Bedriftsutviklingsprisen i landbruket 2025

Har du starta ei vellukka og berekraftig bedrift med basis i landbrukets og bygdenes ressursar? Då kan du vinna Bedriftsutviklingsprisen 2025 og pengepremien på 300 000 kroner.
Landbruks- og matminister Geir Pollestad står oppstilt saman med Renate Lunde, Heidi Lunde, Ylva Lunde Barman og Emil Lunde Barman frå Vossabia.
Landbruks- og matminister Geir Pollestad annonserte vinnaren for 2024 og overrekte prisen til Renate Lunde, Heidi Lunde, Ylva Lunde Barman og Emil Lunde Barman i Vossabia AS.
© Landbruks- og matdepartementet

VI deler kvart år ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket. Det vert kåra ein vinnar i kvart fylke som får 50 000 kroner. Fylkesvinnarane deltek så i konkurransen om den nasjonale prisen på 250 000 kroner.

I fjor var det Vossabia frå Vestland som vann den nasjonale prisen. Den mottok dei i samband med mat- og landbruksmessen Internationale Grüne Woche (IGW) i Berlin. Dei to andre nominerte, som også var til stades i Berlin, var Hørte gård frå Buskerud og Til Elise Fra Marius frå Nordland.

No har du sjansen

Vi søkjer bedrifter eller personar med næringsverksemd med basis i landbrukets og bygdenes ressursar. Det er også mogleg for andre enn bedriftseigar å melde på ein kandidat til prisen.

Kandidatane vert vurdert etter følgjande kriteria:

  • Berekraft:
    • Økonomisk resultat/lønsemd
    • Sosialt som sysselsetting og ringverknader i lokalsamfunnet
    • Miljømessig som utnytting av lokale ressursar, fremme av lokal kultur og reduserte utslepp
  • Innovasjon/nyskaping
Fakta om bedriftsutviklingsprisen i landbruket
  • Innovasjon Noreg delar kvart år ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag frå Landbruks- og matdepartementet.
  • Bedriftsutviklingsprisen i landbruket er ein bedrifts- og næringsutviklingspris for etablerarar av vellukka bedrift eller næring med basis i landbrukets og bygdenes ressursar.
  • Det vert kåra ein vinner i kvart fylke der prisen er på 50 000 kroner
  • Dei fylkesvise vinnarane kjempar om den nasjonale prisen på 250 000 kroner.
  • Det vert nominert tre kandidatar til den nasjonale prisen som blir invitert til prisutdeling i samband med Internationale Grüne Woche i Berlin 15. januar 2026.
Tidlegare nasjonale vinnarar

2024 , Voss. Hud- og hårpleieprodukt med honning, bivoks og ville urter.
2023
, Spydeberg. Foredler økologisk korn.

2022 , Viken. Dyrking og produksjon av produkter med svarthavre.

2021 , Inderøya. Bærekraftig hotell bygget inn i bakken.

2020 , Selbu. Produksjon av håndlagde sjokoladeprodukter.

2019 AS, Rakkestad. Produksjon av organisk hønsegjødsel.

2018 , Buskerud. Økologiske spekeprodukter.

2017 , Nøtterøy. Frilandsgartneriet.

2016 Johan Fredrik Bråstad Kristiansen, Aust-Agder. Produksjon av blomster.

2015 Tor Oxhovd Svalesen, Oppland. Produksjon av bioenergi.

2014 , Sør-Trøndelag. Merkevarebygging og salsselskap lokalmat.

2013 Moer gård og , Akershus. Produksjon av egg og antistoff frå egg.

2012 , Aust Agder. Feriesenter, smykkeproduksjon og galleri.

2011 , Hordaland. Gardsrestaurant med høg kvalitet på mat og servering, kulturarrangement m.v.

2010 , Oppland. Handverksbakeri basert på lokale råvarer.

2009 , Hedmark. Design og produksjon (på gardsbruket i Ringsaker) av norsk klesmerke i reine naturmaterialar.

2008 , Hedmark. Allsidig med sauehald, foredling og omsetning av lam, Inn på tunet ”Levande læring”, Grønn trapp m.v.

2007 , Nordland. Merkevareprodukta Lofotlam.

2006 , Østfold. Matrapsolja Odelia.

2005 , Nord-Trøndelag. Felles marknadsføring og profilering av "omvegen" som merkevare på ein heilskapleg måte med omsyn til natur, kultur og kvalitet.

2004 , Buskerud. Trening av travhest. Årets travtrenar 2004.

2003 Pruglhei gård, Nordland. Slakteri, matforedling, servering, gardsbutikk.

2002 , Rogaland. Grøn omsorg, bl.a. bu- og arbeistrening for psykiatriske pasientar.

2001 , Nord-Trøndelag. Produksjon av camembert, muggost, salatost og konfektost.

2000 Solem Sag ANS, Møre og Romsdal. Utnytting av nordmørsfurua til spesialprodukt. Lafteplank, spesialdimensjonar, villmarkspanel, dekksplank og møbelemne av gråor.

1999 , Buskerud. Gard med økologisk drift og nyrestaurert skysstasjon. Kurs- og konferanse­marknaden med opplevingar og matkultur.

1998 , Troms. Foredling av kjøtt. Seinare deltakar i eksportframstøyt av fenalår til Italia.

1997 , Hordaland. Foredling av smalahove og serveringsverksemd der kulturoppleving, smalahove og vossaøl er berande element.