Hopp til hovedinnhold

Tørrfisk i Sør-Korea

Masse tørrfiskFoto: Chuttersnap, Unsplash
Ifølge statistikk publisert i 2016 om sjømatkonsum per person, har koreanere det høyeste sjømatkonsumet per person med 58,4 kg, etterfulgt av Norge med 53,3 kg og Japan med 50,2 kg. Med tanke på at 20,2 kg er verdensgjennomsnittet, kan man enkelt fastslå at koreanere elsker sjømat.

Tørket sjømat utgjør en stor andel av sjømatkonsumet. Koreanere liker å tørke sjømat som finnefisk, akkar, blekksprut og tang, osv. Blant annet er tørket (alaska) pollock et av de mest populære tørkede fiskene, som på mange måter ligner på norsk tørrfisk.

11.000-12.000 tonn

Alaska pollock er svært populært blant koreanske konsumenter, og importen til Korea har hatt en rask økning. Mer enn 95 % av alaska pollock kommer fra Russland og selges på markedet i forskjellige tilstander som ferskt, frosset og tørket. Det anslås at rundt 11 000 ~ 12 000 tonn med tørket alaska pollock ble solgt på det koreanske markedet i 2016, inkludert tørket alaska pollock fra Kina.

Forskjellige former

Tørket alaska pollock selges i forskjellige former, og biprodukter er også svært populære. Den mest populære formen til tørket alaska pollock er revet for tørket pollocksuppe. Den selges også som filet og som hel rund fisk til bruk som gaver, tradisjonelle ritualer og andre typer matlaging. Samtidig er biprodukter også svært populære blant restauranteiere for å få smaken av tørket pollocksuppe og til bruk i andre oppskrifter.

Tørkeprosessen for alaska pollock minner om den for norsk klippfisk. Avhengig av utendørstemperaturen og fuktighetsnivået, avgjør kvaliteten forskjellige prisnivåer.

Tørket fisk som fiskesnacks

Takket være den populære stillingen til tørket sjømat, har nettbaserte og andre forhandlere hastverk med å introdusere fiskesnacks på markedet. En av de populære fiskesnacksene er den revne varianten av tørket pollock med klissete og krydret saus. Nylig har de forsøkt å introdusere andre typer tørkede fiskesnacks fra Nord-Europa, i tillegg til blant annet fiskeskinnssnacks.

Kvalitet og pris

Koreansk tørket pollock av høy kvalitet betraktes som 2. eller 3. kvalitetssortering av klippfisk i Norge, mens hvit, tørket alaska pollock betraktes som mellomklasse på det koreanske markedet. Dermed burde det være noen justeringer for å tilpasse den norske tørrfisken. Imidlertid, ettersom tørkeprosessene er lignende, bør ikke dette være for vanskelig eller umulig for norske eksportører.

For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Changan Choi
Seniorrådgiver
Innovasjon Norge, Sør-Korea
Changan.choi@innovationnorway.no

Publisert :
Sist oppdatert :