Rådene deres sparer norske eksportbedrifter for millioner
- Vi har flere eksempler på bedrifter som har spart millioner ved å ta en prat med oss først. Ett selskap unngikk for eksempel 10 prosent toll gjennom å utnytte en frihandelsavtale de ikke var klar over. Det utgjør store summer når verdien på varene er stor, fastslår Hanne Skogen, leder for Innovasjon Norges eksportsenter.
Når bedrifter skal eksportere varer ut av Norge, kan det virke som en jungel av lover, krav og handelsavtaler å ha kontroll på. Eksportsenteret består av seks rådgivere med spesialkompetanse på ulike områder innen eksport. Hver dag hjelper de norske bedrifter med å gjøre veien til internasjonal suksess mest mulig smidig.
- Målet vårt er å hjelpe norske eksportbedrifter med å unngå fallgruver, redusere risikoen, styrke konkurransekraften og øke lønnsomheten, sier Skogen.
Gir bedriftene oversikten de trenger
Typiske spørsmål rådgiverne får fra norske bedrifter er:
- Hvilken moms og toll gjelder for oss? Og hva vil det ha å si for prissettingen?
- Hvordan kan jeg planlegge logistikken min, og hvilke leveringsbetingelser bør jeg bruke?
- Er det tillatt å selge produktene mine i Brasil?
- Kan dere gi meg råd om kontrakten jeg har fått fra en amerikansk agent?
- Må produktet mitt CE-merkes?
Det er mange områder du skal ha kontroll på om du skal lykkes med eksportsatsingen din. For de fleste bedrifter er det vanskelig å holde seg oppdatert, mens du samtidig skal sjonglere daglig drift. Trår du feil, kan det bli både kostbart og tidkrevende - og i verste fall bety kroken på døra for bedriften.
«Vi vil gjerne komme inn på et tidligst mulig stadium og jobbe proaktivt. Derfor bør bedrifter kontakte oss så snart de planlegger eksport.»
Eksportrådgiverne står klare til å bistå alt fra tradisjonsrike konsern som skal inn i nye markeder, til små gründerbedrifter som skal ut i verden for første gang, eller de som helt enkelt vil forbedre eksportløpet sitt.
Det gjør de blant annet gjennom individuell rådgivning og verktøy på nett, som hjelp til handelsregler og gratiskurs på Kompetansesenteret. De bidrar også inn i eksportprogrammene Global Growth og Global Gateways, i tillegg til workshoper i internasjonal markedsutvikling.
Ikke minst tilbyr de skreddersydde bedriftskurs som stadig flere etterspør.
- Da har vi gjerne kurs som går over én eller to dager, noe vi får veldig gode tilbakemeldinger på fra bedriftene. Når vi skreddersyr kursene, kan vi gå i dybden både på bedriftenes egne produkter, det konkrete markedet de skal inn i og hvordan de skal prioritere innsatsfaktorene sine. På den måten blir kursene veldig relevante.
Får en handlingsplan for veien videre
I mange tilfeller peker eksportrådgiverne bedriftene videre til riktig myndighet innenfor de ulike feltene.
De understreker at de heller ikke erstatter advokater når avtaler skal settes opp, men de kan gi råd om hva en spesifikk kontrakt bør inneholde, se etter generelle “røde flagg” i avtaler, og gi tips som vil redusere advokatkostnader i det lokale markedet.
«Vi hjelper bedriftene et stykke på vei, ved å gjøre dem bevisste på hva de må borre ekstra i, slik at de får en handlingsplan for veien videre. Så kan de komme tilbake til oss om de møter andre utfordringer.»
Toll og moms er temaer som mange bedrifter ønsker hjelp til. For hvilke avgifter som gjelder varierer svært mye fra land til land, og er noe som påvirker marginene og sluttprisene.
Mange norske bedrifter har også produksjonsland og datterselskap i andre land, noe som kan gjøre det enda mer vrient å holde tunga rett i munnen. I tillegg er regelverket i stadig endring, blant annet som følge av den geopolitiske situasjonen.
- Det er for eksempel økende straffetoll på kinesisk-produserte varer inn til USA, noe som er relevant for mange norske bedrifter, påpeker Skogen.
Tips! Database for eksport er gratis å bruke for norske bedrifter. Her får du oversikt over hvilke tollsatser og krav som gjelder for produktet ditt i de ulike markedene, og hva det vil koste å få det inn i et nytt marked.
