Hopp til hovedinnhold

Stavsmarken Gård og Pølsemakeri fra Vega får pris fra Innovasjon Norge

En kvinne og en mann som er glade og smiler© Innovasjon Norge
Bente og Lars Børsheim er tildelt Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for 2023 i Norland.
Den tradisjonsrike familiegården tildeles Bedriftsutviklingsprisen for landbruket for Nordland.

Gården drives av Bente og Lars Børsheim, og har vært i familien siden tidlig på 1900-tallet. Det er nå fjerde generasjon som driver gården. I alle år har det vært tradisjon for slakt og videreforedling av mat på gården, som driver primært med griseproduksjon. Nå er gården tildelt den regionale Bedriftsutviklingsprisen i landbruket, som deles ut av Innovasjon Norge.

Bygge bedrift og merkevare

- Vi er kjempeglade for å bli kåret til årets vinner av BU prisen i Nordland. Det er et godt klapp på skuldra for den jobben vi har lagt ned for å bygge opp bedriften og merkevaren Stavsmarken Gård. Det er godt å vite at man har folk på sidelinjen som heier på det vi gjør, sier Bente Børsheim.

- Å utvikle en lokalmatbedrift og å skape en merkevare er en reise som er utrolig spennende, utfordrende, kjempegøy og ikke uten helt jobb. Det å vite at man har sparringspartnere og støtte i folk rundt seg er utrolig viktig, og gir oss energi til å fortsette den spennende reisen vi har startet på, forteller hun.

Forskjellige produkter

Det produseres mange ulike produkter på gården: spekepølser, grillpølser, indrefilet, koteletter, ribbe, sylte, rulle, kjøttboller, medisterkaker og leverpostei med mer. Gamle og tradisjonsrike familieoppskrifter er tatt med inn i den moderne produksjonen, og det eksperimenteres og kombineres med gamle og nye oppskrifter i spennende smakskombinasjoner. Blant annet benyttes tang og havsalt som smakstilsetning i noen av produktene, som er naturlige tilsetninger som er preget av vær og vind på Vegaøyene og som gir en unik smaksopplevelse.

På gården er det både gårdsbutikk og kafé, der man kan få kjøpt alle gårdens produkter, i tillegg til andre lokale skatter. Gårdskafeen er kun åpen i sesong, men kan leies ut til grupper hele året.

Meget imponert

Regiondirektør i Innovasjon Norge i Nordland, Monica Ahyee, er veldig imponert over prisvinnerne fra Vega:

- Produktene til Stavsmarken Gård og Pølsemakeri er i en egen liga for seg selv. De har satt kommunen på matkartet og bidratt til å øke stoltheten hos lokale matprodusenter fra området. Eierne tar et stort sosialt ansvar, og tillitsverv i samvirkeorganisasjonene har over tid gitt dem et enormt nettverk, sier hun.

- Dette betyr også at det er mange som kjenner deres virksomhet over det ganske land. Gården ligger midt i verdensarvområdet og er et utstillingsvindu for Vega, også i reiselivssammenheng. De har virkelig fortjent BU-prisen, og vi ønsker dem masse lykke til med videre satsing.

Publisert :
Sist oppdatert :