Setter seil mot Italia: Store muligheter for alt fra grønn skipsfart til gourmetmat
Høy interesse for mat, mote og design – og en maritim næring og energisektor i stor endring. Det er mange gode grunner for norske selskaper til å satse i Italia, enten ved eksport eller ved å etablere en lokal virksomhet.
Men skal man lykkes, må man huske å gjøre hjemmeleksa si, ifølge Mauro Migliavacca.
Han er fungerende leder for Innovasjon Norges kontor i Milano. Her jobber seks medarbeidere med å tilrettelegge for – og styrke – Norges og Italias forretningsforbindelser.
Mange muligheter utover olje og gass
Gjennom en rekke arrangementer, utstillinger, messer og skreddersydde programmer kan kontoret hjelpe norske bedrifter med å komme seg inn på det italienske markedet.
– Det er en betydelig historisk forbindelse mellom norsk og italiensk industri. Historisk gjelder det olje- og gassindustrien. Italia har vært representert på norsk sokkel i mange år gjennom oljeselskapet ENI Norge – som nå også jobber bredt med energi i Vår Energi og Vårgrønn, sier han.
– Dessuten har verftsindustrien i Norge en italiensk forbindelse også. Vard, for eksempel, er eid av Fincantieri, som er italiensk.
Mulighetene er mange i Italia for en rekke forskjellige bransjer i norsk næringsliv. Her snakker vi om alt fra grønn skipsfart og fornybar energi, til elektriske biler, møbler, sjømat, superyachter og sirkulærøkonomi.
– Dette inkluderer også alt av leverandørkjeder innen hver sektor. Og Norge har mange relevante leverandørkjeder for det italienske markedet, sier Migliavacca.
Grønn skipsfart og utslippsreduksjoner
Mens hele verden jobber for å nå klimamålene blir det viktigere og viktigere med mer fornybar energi – og kompetanse på utslippsreduksjoner. Her har Norge mye å bidra med i Italia, mener Migliavacca.
– For grønn skipsfart handler det om alt fra drivstoffet som brukes – hydrogen, grønn ammoniakk og batterier – til forskjellige teknologier og løsninger for effektivisering og dekarbonisering, sier han.
– Dessuten jobber vi tett opp mot det som skjer på havvind.
Innovasjon Norge i Italia har jobbet med en rekke norske bedrifter innen både energi, grønn skipsfart, mat og sjømat, mote, design og møbelindustrien.
– Når det gjelder mote er Italia og Milano et internasjonalt hovedsete. Mange norske bedrifter innenfor denne sektoren ser på Milano som et godt sted å starte internasjonalt, sier han.
Innovasjon Norge har hatt flere kompetanseprogram der 8-12 bedrifter samles med mål om global vekst og Italia som startmarked. Programmet er blant annet i samarbeid med Bocconi University – ett av Europas beste universitet på både økonomi og mote.
– I tillegg til dette, tilrettelegger vi også for norsk tilstedeværelse på flere store messer og utstillinger hvert år. Dette er gode steder for å promotere norsk industri, sier Migliavacca.
En annerledes forretningskultur
Han håper å se flere norske firmaer etablere seg i Italia. Men det er noen ting som er viktig å huske på.
– Noe av det aller viktigste er å forstå forretningskulturen. Den er ganske annerledes enn i Norge, sier han.
For eksempel er det viktig å bygge personlige relasjoner for å bygge tillit.
– Det er viktig å vise tilstedeværelse, ifølge Migliavacca.
For eksempel er det mange som gjør en feil ved å ikke følge opp kontaktene man har fått på utstillinger og messer de har deltatt på.
– Hvis du skal bygge forretningsforbindelser er du nødt til å være til stede. Det holder for eksempel ikke at du kommer på én messe ett år, men ikke følger opp neste gang. Da viser det bare at du ikke var så interessert, sier han.
Dessuten er det italienske forretningshierarkiet mye strengere enn i Norge. Her skal kommandolinjene følges.
– I Norge er det mulig for en ansatt å ta kontakt direkte med toppsjefen i et selskap. Det er ganske utenkelig her. Beslutningsprosesser kan være mye mer komplekse i Italia, sier han.
Det kan også bety at man bør ha mer tålmodighet her.
– Avgjørende hjelp fra Innovasjon Norge
Et norsk selskap som har fått hjelp av Innovasjon Norge i Italia, er det børsnoterte solenergiselskapet AEGA. Selskapet kjøper opp og optimaliserer små solkraftverk i Italia. Italienske Fabio Buonsanti, som er medgründer og COO i AEGA, sier at de skylder Innovasjon Norge en stor takk for å ha introdusert dem for det italienske markedet.
Buonsanti studerte i Norge for godt over ti år siden, og etter endt studie bestemte han og to nordmenn seg for å starte AEGA. Ved hjelp av Innovasjon Norge fikk de en døråpner til forskjellige aktører som kunne være interessert i å selge deres solkraftverk – og slik startet det som nå har blitt et ti år langt forretningseventyr med røtter i Norge og virksomhet i Italia.
Han er enig med Migliavacca om at det er helt avgjørende å forstå italiensk forretningskultur.
Selv om han selv er italiener, fikk han sitt første møte med italiensk forretningskultur gjennom AEGA – og da som representant for et utenlandsk selskap.
– Jeg vil anbefale alle som vil ekspandere til Italia å ha med en person med kunnskap om lokal forretningskultur.