Hopp til hovedinnhold

Fintech i Storbritannia

London i sin nattesdraktFoto: Dil, Unsplash
Selv etter at Storbritannia gikk ut av EU er London forventet å opprettholde sin globale posisjon innen finansiell teknologi. Industrien er verdt over 11 milliarder pund, og har en markedsandel på 10%, samt at London kan vise til verdens høyeste tetthet av finansielle institusjoner.

Alt dette, samt britenes early adaptor mentalitet (over 71% av briter bruker minst en fintech applikasjon) er grunnen til at London er stedet å være for fintech selskaper.

Seks grunner til å satse på fintech i Storbritannia

Kunder rett utenfor døren

Flere av verdens største banker, inkludert HSBC, Barclays, Lloyds og Standard Chartered, har hovedkontor i London – og alle eksperimenterer med fintech på en eller annen måte.

Klynger, akseleratorer og inkubatorer

London tilbyr et bredt utvalg av akseleratorprogrammer i verdensklasse. Barclays Accelerator lar selskaper bruke eksklusive Barclays-data og -teknologi. En annen ledende akselerator, Startupbootcamp Fintech, har inngått et samarbeid med MasterCard og Lloyds Bank. Selv om London er den ubestridte lederen i Storbritannia innen Fintech har flere områder begynt å gjøre seg bemerket. Bristol og Bath, samt Skottland er voksende områder for Fintech.

Talent i verdensklasse

Med noen av verdens mest anerkjente universiteter er det ingen tvil om at Storbritannia har et stort antall talenter å velge fra. London har flere fintecharbeidere enn Silicon Valley og New York City.

Investeringer

Det ble investert over 4.1 milliarder dollar i fintech i Storbritannia i 2020, noen som er mer enn de fire neste landene på lista sammenlagt.

Digital tilkobling

Utrullingen av 5G, samt velutviklende transportnettverk gir deg tilgang til kunder og partnere i verdensklasse.

Et støttende reguleringsmiljø

Det finnes mangfold av finansieringskilder som crowdfunding og person-til-person-utlån, samt ordninger og insentiver for å hjelpe bedrifter i alle størrelser med finansiering. Det finnes også flere skatteletter for bedrifter, les mer om disse her.

En ny tid for Storbritannias Fintech sektor?

London har opparbeidet seg et omdømme som Europas FinTech-hovedstad. Men industrien er ikke sikret videre herredømme uten videre. Tidligere i 2021 ble en uavhengig rapport publisert om Fintech sektoren i UK med fokus på hvordan Storbritannia kan opprettholde sin posisjon som verdensledende innen industrien. I rapporten vektlegges muligheter og utfordringer for bransjen framover. Ron Kalifa OBE, som ledet arbeidet med rapporter, peker særlig på konkurranse, BREXIT og Covid som utfordringer, og har funnet fram 5 fokuspunkter for bransjen for å minske risk og utnytte mulighetene.

  • Politikk og regulering
  • Ferdigheter og kvalifikasjoner
  • Investeringer
  • Internasjonalt samarbeid
  • Nasjonal utvikling og kobling

Rapporten har fått bred støtte i fintech miljøet, og sammen med det politiske fokuset på fintech som voksende sektor og ønske om å opprettholde denne posisjonen, er mulighetene for fintech bedrifter fortsatt stor. Første kvartal i 2021 så også en firedobling i investeringer i Fintech fra samme tid i fjor. Tall fra Innovate Finance viser at ut av 117 avtaler var 6 verdt over 100 millioner dollar.

Akseleratorprogram i Londons finansdistrikt

Innovasjon Norge har et akseleratorprogram kalt TEA Technology Executive Accelerator. Det er et vekstprogram rettet mot norske teknologiledere som ønsker å skalere sin virksomhet globalt. Målet er å knytte Norges mest lovende tech selskaper til globale økosystemer som bidrar til å vokse i raskere tempo. Venture investeringer i britisk baserte techselskaper utgjorde i 2020 15 milliarder dollar. Dette er ny rekord og en oppgang på 200 millioner dollar siden 2019. Over 60% av investeringene kommer fra internasjonale fond, og London-baserte selskaper tiltrekker seg størstedelen av kapitalen.

London med banker og hovedkonto er en hub som bringer gründere til samme sted som noen av verdens mest innflytelsesrike teknologiinvestorer, industrieksperter og organisasjoner, hvilket gir dem større aksept og tilgang til markeder.

Innovasjon Norge bistår bedrifter som ønsker å utvide virksomheten sin ved hjelp av våre tjenester. Ta kontakt med oss hvis du ønsker å finne ut mer om hvordan vi jobber, og hvis du trenger råd og hjelp til å eksportere virksomheten din til Storbritannia.

Publisert :
Sist oppdatert :