Tar norsk helsetech-suksess ut i verden

Dignios helseløsning er et kinderegg som frigjør hender, oppfyller EU og Norges helseambisjoner, og gir pasientene bedre livskvalitet. Løsningen har gjort suksess i norsk helsesektor, og nå venter Norden, Europa og Nord-Amerika.
En eldre mann for et nettbrett
Det unike med Dignio er at pasienten kan gjøre egne målinger og følges opp av helsepersonell i én plattform.
© Dignio
Selskap
Dignio
Lokasjon
Oslo

– Med digital hjemmeoppfølging og medisineringsstøtte, flytter vi helsetjenesten hjem til pasientene. Behandling trenger ikke lenger å skje på sykehus eller sykehjem – flere kan få den oppfølgingen de trenger der de bor, og leve et verdig liv, sier Andreas Hall, finansdirektør i Dignio.

«Helsevesenet i Norge ligger langt fremme i internasjonal sammenheng. Visjonen vår er å ta suksessen i Norge ut i verden.»

— Andreas Hall, finansdirektør i Dignio

Pasientene får riktig medisin til rett tid, alltid. Hjemmesykepleiere sparer utallige timer på reising. Mennesker med kroniske sykdommer kan fortsette å bo hjemme og beholde sin selvstendighet. Med over 13.000 brukere på sykehus og i kommune-Norge, og nå på full fart ut i verden, kan Dignio revolusjonere hvordan helsevesenet følger opp pasienter.

En hånd med måler på fingeren
Gjennom digital hjemmeoppfølging kan pasienter selv ta daglige målinger som blodtrykk, blodsukker og oksygenmetning.
© Dignio
En hånd berører et måleinstrument
En maskin i hjemmet utstyrt med en medisinrull fra apoteket hjelper pasientene med riktig dose medisin til rett tid.
© Dignio

Presset på helsevesenet globalt vil bare øke i årene som kommer. Med en aldrende befolkning og et økende antall kronisk syke, er behovet for nye og smarte tiltak akutt. Tradisjonell oppfølging krever at helsepersonell reiser ut til hjemmeboende pasienter opptil flere ganger daglig, noe som øker arbeidspresset og stjeler dyrebar tid.

Ambisjonene fra både EU og Norge er klare: Helsesektoren må bli mer bærekraftig, digital og pasientsentrert. Effektiv ressursbruk og pasienter som er mer selvstendige står sentralt. Siden etableringen i 2012 har Dignio utviklet en plattform som møter disse utfordringene, og markedene responderer positivt.

«Ett av de viktigste grepene for å avlaste helsevesenet er å legge til rette for at folk kan bo hjemme lenger, og her kan vår teknologi spille en sentral rolle. Vi hatt en betydelig vekst de siste årene, og alt tyder på at det kommer til å fortsette. »

— Andreas Hall, finansdirektør i Dignio

Abonnementsinntektene for løsningene deres har økt fra omtrent 30 millioner i 2020, og i 2025 forventer de å nå 150 millioner.

Helsetech i verdensklasse

Dignos løsning består av to hovedfunksjoner som styres gjennom én integrert plattform: digital hjemmeoppfølging (DHO) og elektroniske medisindispensere (EMD).

– Ved hjelp av en maskin i hjemmet utstyrt med en medisinrull fra apoteket, får pasientene riktig dose med medisin til rett tid. Hjemmetjenesten kan videre monitorere at pasienten tar medisinen i henhold til planen gjennom vår egenutviklede plattform, Dignio Prevent, forklarer Hall.

Gjennom digital hjemmeoppfølging kan pasienter selv ta daglige målinger som blodtrykk, blodsukker og oksygenmetning. Dataene overføres automatisk til pasientens nettbrett og appen MyDignio. Slik kan helsepersonell overvåke målingene og sette opp alarmer for verdier utenfor normalområdet. Det unike med Dignio er kombinasjonen av disse to løsningene i én plattform.

Skalerbar plattform

Under covid-19 demonstrerte Dignio skalerbarheten og bredden i sin plattform ved å raskt utvikle en spesialløsning for Oslo kommune.

