Made in Norway er blitt et konkurransefortrinn

– Med opphavsmerket Made in Norway får du sagt mye – med veldig lite. Det sier Anne Marie Brady i Innovasjon Norge, som jobber for økt norsk eksport og internasjonalisering av norske bedrifter.
En gruppe mennesker holder diplomer og blomster mens de jubler
Flere, stolte selskaper bruker opphavsmerket aktivt i deres markedskommunikasjon. Her feirer de 22 første pilotbedriftene at merket er klart til bruk.
© Innovasjon Norge

Fra inspirerende uteområder og parker, til hus og hjem med Stressless, Jøtul og Norsk Dun. Og gjennom det norske opphavsmerke blir det enklere å oppdage enda flere. Made in Norway ble lansert i fjor, og listen over stolte norske produkter og løsninger som bærer merket er lang! Selskapene representerer et bredt spekter av bransjer, med det felles at de bygger på norsk teknologi eller produksjon.

Ordningen er del av regjeringens store eksportsatsning, Hele Norge Eksporterer, som tar sikte på å øke norsk eksport, utenom olje og gass, med 50 % innen 2030. Det opprinnelige initiativet til å lansere et nasjonalt opphavsmerke kom fra næringslivet selv, for å dra nytte av de positive assosiasjonene knyttet til Norge internasjonalt. 

– Ved å synliggjøre ditt norske opphav kan du differensiere deg, styrke din konkurransekraft og kanskje også hente ut høyere verdier, sier Brady.

Anne Marie Brady - farger
Anne Marie Brady i Innovasjon Norge har høye ambisjoner for hva opphavsmerket skal bidra til for norsk eksport.
© Innovasjon Norge
Dette er Made in Norway
  • Made in Norway er et offisielt og beskyttet opphavsmerke til bruk i markedsføring for norske produkter og løsninger
  • Et godkjent varemerke i viktige markeder som EU, USA, Japan og Australia – totalt 21 land og regioner – og det jobbes løpende inn mot flere nye nasjoner 
  • Merkeordningen forvaltes av Innovasjon Norge
  • Made in Norway er ett av flere tiltak i regjeringens eksportreform Hele Norge eksporterer
  • Utformingen av opphavsmerket er gjort i tett samarbeid med akademia, næringsliv og private og offentlige organisasjoner.

Bedrifter som vil benytte seg av merket må møte flere kriterier:

  • En vesentlig del av produksjonen må foregå i Norge
  • Må bidra til minst ett av FNs bærekraftsmål
  • Ikke ha negativ effekt på EUs seks miljømål
  • Oppfylle krav til ansvarlighet

Med på leken

Enten du har tatt pullups i parken eller klatret til topps med poden, er sannsynligheten stor for at du har svingt deg inorske kvalitetsprodukter. Søve har laget utendørs lekeplasser, trening- og parkutstyr i over 50 år.

–Made in Norway gjør det enklere for kundene å assosiere oss med kvalitet, sikkerhet og ansvarlig produksjon, sier Elna Strømme, daglig leder i selskapet.

Lekeplassen til Romsaasparken
På kundelisten til Søve står primært kommuner, barnehager og skoler, som ønsker å legge til rette for lek og aktivitet utendørs.
© Martin Uteng

Håndverk står i kjernen av Søves drift, og Strømme er stolt av å ha holdt produksjonen lokalt på Ulefoss. Dét er viktig å få frem, når konkurrentene produserer i lavkostland.

– Det differensierer oss både i det norske og internasjonale markedet.

Made in Norway gir Søve et fortrinn.

– Å få tildelt Made in Norway-merket sender et sterkt signal til kundene, om at de investerer i ansvarlighet og bærekraft, sier Strømme.

Elna Strømme, Søve
Elna Strømme med markedsansvarlig Kevin Brekke tok imot Søves Made in Norway-sertifikat fra Innovasjon Norge.
© Innovasjon Norge

Får napp med norsk teknologi

OptoScale fra Trondheim er ikke bare et norsk selskap basert på norsk teknologi, deres løsning kan også styrke en av landets viktigste eksportvarer: nemlig oppdrettsfisken.

Med bruk av AI-drevet kamerateknologi gjør OptoScale det mulig å følge med på fisk i oppdrettsanleggene i sanntid, og gir nøyaktige data og detaljert overvåking av fiskehelse, lakselus og fiskevekst.

– Made in Norway gir oss en verdifull mulighet til å styrke vårt omdømme som leverandør av bærekraftige løsninger med høy kvalitet, noe vi tror vil appellere sterkt til både eksisterende og nye kunder, sier Sven Jørund Kolstø, daglig leder i OptoScale.

OptoScale løsning
Ved hjelp av et kamer under vann i merdene, overvåkes fiskens helsetilstand og vekst.
© OptoScale

Markedet for smartkameraer under vann vokser raskt, både her i Norge og ute i verden. Strengere reguleringer fra myndighetene øker behovet for verktøy som kan optimalisere produksjonen og samtidig forbedre fiskevelferden.

