Hopp til hovedinnhold

Vil bli verdensledende på biokull-produksjon

Stor produksjonsfabrikk med rød høy pipe
Flere EU-land faser ut forurensende kull, og norske Arbaflame lager et miljøvennlig alternativ. Biokull-produsenten fra Oslo ser store muligheter i verdensmarkedene.

Selskapet har utviklet et biokull-produkt som skal erstatte kull og kutte C02-utslipp med 90 prosent. I tillegg vil det produsere verdifulle biokjemikalier.

Helt konkret er produktet trepellets, hvor råstoffet er hentet fra norske og svenske sagbruk, som igjen henter råstoffet fra et bærekraftig skogbruk. Derfor kaller Bjørn Halvard Knappskog, administrerende driektør i Arbaflame, det de lager for grønn pellets og bærekraftig brensel.

Teknologien har blitt utviklet siden oppstarten i 2005, og utenfor Kongsvinger har selskapet åpnet sin første kommersielle fullskala-fabrikk. Ettersom en rekke EU-land setter sluttdatoer for kull, har Arbaflame en plan om å bygge flere fabrikker i Europa for å imøtekomme fremtidig etterspørsel.

Ambisjonen er å bli en av verdens største produsenter av biokull innen ti år.

- Takket være Enova og Innovasjon Norge er vi nå i posisjon til å eksportere denne teknologien internasjonalt for å akselerere kullutfasing i Europa, sier Knappskog.

Publisert :
Sist oppdatert :