Bærekraftsrisiko (ESG)
Bærekraftrisiko (ESG) handler om hvorvidt bedriftens aktiviteter berører mennesker, samfunn eller miljø på en negativ måte. Den fordeler seg på tre hovedområder:
- Klima og miljø (Environment) gjelder risiko for miljøkonsekvenser av egen virksomhet (klimagassutslipp, forurensing, påvirkning på hav, vann og biomangfold). Det handler også om risiko knyttet til konsekvensene av klimaendringer og ressursknapphet (klima- og naturrisiko).
- Sosiale forhold (Social) handler om risiko knyttet til menneskerettighetsbrudd og uanstendige arbeidsforhold.
- Selskapsstyring (Governance) gjelder risiko for uryddige økonomiske forhold, korrupsjon, uoversiktlig eierskap og svak virksomhetsstyring.
Ved å integrere bærekraftsrisiko i forretningsstrategien kan du unngå potensielle problemer, samtidig som du identifiserer nye muligheter for vekst og innovasjon. Dette kan inkludere utvikling av nye produkter og tjenester som møter bærekraftskrav, samt forbedring av effektiviteten i eksisterende prosesser
Verktøy for å vurdere bærekraftsrisiko (ESG)
Dette er et verktøy for deg som vil gjøre en vurdering av bærekraftsrisiko (ESG) knyttet til egen bedrift eller planlagte prosjekter. Verktøyet tar utgangpunkt i iboende risiko knyttet til ulike bransjer (NACE-koder). Det er et forenklet verktøy som ikke vil dekke alle fallgruver for din bedrift, men kan hjelpe å sortere risikofaktorer og forslag til tiltak.
Bærekraftrisiko bør vurderes både for bedriften din og aktuelle prosjekter. Risiko knyttet til ansvarlig næringsliv (styring og sosiale aspekter) vil i all hovedsak gjelde bedriften. Miljørelatert risiko kan gjelde både bedrift og prosjekt. Da bør man gjøre denne øvelsen både med utgangspunkt i bedriftens og prosjektets NACE-kode.
Nyttige lenker
- Veiledere til vesentlighetsanalyse (EFRAG)
- Vesentlighetsanalyse (vesentlig.no)Verktøy for å identifisere hvor bedriften har størst påvirkning, hvilke områder som er mest viktig for dine interessenter, og hvordan du kan prioritere og effektivisere bærekraftsarbeidet.
- Veileder for omstillingsplaner (UN Global Compact)
- Kurs: Bærekraft og digitalisering (digitalnorway.com)I dette dybdekurset lærer du hva bærekraft egentlig er, hvilke krav som stilles, sammenheng mellom digitalisering og grønn omstilling og hvordan bærekraft kan gi konkurransefortrinn.
- Grønnvaskingsplakaten (gronnvasking.no)Grønnvaskingsplakaten er en veileder og læringsarena som tilrettelegger for å bygge kompetanse på god og troverdig kommunikasjon