Stortingsmeldingen om oppstart gir grunnlag for nye norske vekstbedrifter

Fredag 1. november la næringsministeren fram stortingsmeldingen om gründere og oppstartsbedrifter. – Stortingsmeldingen peker ut klare satsingsområder, og vi er klare til å gjøre vår del av jobben for å få frem flere vekstkraftige oppstartsbedrifter, sier administrerende direktør Håkon Haugli.
Næringsminister Cecilie Myrseth lanserer grundermelding
Næringsminister Cecilie Myrseth under lanseringen av stortingsmeldingen om gründere og oppstartsbedrifter. På NMBU, 1. november.
© Departementenes sikkerhets- og servicesorganisasjon. Bilde fra stream av lanseringen.

Stortingsmeldingen inneholder 53 tiltak for å gjøre Norge til et av verdens beste land å starte og drive virksomhet i. En ny rapport fra EU viser at Europa henger etter på teknologiutvikling og innovasjon, og at konkuranseevnen har svekket seg de siste tiårene. Det er blant grunnene til at Norge trenger flere gründere som skaper innovative bedrifter og får dem til å vokse.

- Dette er en viktig dag for gründere og oppstartsmiljøer. Stortingsmeldingen vil få stor betydning for hvordan vi og andre offentlige aktører i samspill med private kan bidra til å skape flere store, norske suksessbedrifter, sier Haugli.

Regjeringen har i samarbeid med oppstartsmiljøene og Innovasjon Norge gjennomført innspillsmøter over hele landet i forberedelsen til stortingsmeldingen. Sentralt i meldingen er tilgangen til kapital, kompetanse og nettverk. Tiltakene skal svare på behovene gründere og oppstartsbedrifter har.

  • Tiltak som gir gründere over hele landet et bedre og mer tilgjengelig tilbud, både gjennom kompetanse, kapitaltilgang og nettverk
  • Tiltak som fremmer bedre rammevilkår, for eksempel gjennom forenkling og digitalisering
  • Tiltak for et enda bedre virkemiddelapparat, spisset mot gründere
  • Tiltak som fremmer gründerskap blant kvinner

Innovasjon Norge fikk i år økt bevilgningen øremerket gründere med 70 millioner kroner. Denne forsterkningen har resultert i flere ekstra tiltak. Blant dem er disse:

  • Mer risikokapital til gründere i form av oppstartstilskudd
  • Kurs i kapitalstrategi for bedrifter i en tidlig fase
  • Støtte til økosystemet for gründere
  • En pilot på mentor for skaleringsbedrifter

I statsbudsjettet for 2025 foreslår regjeringen å bruke ytterligere 52 millioner på oppstartsvirkemidler hos Innovasjon Norge. Pengene er øremerket gründere, kvinnelig entreprenørskap, økosystemer over hele landet, og å bygge opp kompetanse på skalering og internasjonalisering.

Styrker satsingen på kvinner

Norge har for få kvinner som starter innovative selskaper. Derfor legger meldingen spesiell vekt på gründerskap i likestillingsperspektiv, og inneholder flere tiltak for å løfte kvinnelige gründere.

– Vi trenger at flere kvinner lykkes som gründere. Det handler ikke bare om likestilling, men også om å utnytte alle ressursene i samfunnet vårt. Mangfold i næringslivet skaper innovasjon og øker lønnsomheten, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

- Norge har ikke én gründer for mye. Vi møter daglig gründere med imponerende løsninger på ulike problemer og behov. Men få av dem er kvinner. Vettet og innovasjonsevnen er jevnt fordelt mellom kjønnene, derfor er vi glad for mulighetene vi nå får til å kunne bistå flere oppstartsbedrifter med kvinner som ledere, sier Håkon Haugli.

Forsiden på stortingsmelding om gründer og oppstart

Stortingsmelding om gründer- og oppstartsbedrifter

Her kan du lese stortingsmeldingen

Les stortingsmeldingen