Slik henter norske oppstartselskaper milliarder fra USA
-Amerikanske investorer er kjent for å tilby større finansieringsrunder enn de europeiske, og gir også ofte høyere verdivurderinger, sier Jannik Grodt Schmidt, Innovasjon Norges helseindustrileder i USA.
– Det gjør det mulig for selskapene å skalere raskere, og er spesielt verdifullt for kapitalkrevende sektorer som bioteknologi og helseteknologi, påpeker Schmidt.
Har hentet 3,1 milliarder kroner
Fra kontoret vårt i New York hjelper han, sammen med kollega Zacharias Holm, norske helsebedrifter som vil fri til investorer i USA.
Det amerikanske markedet er verdens største og mest lønnsomme marked for helseprodukter og helseteknologi. En perfekt match for norsk helseindustri, som har forskning i verdensklasse, og en ung og sulten næring.
Les artikkelen: Helseindustrien er også en av Norges nye offisielle eksportsatsinger.
– I tillegg har amerikanske investorer ofte sterke nettverk i det amerikanske helseøkosystemet. Det gir europeiske startups tilgang til verdifulle strategiske kommersielle partnerskap, kliniske studier og et større pasientgrunnlag.
Rådgivernes store nettverk og inngående kunnskap om det amerikanske markedet, bærer utvilsomt frukter. Så langt har de bidratt til at hele 3,1 milliarder norske kroner har funnet veien fra private amerikanske investorer til norske, innovative helsebedrifter.
Fremragende vitenskap – beskjeden pitch
Det krever mye å lykkes, og den norske forretningskulturen kan komme til kort i møte med amerikanske investorer.
– Det er særlig forskjeller når det gjelder pitching, kommunikasjonsstiler og forventninger. Norske selskaper har ofte fremragende vitenskap, men klarer ikke å "selge" den godt nok til investorer, forklarer Schmidt.
Han erfarer at nordmenn ofte er for beskjedne og pitcher veldig konservativt, noe som er en stor ulempe i USA.
«Amerikanske VC-er og risikokapitalister foretrekker selvsikre pitcher og raskere beslutningstaking.»
Å hjelpe bedriftene med å bruke større ord, er derfor en viktig del av jobben.
– Vi hjelper selskaper med å forberede presentasjoner, spisse narrativet og delta i samtaler med investorer.
Perfekt partner for norske selskaper
En annen barriere for norske selskaper som skal hente kapital i USA, er manglende nettverk.
– Mange selskaper har små team som fokuserer på vitenskapelig fremgang og daglig drift. Det gjør at de ikke har nok tid og ressurser til kapitalinnhenting. Da kommer våre store nettverk av globale investorer og finansieringsmiljøer bedriftene til gode.
«Våre markedsrådgivere kan fungere som midlertidige forretningsutviklere for bedriftene, og støtte dem når de henvender seg til investorer. Vår tilstedeværelse og erfaring gjør oss til den perfekte partneren for norske selskaper.»
Bedriftene får også tilgang til eksklusive Innovasjon Norge-arrangementer, og støtte fra Team Norway under viktige amerikanske konferanser (se faktaboks nederst på siden).
I tillegg foretrekker mange amerikanske investorer selskaper som er til stede i USA. Det gjør at europeiske selskaper ofte må opprette et amerikansk kontor, bygge et nettverk i USA og engasjere lokale ressurser.
– Vi sørger for å forberede selskapene på dette, og har tilgang til pålitelige tjenesteleverandører for dem som ønsker å opprette en amerikansk enhet, forklarer Schmidt.
Tett samarbeid med ledende helseinstitusjon
Vi samarbeider også med en rekke andre aktører for å hjelpe norske helsebedrifter med å lykkes i USA. Nylig ble programmet Healthcare Innovation Accelerator lansert, i samarbeid med DNB, Destination Medical Center og Mayo Clinic Innovation Exchange.
Det nye programmet har som mål å skalere helseselskaper, basert på vår erfaring med andre skaleringsprogrammer, som TEA, TINC og EMNY.
