Hopp til hovedinnhold

Alene på Norgestoppen!

Mann smiler mot kameraet med Tromsø i bakgrunnen
Øyvind Enstad Haga oppfordrer bedrifter i Troms- og Finnmark til å tenke nytt, tenke eksport og tenke Innovasjon Norge.
- Vi som bor og arbeider på toppen av Norgeskartet har muligheter andre må se svært langt etter, sier Øyvind Enstad Haga, konstituert leder for Innovasjon Norges regionskontor i Troms og Finnmark. – Alt vi har lært om fangst, fiske og reindrift bruker vi til å utvikle nye, bærekraftige produkter og næringer som øker verdiskapingen og kan eksporteres ut i verden.

- Folk lenger sør tror kanskje at Troms og Finnmark fremdeles livnærer seg av fersk torsk og blodig finnbiff fra «der ingen skulle tru at nokon kunne bu», ler Haga og fortsetter entusiastisk:

- Heldigvis er sannheten en annen. Stadig mer av råstoffene vi henter fra hav og vidde videreforedles her oppe, og finner veien til kresne og betalingsdyktige gourmeter i utlandet. Sledelaster av yen, dollar og kinesiske renmindi går andre veien, og nærer videre innovasjon og vekst i regionen vår.

Han trekker fram Gamst Shilovai Vardø som et godt eksempel.

- Med støtte fra Innovasjon Norge har selskapet på få år blitt en av Norges ledende eksportører av levende og frossen kongekrabbe til betalingsvillige markeder i USA, Canada, Dubai, Sør-Korea, Kina, Vietnam og Europa.

Reinsdyr med snødekke under beina og fjell og fjord i bakgrunn© Getty Images
Reinkjøtt var en av råvarene til årets Bocuse d’Or, verdensmesterskapet i kokkekunst.

Fra Kautokeino til Bocuse d’Or

Like imponerende er Finnmark Rein i Kautokeino, verdens største produsent av reinkjøtt. Bedriften er en av dem som har deltatt i Innovasjon Norges eksportprogram, Global Growth, som skal bidra til at ambisiøse bedrifter lykkes i nye markeder. Et viktig arrangement er den årlige Grüne Woche-utstillingen i Berlin.

- Derfra kan vi rapportere om at det er trangt rundt fatene av reinkarré, reinskank og annet reint reinkjøtt, opplyser Haga og legger til at det er flere gylne muligheter til å synliggjøre råvaren

Reinkjøtt var en av råvarene til årets Bocuse d’Or, verdensmesterskapet i kokkekunst. Det bringer smaken av Finnmark enda lenger ut i verden
Øyvind Enstad Haga, konstituert leder for Innovasjon Norges regionskontor i Troms og Finnmark

Han oppfordrer bedrifter i Troms- og Finnmark til å tenke nytt, tenke eksport og tenke Innovasjon Norge. Markedene der ute har satt sine garn. Nå venter de på at vi skal fylle dem!

Mer enn nordlys og midnattssol

- Gjennom mange år har Innovasjon Norge også bistått et sterkt felt av bedrifter med teknologi og produkter i verdensklasse. Bare se på Kongsberg Satellite Services i Tromsø og på Svalbard, forteller Haga.

Takket være sin geografiske plassering kan selskapet hente ned informasjon fra hvert omløp satellittene gjør rundt jorda, og er derfor blitt den mest brukte datamottakingsstasjonen i verden.

- Sammen med romsenteret på Andøya trekker det dessuten til seg utenlandske investorer som tar veksten til enda større høyder. I tillegg skapes attraktive arbeidsplasser for ungdom som går ut fra våre universiteter og høyskoler, sier Haga.

Han vil også gi bedriften Barel i Kirkenes skryt.

- Hvem skulle tro at en bedrift ved Barentshavet har utviklet avansert lysutstyr for utsatte miljøer, som oljeinstallasjoner, anlegg for gassproduksjon og innen luftfart.

Når jeg flyr i en Airbus, er jeg stolt over at skiltet som lyser over nødutgangene kommer fra Kirkenes
Øyvind Enstad Haga, konstituert leder for Innovasjon Norges regionskontor i Troms og Finnmark

Opplevelser for liv og lyst

Haga forteller at de har mye å være stolte av. Troms og Finnmark er den regionen i landet med mest helårsturisme.

- Disse turistene betaler godt. Det er ikke den typen turister som kommer i bobiler fulle av ølkasser og bratwurst den ene veien, og selvfisket torsk og sei den andre, ler han.

Nordlys over snøkledde fjell ved fjord© Getty Images
Nordlyset tiltrekker mange turister til Troms og Finnmark.

Det er først og fremst nordlyset, midnattssolen, vidda og hvalsafarier de kommer for. På regionskontoret jobber derfor flere med å videreutvikle og samordne opplevelsene, slik at området tiltrekker seg enda mer dollar, euro og renmindi.

Sorrisniva i Alta er et lysende eksempel på det. Dette er en helårsdestinasjon med en unik opplevelse. Japanere, kinesere, amerikanere og andre reisevante fyller Instagram og Facebook med seg selv, smilende foran iglo-hotellet, på sledefart under nordlyset eller over en indrefilet av rein i gourmetrestauranten.

Full pakke på veien videre

Alt dette har Innovasjon Norge vært med på å brøyte vei for.

- Vi har både evne og vilje til å bistå ambisiøse bedrifter ut i nye markeder, forsikrer Hage.

På kontorene i Tromsø, Alta og Vadsø finner du fagfolk med spisskompetanse på ulike områder, blant annet om finansielle støtteordninger fra Innovasjon Norge og EU.

- Ikke nøl med å kontakte oss. La 2024 bli året du løfter hodet og ser mot verdenstoppen, oppfordrer kontorlederen.

Publisert :
Sist oppdatert :