Næringslivsdelegasjon skal bidra med norske løsninger på klimakrisen
Innovasjon Norge står som arrangør når Norge for andre gang sender en næringslivsdelegasjon til klimatoppmøtet. Årets delegasjon er litt mindre enn fjorårets delegasjon til COP 28 i Dubai, men målsettingen er den samme:
- Vise at norsk næringsliv er bidragsytere til ambisjonene for COP 29 og Parisavtalen.
- Tiltrekke interesse for norske, klimavennlige løsninger.
- Støtte opp om partnerskap for å løse klimakrisen og gjennomføre omstillingen til et lavutslippssamfunn.
- Økt dialog, engasjement og kunnskap om næringslivets rolle og bidrag i klimainnsatsen.
– Viktig at næringslivet er til stede
Helt konkret er næringslivsdelegasjonen i Baku for å diskutere løsninger og finansieringsmekanismer innen fornybar energi, karbonfangst- og lagring og utslippsreduksjon innen maritim sektor.
– For å løse klimakrisen trenger vi næringslivets investeringer, teknologiske innsikt, innovasjons- og skaleringsevne. Derfor er det viktig at næringslivet er til stede der hvor løsninger på klimakrisen diskuteres, sier delegasjonsleder Eli Bleie Munkelien i Innovasjon Norge.
Næringslivsdelegasjonen på COP 29 består av Altera Infrastructure, DNV, Equinor, Höegh Autoliners, Norsk Hydro, Rederiforbundet, Forskningsrådet, Ruden, SKM Market Predictor, SLB Capturi, Statkraft, Worldview International Foundation og Hurtigruten Foundation.
Rederiforbundet etterlyser drivstoffstandard og klimagassavgift
Administrerende direktør Knut Arild Hareide i Norges Rederiforbund sier skipsfarten har store utslipp, men også er en viktig del av løsningen. Neste år skal landene i FNs sjøfartsorganisasjon (IMO) forhandle om hvilke tiltak som skal bidra til at skipsfarten når målet om klimanøytralitet i 2050.
– Vi er i Baku for å si at vi vil at IMO innfører en maritim drivstoffstandard og en avgift på klimagassutslipp fra den internasjonale skipsfarten. Inntektene fra en slik avgift kan reinvesteres i utslippsreduserende tiltak for maritim næring, sier Hareide.
Altera: – Norge må også redusere CO2 i atmosfæren
Myndighetskontakt Anders Melhus i Altera Infrastructure mener det er avgjørende å delta på klimatoppmøtet for å bidra til globale løsninger på klimaendringene. Han peker på at Norge ikke bare må kutte framtidige utslipp, men også redusere eksisterende CO2 i atmosfæren.
– Norge har en unik mulighet til å lagre store mengder CO2 fra Europa, men for at dette skal bli en realitet er det viktig at regjeringer skaper forutsigbare rammevilkår samtidig som at næringslivet utvikler innovative løsninger. Altera bygger nå fremtidsrettet infrastruktur for transport og permanent lagring gjennom Stella Maris CCS, sier Melhus.
Årets klimatoppmøte er kalt «finansieringstoppmøtet», siden et av de viktigste forhandlingsmålene er å lande et nytt globalt klimafinansieringsmål. Dette skal erstatte målet fra klimatoppmøtet i Paris i 2015 om 100 milliarder dollar til klimatiltak i utviklingsland, som ble nådd i 2022.