– Programmet gir norske helsebedrifter en unik mulighet til å knytte viktige kontakter, få verdifull erfaring og finjustere markedsstrategien sin, sier Zacharias Holm i Innovasjon Norge.
Programmet er en del av en langsiktig satsing på et bredere samarbeid mellom Norge og Mayo Clinic, en av verdens ledende og mest prestisjefylte helseinstitusjoner. Mayo Clinic har lang erfaring med forskning, utvikling og implementering av nye medisinske løsninger.
Bedre kreftbehandling med kunstig intelligens
Blant helsebedriftene som samarbeider med oss i New York, er DoMore Diagnostics. Selskapet bruker kunstig intelligens for å tilpasse behandlingen av tykk- og endetarmskreft til hver enkelt pasient.
– Teknologien vår gjør at man kan forutse pasientenes utfall basert på kreftsvulsten, og identifisere de pasientene som har nytte av cellegift etter en operasjon. Målet vårt er å sikre persontilpasset kreftbehandling til alle kreftpasienter, utdyper daglig leder og medgründer Torbjørn Furuseth.
Da er internasjonal kapital avgjørende. Med bistand fra oss har de tidligere hentet 2,5 millioner euro i støtte fra EUs finansieringsordning EIC Akselerator, og opptil 7,5 millioner euro i investering framover fra samme ordning.
«Vi har fått viktig eksponering overfor mulige investorer og verdifulle kontakter i bransjen. USA er verdens største og viktigste marked for helseteknologi, og Innovasjon Norge spiller en sentral rolle som nettverksbygger for norske bedrifter.»
Nå står amerikanske investorer for tur. I USA har selskapet blant annet deltatt på Nordic American Healthcare Conference NYC og akseleratorprogrammet Nordic AMPlify, hvor vi er medarrangør.
Henter millioner til kreftcelle-angrep
Hemispherian utvikler også banebrytende kreftbehandling. Det skjer gjennom en kjemisk komponent som aktiverer DNA-skaderesponsen i kreftceller uten å ødelegge friskt vev.
I perioden vi har bistått dem, har de hentet 140 millioner kroner i kapital – hvorav 105 millioner kroner gjennom det europeiske Innovasjonsrådet, EIC Akselerator. Nå håper de å hente inn amerikansk kapital for å utvikle selskapet videre.
– Innovasjon Norge gir oss uunnværlig støtte, ved å legge til rette for kontakt med investorer og koble oss sammen med sentrale personer i farmasøytisk industri i USA, fastslår grunnlegger og CEO Zeno Albisser.
Nye muligheter for kreftpasienter
Erik Mjåland, medgründer av Node Pharma, roser også vår drahjelp inn i USA. Han peker på at mange amerikanske investorer er kjent med Norges kompetanse innen radiofarmasi, som vil si å bruke radioaktiv stråling til å behandle kreft, gjennom milliardsuksessen Algeta. Det gir dem en fordel.
– Vi ser store muligheter for vårt radiofarmasøytiske legemiddel i dette markedet, og planlegger kliniske studier både i USA og Europa, forteller Mjåland.
Selskapet utvikler nye behandlingsformer for kreftpasienter med begrensede behandlingstilbud.
– Innovasjon Norge har vært en viktig døråpner for oss i det amerikanske markedet. Gjennom nettverket deres har vi fått tilgang til profesjonelle investorer, farmasiselskaper og sykehus, som sitter på unik ekspertise innen selskapsbygging og legemiddelutvikling. Vi har også fått tilgang til en langt større kapitalbase enn det som er tilgjengelig i Norge, påpeker Mjåland.
Dette er blant arrangementene vi inviterer norske bedrifter til:
- HLTH USA: verdens største konferanse for digital helse
- JP Morgan healthcareweek: verdens største helsekonferanse
- Nordic American Healthcare Conference NYC: investorkonferanse for nordiske helseselskaper som vi er med på å arrangere