Verdensutstillingen i Japan åpner
Den offisielle åpningsseremonien er lørdag 12. april, og dagen etter åpner paviljongen for publikum.
Norge er med på en nordisk paviljong, sammen med Sverige, Danmark, Finland og Island. Det er Innovasjon Norge som koordinerer den norske deltagelsen.
-Vi gleder oss til å vise frem Norge, med våre nordiske naboer og jobbe sammen med partnerne mot et felles mål om mer næringslivsamarbeid med Japan, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli.
Tema
Verdensutstillingen er en internasjonal møteplass for aktører fra næringsliv, organisasjoner, forskningsmiljøer, kulturliv og myndigheter. Hensikten er et tettere samarbeid om globale utfordringer.
Det er den klassiske verdensutstillingen, som Eiffeltårnet ble bygd til i Paris i 1889 og Atomium i Brussel i 1958.
"Designing Future Society for Our Lives" er hovedtemaet for verdensutstillingen i Osaka 2025. Den nordiske paviljongen heter "The Nordic Circle". Paviljongen skal vise hvordan vi lever i Norden, vår teknologi og innovative løsninger, og viktigheten av tillit, samarbeid og bærekraft i våre samfunn. Dette vises gjennom bilder, video og lydlandskap inne i paviljongen.
Den norske deltagelsen er finansiert av Nærings- og fiskeridepartementet, Utenriksdepartementet og de norske partnerselskapene DNV, Statkraft, Equinor, Kongsberg, GE Healthcare, Rystad Energy og Sjømatrådet. NHO og LO er også partnere. Idar Kreutzer, direktør for internasjonalt arbeid i NHO, er nestleder for det nordiske EXPO-styret og leder av den norske partnergruppen.
-Jeg er glad for at noen av våre tyngste medlemsbedrifter er med og løfter frem det nordiske samarbeidet og den gjensidige tilliten vi nyter i Norden. Japan er en viktig handelspartner, og et kraftsenter for industri, forskning og teknologiutvikling. Med deltagelsen på Expo ønsker vi å bygge videre på de strategiske partnerskapene som ble inngått mellom Norge og Japan i 2023. Det gjelder blant annet tettere samarbeid i det grønne skiftet. Sammen kan vi sikre felles interesser innen økonomisk sikkerhet, energi- og forsyningssikkerhet, sier Idar Kreutzer.
Fusion-mat
Paviljongens restaurant skal i hele utstillingsperioden servere nordisk mat, men med en spennende japansk vri. Den prisvinnende svenske kokken Frida Ronge har satt sammen en meny som vil være en fusion der klassiske nordiske retter møter japanske ingredienser. Et eksempel er Skagen toast, med japansk yuzu kosho-majones og lodderogn.
-I 20 år har jeg arbeidet med å integrere nordisk-japansk bærekraftig gastronomi i Norden. Dette har blitt en utrolig populær kombinasjon. Nå blir det fantastisk å gjøre det samme i Japan, sier Frida Ronge.
For norsk sjømateksport er Japan et svært viktig marked, og det var faktisk innføringen av norsk laks til Japan som gjorde at laks ble brukt i sushi, som nå er en internasjonal suksess.
-Japan har lenge vært et viktig marked for norsk sjømatnæring. Vi har tette bånd formet både gjennom handel med ferdige produkter, og det at deler av japansk sjømatindustri bruker norsk råstoff. Og Japan var tross alt arnestedet for den globale megatrenden med laks som sushitopping, et resultat av en 40 år gammel norsk-japansk innovasjon, sier Christian Chramer, adm.dir. i Sjømatrådet.
Norsk eksport
Norge eksporterer i hovedsak fisk og fiskeprodukter, mineraler, kjemiske produkter, maskiner og metaller til Japan. I tillegg til samarbeid innenfor vitenskap, teknologi, forskning og utdanning, har Norge og Japan lenge hatt gode diplomatiske relasjoner. Dette gir svært gode eksportmuligheter for norsk næringsliv. Vi tiltrekker i økende grad også japanske investeringer til Norge innen flere sektorer, som sjømat og akvakultur, maritim, grønn energi og helse.
-I en verden der regelbasert handel trues av proteksjonisme og tollmurer, er det viktig for Norge å sikre markedsadgang og forutsigbarhet med en viktig handelspartner som Japan, sier Kreutzer.
Innovasjon Norges kontor i Tokyo jobber mye med norske bedrifter innenfor fornybar energi, maritim, helse og forsvarsmateriell.
-Vi ser en økende interesse for Japan innen disse områdene og vi promoterer norske løsninger i et marked som verdsetter relevant kompetanse. Lang industriell erfaring som Norge sitter på innen områder som havromsteknologi etterspørres når Japan går gjennom sin omstilling, sier Haugli.
Tematiske dager
Expo Osaka 2025 varer helt til 13. oktober, og i løpet av det halve året vil det bli arrangert tematiske dager på paviljongen som vil være viktige for de norske partnerne. Disse tematiske dagene vil være innenfor energi, romfart, helse og livsvitenskap, mat og mer.