– Mange norske bedrifter har store muligheter i Sør-Amerika
– Brasil leder an i offshore feltutvikling, særlig på dypt og ultradypt vann. I tillegg til massive investeringer i ny produksjon med flytende plattformer som blir koblet på de neste 5 årene, kommer også vedlikehold og dekommisjonering for fullt, sier Thomas Conradi Granli.
Han har siden januar 2023 ledet Innovasjon Norges kontor i Rio de Janeiro. Før det jobbet han et tiår i offshore-næringen i Brasil. Det har gitt ham inngående kunnskap om det brasilianske markedet og forretningskulturen der.
– Sør-Amerika er så stort at hit kommer norske bedrifter som driver med det meste: møbelprodusenter, vannrensing, helse-teknologi og masse annet.
Norske bedrifter bør se til Sør-Amerika
Brasil er et land i samme størrelsesorden som USA, men det er ikke alle norske bedrifter som tenker på Sør-Amerika som nedslagsfelt. Det burde nok flere gjøre, tror Granli.
– Med over 200 millioner innbyggere er Brasil hjemlandet til nesten halvparten av alle som bor på det sør-amerikanske kontinentet. Her har man et enormt konsumentmarked!
På Innovasjon Norge-kontoret i Rio de Janeiro, jobber Granli sammen med fire rådgiver-kolleger. Sammen dekker de hele Latin-Amerika for Innovasjon Norge. De jobber stort sett med å hjelpe bedrifter innen energi og havbaserte næringer – som fornybar energi, hydrogen, karbonfangst, skipsfart, offshore teknologi og akvakultur. Men også smarte byer og elektrifisering av transport, samt digitalisering og helse-teknologi er sektorer i vekst i Sør-Amerika.
– Nå ser vi at stadig flere aktører etterspør grønn fergeteknologi for å redusere utslipp i transportsektoren, og vi ser at havvind kommer selv om utviklingen foreløpig går sakte. Elektrifisering av bilparken kommer nå også for fullt, og det vil være enorme behov for batterier og teknologi for å stabilisere el-nettet, øke overføringskapasitet, samt bygge ut lade-infrastruktur, forklarer Granli.
Optimistisk tid
Det er en svært optimistisk tid for offshore og maritim sektor i Brasil. Det er press i markedet og stort behov for ny teknologi som reduserer utslipp i leverandørkjeden og avkarboniserer produksjonen.
- Markedet for offshore supply fartøy er mer eller mindre utsolgt. Det statseide oljeselskapet Petrobras er i gang med nybygg tendere for fartøy med grønne teknologier som batteri-hybrid drift og landstrøm. Selskapet ser i tillegg nå aktivt på karbonfangst og havvind, og har annonsert flere pilot-prosjekter i Brasil.
Brasilianske operatører er også langt fremme på bruk av digitalisering og ny teknologi. Flere norske selskap med innovative digitale løsninger har allerede gjort suksess i Brasil, og autonome og ubemannede fartøy utpekes nå som et område med stort potensial.
Store summer fra oljeutvinning kanaliseres etter brasiliansk lov til forskning og utvikling. Innovasjon Norge organiserer en årlig forskningskonferanse kalt November-konferansen, med deltagelse fra et bredt felt av forskere og forskningsinstitusjoner fra begge land.
- November-konferansen har etablert seg som en bærebjelke i forskningssamarbeid mellom Norge og Brasil. Flere norske oppstartselskap har sprunget ut av aktivitet i forbindelse med konferansen. Fokuset har vært offshore olje og gass, men konferansen er nå vridd mer i retning energiomstilling og fornybar.
Fornybar energi
For tross den optimistiske tiden i olje- og gassektoren i Brasil, satser landet også stort på flere ulike fornybare energikilder, og avkarbonisering av industri og transport.
- Sør-amerikanske land har blant verdens beste sol- og vind-ressurser på land. I Brasil er også bioenergi en viktig sektor. Størstedelen av bilparken går på såkalte flex-motorer, som kan forbrenne 100% etanol som drivstoff. Biogas har også stort potensial i Brasil. I tillegg ser både Brasil og Chile på hydrogen både for eksport og til forbruk i landets industri.
Brasil har en enorm jordbrukssektor og importerer store mengder gjødsel. Yara er store i regionen, og det er potensiale for bruk av utslippsfrie innsatsfaktorer til å avkarbonisere produksjonen.
Oppdrettsnæring
Også i oppdrettsnæringen er det store muligheter for norske selskaper. I Chile er verdens nest største eksportør av laks, og norske leverandører er sterkt til stede i den lokale verdikjeden.
Brasil har i dag et fiskekonsum på 9,5 kg per innbygger i året. Akvakultur utgjør et stort potensial for å øke tilbudet av fisk, og fiskeoppdrett er i sterk vekst. Brasilianske bedrifter er derfor på utkikk etter teknologi og tjenester langs hele verdikjeden, inkludert ekspertise innen genetikk, fiskehelse, fiskefôr, maskineri.
– I Brasil produseres hovedsakeligTilapia. Det er andre teknologier og forretningsmodeller enn med laks, men det er potensiale for enkelte norske leverandører å ta en posisjon. Når det gjelder landets store konsum av laks kan kanskje landanlegg være en mulighet om det lykkes i andre land. For eksempel er Sao Paulo en by på rundt 20 millioner mennesker, med en stor andel etterkommere av innvandrede japanere. Byen har en sterk kultur for sushi-restauranter, og derfor høyt konsum av laks.
Norge har et godt rykte
Flere enn 200 norske bedrifter er allerede etablert i Brasil, med tusenvis av lokalt ansatte over hele landet. Nesten alle de store, norske og statseide selskapene er til stede her.
– Her i Brasil har vi nærmere 20 000 brasilianere ansatt i norske bedrifter. Sverige er det eneste landet i verden hvor norske bedrifter ansetter flere.
Brasil er med andre ord et av de største investeringslandene til norske bedrifter. Ifølge Granli er mulighetene store også for mellomstore bedrifter. Brasil er et land med åpenhet mot andre kulturer, og nordmenn blir tatt godt imot.
– Norge har et godt rykte her, som gjør at mange dører er åpne. Samtidig er det en del byråkrati, og språket er jo portugisisk, som ikke mange nordmenn kan. Der kan vi i Innovasjon Norge være til hjelp.
Handelsavtaler
Nylig ble en oppdatert handelsavtale mellom Chile og EFTA ferdigforhandlet. Ettersom sør-amerikanske land generelt sett er ganske proteksjonistiske med høye tollsatser, gjør gode handelsavtaler en stor forskjell når det gjelder eksport av norsk-produserte varer. Norge har også gode skatteavtaler med flere av landene i regionen, for å hindre dobbeltbeskatning og gi gode vilkår for leveranse av tjenester og overføring av overskudd fra datterselskap.
– Den nye handelsavtalen med Chile vil gi økte muligheter for eksport til landet. I tillegg håper vi at handelsavtalen mellom EFTA og Mercosul blir ferdigstilt i år. Det ville være en game-changer i eksport av varer til Brasil og Argentina!