Siderprodusenten Apal vinner landbrukspris

Apal Sideri og Dan Olav Sæbø vinner Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Rogaland 2024.
En mann viser fram et diplom med en mann og kvinne på siden av seg
Prisvinneren Dan Olav Sæbø sammen med fylkesordfører Ole Uealand og direktør for Innovasjon Norge i Rogaland, Kari Holmefjord Vervik.
© Innovasjon Norge

- Dan Olav er en av de aller beste lokalmatprodusentene vi har i Rogaland, og det regionale partnerskapet er veldig glad og stolt over å kunne gi han denne prisen. Vi mener at han er en meget verdig representant for landbruk i Rogaland og ønsker han lykke til i den nasjonale konkurransen, sier juryleder og regiondirektør for Innovasjon Norge Rogaland, Kari Holmefjord Vervik.

Prisvinneren var strålende fornøyd og overrasket over prisen:

- Denne så jeg ikke helt komme, sa han fra talerstolen.

- Dette er en utrolig kjekk anerkjennelse av det vi gjør og gir mye inspirasjon til å jobbe videre. Vi skal bli enda større! lovte en glad Dan Olav Sæbø overfor et fullsatt fylkesting.

Fra biprosjoekt til hovednæring

Som ung tømrer i Stavanger ble Dan Olav inspirert til å lage sider på hjemmegården i Ryfylke, og presset to opplag med sider som ble til Sølvsideren. Denne ble sendt inn og vant Worlds Cider Award i 2020, og det ble starten på et fantastisk sidereventyr.

Den opprinnelige planen var at sideren skulle være en bigeskjeft med produksjon på 2000 liter årlig, men denne har han lagt bort. Sideren er hovednæringen med 45 000 liter sider produsert i året. Nå selges det Apal-sider på Vinmonopol og taxfree-butikker landet rundt, i tillegg selges det fra gårdens eget utsalg.

Foruten fruktdyrking og siderproduksjon har de bygd gårdsbutikk og et lokale for arrangement, Apal-stova, der sideren blir servert. Besøkende blir også bydd på omvisning gjennom fruktfeltene og på selve sideriet. Det er bygd topp moderne fasiliteter på gården innerst i Ryfylke og i fjor var det 3 500 besøkende. Alle som kommer til gårds, blir møtt med et stort smil og et glødende engasjement fra både Dan Olav og far Oddbjørn, som også er med i arbeidet på gården.

Den store satsingen på fruktdyrking og foredling i Ryfylke de siste årene har vært med å legge grunnlaget for dette eventyret, og Dan Olav bidrar virkelig til å videreutvikle dette miljøet. Han er aktiv i sidermiljøet på Vestlandet, og jobber i tillegg sammen med andre lokalmataktører for å fremme det beste Rogaland har å by på.

Fakta om bedriftsutviklingsprisen i landbruket
  • Innovasjon Noreg delar kvart år ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag frå Landbruks- og matdepartementet.
  • Bedriftsutviklingsprisen i landbruket er ein bedrifts- og næringsutviklingspris for etablerarar av vellukka bedrift eller næring med basis i landbrukets og bygdenes ressursar.
  • Det vert kåra ein vinner i kvart fylke der prisen er på 50 000 kroner
  • Dei fylkesvise vinnarane kjempar om den nasjonale prisen på 250 000 kroner.
  • Det vert nominert tre kandidatar til den nasjonale prisen som blir invitert til prisutdeling i samband med Internationale Grüne Woche i Berlin 15. januar 2026.