Hopp til hovedinnhold

Markedsinformasjon om Ukraina

Ukrainsk storby ved elva© Unsplash
På grunn av situasjonen i Ukraina fra februar 2022 anbefaler vi norske virksomheter å vurdere sine aktiviteter i landet grundig. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til landet.

Ukraina som marked

Ukraina er en av verdens største produsenter av korn og kornprodukter. For norsk næringsliv er det eksportmuligheter innen jordbruk og tilhørende utstyr, vanningsutstyr, medisinsk utstyr, fornybar energi og energieffektivisering, IKT, fisk og fiskeoppdrett.

Ukrainas regjering jobber med å gjennomføre tiltak for å integrere landet med EU og gjøre landet mer konkurransedyktig internasjonalt. Likevel har Ukraina fortsatt store utfordringer da de utviklingsmessig befinner seg langt under vestlige standarder. Russlands annektering av Krimhalvøya i 2014 og militære handlinger i Øst-Ukraina har gjort den økonomiske situasjonen enda mer utfordrende.

Ukraina rangeres under det regionale gjennomsnittet på Ease of Doing Business til. Verdensbanken med en plassering på 76, og som nummer 130 av 180 land i Transparency International Korrupsjonsrating 2017. Likevel har gjennomførte reformer de siste årene gjort det enklere å betale skatter og avgifter, skaffe byggetillatelse, samt sikre bedre beskyttelse av investorer.

Lån og bevilgninger fra Det internasjonale valutafondet (IMF) har vært av stor betydning for å holde ukrainsk økonomi flytende de siste årene.

Publisert :
Sist oppdatert :