– Vi leverte en løsning under pandemien for Oslo kommune, som skulle følge opp folk med symptomer relatert til koronaviruset. Under covid hadde vi over 50.000 på plattformen vår. Det viste at selve plattformen virkelig er skalerbar, forteller Hall.

I dag bruker over 5.000 pasienter løsningen på sykehus, og omtrent 8.000 pasienter i kommunene benytter seg av Dignios tjenester.

En eldre mann smiler mot et nettbrett
For pasientene betyr teknologien en ny frihet, og følelse av eierskap til eget liv og hjem.
© Dignio

– Vi får mange gode tilbakemeldinger fra mennesker som opplever at de kan beholde sin selvstendighet og leve fullverdige liv lenger. Å klare seg selv er det folk ønsker aller mest, og at våre produkter kan muliggjøre det og trygge dem, gjør arbeidet vårt motiverende og meningsfylt, forteller Hall.

Bak de imponerende tallene trer viktige menneskelige dimensjoner frem.

– Jeg føler for første gang at huset er mitt, forteller Bjarne (82), som bruker medisindispenser.

– Jeg har lyst til å klare meg selv, og teknologien gjør meg både trygg og mer selvstendig, sier Alf (73), en annen bruker av Dignios løsninger.

Norsk eksporteventyr i startgropen

I 2022 kjøpte Dignio opp sin viktigste leverandør som er basert i Canada, noe som ga dem fotfeste i Nord-Amerika.

– Vi satser nå primært i Norge og er på vei inn i Sverige. Vi har salg i Canada, men ser også mot USA. I tillegg er det andre regioner som er veldig spennende, der Nederland kanskje er den mest fremtredende da de har et modent marked, sier Hall.

Det er nettopp graden av modenhet som styrer valg av nye markeder, spesielt når det gjelder medisineringsstøtte.

– Sverige og Nederland har like etablerte markeder som Norge, og i Canada og USA er markedene mer umodne, men klart på vei, fastslår han.

For å realisere de internasjonale ambisjonene, trengte Dignio kapital til produkt- og markedsutvikling. Bak denne internasjonale ekspansjonen står et avgjørende vekstlån på 15 millioner kroner fra Det europeiske investeringsfondet (EIF) i 2024, formidlet gjennom Innovasjon Norge.

Først ut med europeisk låneordning

– Dignio er en av de aller første norske bedriftene som har fått finansiering fra Det europeiske investeringsfondet (EIF), etter at Innovasjon Norge signerte en avtale med EIF i 2024, forteller Hanne Beate Stunes, seniorrådgiver i Innovasjon Norge.

Lånet er spesielt rettet mot bedrifter og prosjekter som kjennetegnes av innovasjon, vekst og internasjonalisering – en perfekt match for Dignio.

«EIF-lånet passer svært godt i denne vekstfasen, med et betydelig beløp som understøtter vår internasjonale ekspansjon. Vekstlånet har også en viktig katalysatoreffekt. Det bidrar til å sikre ytterligere midler fra aksjonærene våre, så vi får en sum som gjør det mulig å lykkes internasjonalt. Her har Innovasjon Norge virkelig gjort en forskjell for oss.»

— Andreas Hall, finansdirektør i Dignio

– Innovasjon Norge har vært en fantastisk ressurs

Samarbeidet mellom Dignio og Innovasjon Norge strekker seg langt tilbake, med ulike typer støtte underveis.

– Innovasjon Norge har spilt en avgjørende rolle, i samarbeid med vår "husbank" DNB. De har vært løsningsorienterte, forteller Hall, og legger til:

– Vi har vært veldig heldige med oppfølgingen fra Innovasjon Norge. Det har vært én person spesielt, Hanne Beate Stunes, som har fulgt oss i mange år og vært en fantastisk ressurs. Hun har hjulpet oss med søknadsprosesser, vært en god sparringspartner i mange spørsmål og identifisert aktuelle virkemidler for oss. I arbeidet med å ta suksessen ut i verden, har Innovasjon Norge vært en helt avgjørende støttespiller, understreker Hall.