skiftet og amerikansk energiproduksjon
Energipolitikken i USA vil under Trump bevege seg bort fra fornybare subsidier – men utviklingen av grønn energi i USA har skutt fart og vil sannsynligvis være umulig å bremse. Sol, vind og batterier står for over 90 prosent av kapasiteten som blir lagt til USAs strømnett i 2024. I Houston, USAs energihovedstad vokser oljebransjen og fornybarindustrien side om side, fordi begge deler er lønnsomt. Nye fond investerer milliarder av dollar i fornybar energi i Houston. Konsulentselskaper etablerer avkarboniseringssentre i Houston for hundrevis av millioner av dollar. Og vi i Innovasjon Norge styrker vårt kontor i Houston.
Det er ikke en utvikling som vil stoppes av bortfall av subsidier. Produksjon av energi kommer bare til å øke under Trump 2.0 – også fornybar. Det betyr muligheter for norske energiselskaper, både fossile og fornybare.
Innovasjon Norge vil fortsette å følge utviklingen nøye og gi råd til norske bedrifter om hvordan de best kan navigere i dette nye politiske landskapet.