Hopp til hovedinnhold

Viser verden norsk sjømat

Folk og stands på verdens største sjømatmesse - Seafood Expo GlobalFoto: Innovasjon Norge
Tett på 100 norske sjømatbedrifter er på plass når verdens største sjømatmesse - Seafood Expo Global - åpner dørene i Barcelona denne uken. Bildet er fra den samme sjømatutstillingen i 2019.
Tett på 100 norske sjømatbedrifter deltar når verdens største sjømatmesse - Seafood Expo Global - igjen åpner dørene i Barcelona denne uken. – Vårt bidrag er fremtidsrettede bedrifter som bidrar med bærekraftig sjømat av høy kvalitet til en voksende verdensbefolkning, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

Tirsdag 26. – torsdag 28. april samles aktørene i den globale sjømathandelen endelig igjen. Det skjer etter to år med nedstenginger og avlysninger på grunn av koronapandemien.

– Dette er en viktig møteplass for en næring som blir enda viktigere i framtida. Fiskeri- og havbruksnæringen er en av Norges største eksportnæringer. Også internasjonalt er vi en stor aktør og tilbyder av sjømat. Vårt store fortrinn er at vi kan tilby sjømat med utspring i en streng og bærekraftig ressursforvaltning, sier fiskeri- og havministeren, som selv besøker utstillingen på åpningsdagen.

Rekordår

Skjæran kan se tilbake på fjoråret som et rekordår for norsk sjømatnæring, med en samlet eksportverdi på tett på 121 milliarder kroner. Det var en økning 14,3 prosent sammenlignet med året før. Eksporten av norsk laks og ørret sto alene for 70 prosent av eksportverdien i 2021.

– I volum tilsvarer det 42 millioner norske sjømatmåltider hver dag hele året. Vi ser nå også en økende interesse for å utvikle næringen i grønnere retning. Det inkluderer også utvikling og bruk av ny grønn teknologi i alle ledd av næringen, sier Bjørnar Skjæran.

Verdens største

Med over 29 000 profesjonelle deltakere fra 150 land, og et utstillingsareal på over 200 000 kvadratmeter – som tilsvarer over 28 internasjonale fotballbaner – er Seafood Expo Global verdens største handelsmesse for sjømat. Parallelt arrangeres det også en egen messe for sjømatrelatert utstyr og teknologi. Tidligere har messa vært arrangert i Brussel, nå er Barcelona den nye møteplassen.

Bredt utvalg

– De norske utstillerne representere et bredt utvalg av norsk sjømat på sitt beste. I tillegg vil 14 norske utstillere delta på teknologidelen av arrangementet - Seafood Processing Global, sier Lieneke Fjørtoft, som er fagansvarlig for sjømat og påtroppende avdelingsdirektør ved Innovasjon Norges kontor i Madrid.

Innovasjon Norge er ansvarlig for de norske paviljongene under messearrangementet i Barcelona.

– Vi opplever at aktørene nå virkelig ser frem til å kunne møtes igjen etter nedstengningene. Globalt er det økende interesse for sjømat. Tre viktige trender i denne voksende etterspørselen er helse, smak og bærekraftig ressursforvaltning. Det kan norsk sjømatnæring tilby når aktørene nå endelig igjen fysisk kan møtes for å handle med hverandre, sier Lieneke Fjørtoft.


Publisert :
Sist oppdatert :