Hopp til hovedinnhold

Kreativ næring i Storbritannia

Mann som tegner på en veggFoto: Thinkstock
Storbritannia, og spesielt London, er langt på vei et knutepunkt for verdens kreative industrier. Den kreative industrien sysselsetter over 3 millioner mennesker i Storbritannia, og sektoren vokser raskere enn noen annen sektor målt i antall ansatte.

Sektoren bringer inn over £115 milliarder til økonomien hvert år, og eksporterer for over £35 milliarder hvert år, der den største andelen kommer fra eksport av IT, Software og Games. London og det sørlige England er på mange måter hovedsetet for en stor del av de kreative industrijobbene, men over hele landet blomstrer denne sektoren.

Den kreative sektoren dekker en rekke ulike områder, inkludert: reklame, arkitektur, kunst og antikviteter, håndverk, design, designermote, film og video, spill, musikk, utøvende kunst, forlagsvirksomhet, programvare og datatjenester, TV og radio. Sektoren har som mange andre vært hardt rammet av Corona-pandemien og diverse økonomiske tiltak er iverksatt for å opprettholde jobber, produktivitet og for å sikre bransjens omstillingsevne.

  • I London står den kreative industrien for 1 av 6 jobber. Industrien generererover £47 milliarder til byens økonomi hvert år, og er en av de raskest voksende sektorene i byen.
  • Sørover finner vi Bristol og Bath som huser over 130 produksjonsselskaper, og en av BBCs tre kreative lokasjoner i landet. Channel4 bygger for tiden sitt nye senter i regionen.
  • I Coventry og Warwickshire finner vi den anerkjente gamingklyngen «Silicon Spa». Klyngen sysselsetter over 1200 høyt kvalifiserte personer, noe som utgjør over 10% av arbeidskraften innen spillutvikling.
  • Manchester er kjent som et knutepunkt for media og huser MediaCityUK.
  • Liverpool er byen i UK med størst antall museum og gallerier utenfor London, og er den mest filmede byen etter London. Liverpool sysselsetter over 30 000 personer i den kreative og digitale industrien.

Muligheter for norske selskaper

Storbritannia er et globalt knutepunkt og en inngangsport til Europa, og har stor ekspertise, talent, konkurranse og et landskap som favoriserer den kreative industrien. Her er det store muligheter for norske bedrifter og investorer som ønsker å jobbe innenfor sektoren.

Ifølge den britiske organisasjonen for næringslivsledere (CBI) vil landet bli det ledende knutepunktet for verdens kreative næringer innen en generasjon. Hvis du er til stede her vil du ha et konkurransefortrinn og være i stand til å skalere virksomheten din raskere.

Fem grunner til å se mot Storbritannia

1. Eksportinnstilt – Storbritannia har en lang og vellykket handelshistorie med alle deler av verden. Dette opprettholdes også etter brexit. Frihandelsavtaler utarbeides i disse dager. Og det foreligger en avtale med EU.

2. Opphav til og forsterker av globale trender – Storbritannia blir sett som et nøkkelmarked av prognosemakere for trender; hvis trendene ikke rotfester seg i Storbritannia er det usannsynlig at de blir betraktet som virkelig globale.

3. Åpent og attraktivt marked for kreative investeringer – Definert av sin åpenhet til å tenke utenfor boksen og samarbeide. Det finnes også konkrete økonomiske insentiver til å investere i Storbritannias kreative sektor.

4. Akademisk fortreffelighet – Storbritannia har syv av de 50 fremste universitetene i verden og et nettverk av prestisjefulle kunstskoler. Storbritannia er også rangert som nummer to på verdensbasis for samarbeid mellom industrier og universiteter.

5. Innoverende nasjon – Storbritannia er en innovasjonsdrevet økonomi der over 60% av produksjonsveksten har kommet fra innovasjon de siste årene. Fra mote til film, arkitektur og reklame, Storbritannias kreative hoder har et velfortjent rykte for å utfordre konvensjoner og omfavne nyskapning med profesjonalitet og teft.

Innovasjon Norge bistår bedrifter som ønsker å utvide virksomheten sin ved hjelp av våre tjenester. Ta kontakt med oss hvis du ønsker å finne ut mer om hvordan vi jobber, og hvis du trenger råd og hjelp til å eksportere virksomheten din til Storbritannia.

Publisert :
Sist oppdatert :