OptoScale så dagens lys i Trondheim for bare ti år siden, og har allerede rukket å etablere seg som en pionér innen havbruksnæringen.

Sven Kolstø
Sven Jørund Kolstø tror Made in Norway-merket vil bidra til å styrke OptoScales omdømme.
© OptoScale

Fintuning av merkevaren

– Made in Norway-merket gir oss kredibilitet og posisjonerer oss som en pålitelig leverandør av avansert teknologi i det globale markedet, sier Roar Hernes, ansvarlig for forretningsutvikling i Tunable.

Selskapet leverer sanntidsanalyse av gass, og kombinerer ulike sensorer for å gi nøyaktige målinger. Løsningen gjør det mulig å monitorere gasser som hverken kan ses eller luktes. Det kan være kritisk i mange situasjoner, og Tunable har i første omgang pekt seg ut den maritime næringen.

Tunable
Med sensorer om bord og Tunables teknologi, kan skipsfarten monitorere nivåer av gass i sanntid.
© Tunable

– Å gjøre usynlige gasser om til verdifull data er ikke bare innovasjon, det er en forpliktelse for en bedre fremtid, sier Hernes.

Tunables kunder ønsker å drive mer ansvarlig, og da er det også viktig at Tunable er en ansvarlig samarbeidspartner.

– Ved å vise at Tunables produkter er utviklet og produsert i Norge, skiller vi oss ut fra konkurrentene våre. Verdiene som forbindes med Norge, som ren natur, høy tillitt og et velfungerende demokrati resonnerer godt i markedene vi henvender oss til.

Tunable benytter Made in Norway-merket som et kvalitetsstempel i alt markedsføringsmateriell, både på fysiske messer og i digitale kampanjer.

– Ved å innlemme nasjonale verdier, som bærekraft og ansvarlighet i opphavsmerket, håper vi at det skal bli en internasjonal målestokk for kvalitet, konkluderer Hernes.

Roar Hernes og Per Christian Johnsrud
Roar Hernes og kollega Per Christian Johnsrud bruker Made in Norway-merket aktivt, blant annet når de deltar på messer i inn- og utland.
© Tunable

Et lukrativt utstillingsvindu

Omgi på Aker Brygge
Omgi hytta på Aker Brygge, omgitt av og inneholder kjente norske merkevarer som stolt bærer opphavsmerket Made in Norway.
© Fredrik Austad

Bedriftene som får ta i bruk merket får ikke bare smykke seg med det, de får også en arena til å vise seg frem for alle som er nysgjerrige hva Norge har å by på. Fra april til juli ble for eksempel det beste av norsk møbel- og interiørdesign vist frem på Aker Brygge. En unik norskprodusert hytte fra Omgi ble omgjort til utstillingsvindu med interiør fra Svane, Norsk Dun og Stressless® – med et uteområde levert av Larvikitt, Asak Miljøstein og Søve.

«Det at Omgi har fått bruke Made in Norway-merket, betyr at vi leverer langt mer enn et hyttekonsept med minimalt fotavtrykk på miljøet. Det understreker vårt engasjement for norsk verdiskaping, med hytter som er designet og levert ved hjelp av lokale produkter og dyktige samarbeidspartnere.»

— Aziz Chaer, Omgi

«Selv om vi lenge har kommunisert at vi produserer i Norge i en svært konkurranseutsatt bransje, er det mange som fortsatt ikke er klar over dette. Made in Norway-merket vil for oss bidra til økt bevissthet til norsk produksjon, både nasjonalt og internasjonalt.»

— Kari Setsaas, Norvigroup Norsk Dun AS

«For oss er Made in Norway mer enn et offisielt opphavsmerke. Det er et kvalitetsstempel som garanterer norsk opphav og kvalitet gjennom hele prosessen – fra utvinning og design til leveransen av ferdig produkter til hele verden.»

— Hanne Sønsteby, Asak Miljøstein

At Norge har et sterkt internasjonalt omdømme, slår rapporten Oppfatningen av Norge 2024 fast. Til tross for at vi er et relativt ukjent land, er norske produkter og tjenester likevel tydelig foretrukket. Årsaken ligger i de norske verdiene innen bærekraft, godt samfunnsstyre og høy livskvalitet. Vi er rett og slett et ryddig land å gjøre business med.

Gjennom opphavsmerket Made in Norway kan utvalgte norske bedrifter ikle seg alle disse positive assosiasjonene. Men de er også nødt til å leve opp til dem. Alle bedriftene som får ta i bruk merket, bidrar på hvert sitt vis til å styrke merkevaren Norge.

– Kravene som stilles for å benytte Made in Norway-merket varierer avhengig av om det skal brukes på en tjeneste, et naturprodukt, næringsmidler eller industri- og vareproduksjon, forteller Brady i Innovasjon Norge.

Å registrere seg er enkelt, det tar bare et par minutter å sende inne søknaden.

–Hvis kriteriene oppfylles, kan merket tas i bruk umiddelbart. Det tar vanligvis kun et par dager fra registrering til man får svar på om merket kan benyttes, og du får tilgang til materiell som kan brukes i markedsføring og kommunikasjon.