Hopp til hovedinnhold

Næringslivsdelegasjonen til Sverige er i gang

Kronprinsparene fra Norge og Sverige, samt Håkon Haugli og Ole Petter Ottersen.Foto: Fredrik Ahlsen / Maverix
Kronprinsparene fra Norge og Sverige, Håkon Haugli og Ole Petter Ottersen.
1 + 1 kan bli fire eller mer, hevdet næringsminister Vestre fra talerstolen i Stockholm i dag. Han ser store muligheter dersom Norge og Sverige kan samarbeide mer om industribygging i årene fremover. Den rekordstore næringslivsdelegasjonen til Sverige er nå offisielt åpnet av Kronprinsesse Victoria og Kronprins Haakon.

Næringsminister Jan Christian Vestre ledsager det norske kronprinsparet under deres offisielle besøk til Sverige. Deres Kongelige Høyheter Kronprinsesse Victoria og Prins Daniel er vertskap under besøket.

Kronprinsparet ble ønsket velkommen til Karolinska Instituttet av Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge, og rektor ved Karolinska Instituttet, Ole Petter Ottersen.

Åpningstale

Kronprins Haakon sa i sin åpningstale at 1 + 1 kan bli 3 hvis Norge samarbeider med Sverige. Næringsminister Jan Christian Vestre høynet, og mente 1 +1 kunne bli fire, om ikke mer, om vi inngikk samarbeid om å bygge industri sammen.

Målet med delegasjonen er å finne samarbeidsflater innenfor de næringene der det vil bli stor etterspørsel i årene fremover på grunn av det grønne skiftet. Behovet for blant annet ren energi, utslippsfri transport og bærekraftige løsninger generelt gjør at Norge og Sverige diskuterer samarbeid innenfor havvind, batteriindustri, landbruksteknologi, bærekraftige bygg, helseteknologi og smart mobilitet de tre dagene næringslivsdelegasjonen varer.

Næringsminister Vestre sammen med den svenske næringsministeren Karl-Petter Thorwaldsson og konferansier Siri Lill Mannes.Foto: Fredrik Ahlsen / Maverix
Næringsminister Vestre sammen med den svenske næringsministeren Karl-Petter Thorwaldsson og konferansier Siri Lill Mannes.

-Nå starter et nytt kapittel i samarbeidet mellom Norge og Sverige. Vi er enige om å gå strukturert til verks for å knytte vårt næringsliv tettere til hverandre og utforske mulighetene for å utvikle mer grønn industri og bærekraftig eksport sammen. Vi er mer enn naboer og vi er hverandres viktigste handelspartnere. Sammen er vi sterkere enn hver for oss, sier Jan Christian Vestre, som i dag sendte ut en samarbeidserklæring sammen med sine svenske ministerkolleger Anna Hallberg, Sveriges handelsminister og Karl-Petter Thorwaldsson, Sveriges næringsminister.

Variert program

På Karolinska Institutet på mandag var det helseteknologi som var tema. Innovasjon Norge arrangerte i tillegg seminarer om bærekraftige bygg, landbruksteknologi og reiselivsteknologi. På tirsdag diskuteres blant annet hvordan vi kan bygge felles industri og verdikjeder rundt havvind og batteriproduksjon.

-Innenfor flere sektorer er det tre ting som kjennetegner tiden vi er i nå, og vi ser det tydelig innen helseteknologi. For det første har pandemien gitt rask, kraftfull og målrettet forskning og innovasjon. For det andre er vi nå i en tid hvor det har skjedd kvantesprang innen en rekke muliggjørende teknologier som vi kan ta i bruk og skape ny industri. Og til sist så er Norge og Sverige like på mange måter, men vi er også gode på forskjellige ting. For eksempel Innenfor helseteknologi er det fantastiske start-up’s i Norge, mens Sverige har den brede industrielle strukturen som er nødvendig for skalering. Ved å samarbeide og bruke hverandres styrker kan vi nå mye lenger og levere løsninger som verden etterspør, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli.

Administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli som holder tale.Foto: Fredrik Ahlsen / Maverix
Administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli.

I tillegg ble det på mandag signert en samarbeidsavtale mellom Universitetet i Oslo og Karolinska Instituttet, og Johan Andresen fra FERD signerte avtale med det svenske investeringsselskapet Nordstjernan om medeierskap i diagnostikkselskapet Aidian.

På onsdag forflytter delegasjonen seg til Gøteborg der det vil bli samtaler rundt smart mobilitet og utslippsfri transport.

Rekordstor oppslutning

Delegasjonen til Sverige er den største ut fra Norge noensinne, med over 300 norske og 300 svenske deltagere. Disse representerer nærmere 200 bedrifter fra Norge og like mange fra Sverige.

-Den enorme interessen for å delta på denne delegasjonen viser en vilje i både norsk og svensk næringsliv til å samarbeide, og til å levere løsninger som verden etterspør. Det er en sentral oppgave for Innovasjon Norge, som har oppdraget med å skape arbeidsplasser og eksportinntekter for Norge, å bistå bedrifter som etablerer samarbeid over landegrensene, sier Håkon Haugli.

Les mer om delegasjon til Sverige.

Publisert :
Sist oppdatert :