Nettbutikker som skal sende til EU- og EØS-land har i tillegg blant annet forbrukervernregler som de må forholde seg til, og det er mange ikke klar over.
- Det er ikke så enkelt som mange tror. Det er blant annet krav til hvilken informasjon og salgsvilkår du må ha på nettsidene dine. Og hvordan du markedsfører produktene dine, bestemmer hvilket lands lov som gjelder på salget.
- Utnytt frihandelsavtalene!
En viktig del av eksportrådgivernes jobb er å gjøre bedrifter klar over frihandelsavtalene som de kan dra nytte av, og som du altså kan spare store summer på. Avtalene gir blant annet store fordeler når det gjelder toll, men ofte med krav til opprinnelsesland og produktsammensetning.
EØS-avtalen er den mest sentrale for norske bedrifter, men undersøkelser viser at mange ikke utnytter den.
«Mange bedrifter trenger mer kunnskap om EØS-avtalen, og synes den er komplisert å sette seg inn i. Da kan vi bidra. »
- Siden Norge ikke er med i den europeiske tollunionen, er det helt avgjørende å bruke EØS-avtalen for å være konkurransedyktige i EU, understreker Skogen.
Det er også flere frihandelsavtaler gjennom EFTA-systemet, hvor avtalen med India er den nyeste.
- Indias tollsatser har vært skyhøye og vil nå bygges gradvis ned mot null. Det gir norske bedrifter en unik mulighet til å posisjonere seg i et enormt marked, dersom du er tidlig ute.
Satser på kunnskap om EU
Eksportsenteret sitter også på svært mye kompetanse om EUs indre marked, som Norge gjennom EØS-avtalen er en del av.
- EU har de senere årene økt både tempo og ambisjonsnivå i sin regelverksutvikling på ulike områder, for eksempel klima og digital omstilling. Mye av det omfattende regelverket berører EUs indre marked, og dermed også norske eksportbedrifters muligheter og utfordringer.
Å sikre oppdatert kunnskap om EUs indre marked er derfor et område som Eksportsenteret skal styrke ytterligere i tiden framover. Eksportsenteret er også en del av rådgivningsnettverket Enterprise Europe Network, som hjelper bedrifter med å lykkes i det indre markedet i EU.
- Det er stadig nye regulativer og direktiver i EU. Vi kan ikke forvente at små bedrifter skal bruke masse tid på å sette seg inn i kompliserte engelske dokumenter for å skjønne om det er relevant for dem, sier Skogen, og fortsetter:
- Noen av reguleringene kan gi utfordringer, og da er det viktig å vite om dem tidlig for å unngå en kalddusj. Og mange av reguleringene gir nye muligheter. Da skal vi sørge for å vise disse fram overfor norske bedrifter.
3 sjekkpunkter for bedrifter som skal eksportere
Eksportrådgiverne mener de gode rådene kan summeres opp i tre sjekkpunkter.
Er du willing, able and ready?
1. Willing: Har du viljen, motivasjonen og stayerevnen for å lykkes?
2. Able: Har du et konkurransedyktig produkt? Har du nok penger, ressurser og kompetanse til å gå inn i et nytt marked, og til å skalere opp?
Det koster alltid mer enn du tror å gå inn i et nytt marked, og det tar tid å få inntjening.
3. Ready: Har du forberedt deg godt nok? Har du sjekket ut toll, leveringsvilkår og restriksjoner i landet du skal inn i? Har du kontraktene og merkingene i orden? Har du "freedom to operate" i det aktuelle markedet, eller kan produktet stride mot andres rettigheter?
- Tvister koster tid og penger som du ofte ikke har. Vi har også sett eksempler på at norske selskaper har måtte sende store laster i retur, fordi de ikke har satt seg godt nok inn i regelverket på forhånd. Kartlegg markedet godt og skaff innsikt gjennom tilgjengelig informasjon, råder Skogen.
Innovasjon Norges spesialister på eksport, som gir norske bedrifter råd om eksport i praksis.
Består av seks rådgivere, som er spesialister på
- toll og merverdiavgift
- frihandel og opprinnelsesregler
- internasjonale kontrakter
- eksportdokumenter
- produktkrav og merking
- internasjonal netthandel
- logistikk og leveringsbetingelser