Slik vil de maksimere levetiden på batterier
- Målet er å gjøre batterilagring tilgjengelig for et bredt spekter av bruksområder, forklarer CFO i Evyon, Leif Andreassen.
Selskapet ble grunnlagt i 2020 som en respons til økingen av elbil-batterier som blir kastet. Evyon jobber med å utvikle en løsning for å maksimere utbyttet av hvert enkelt batteri, som gjerne har betydelig mer enn 80 prosent gjenværende kapasitet når det havner i «søpla».
En del av løsningen er Evyons Battery Cloud, den første i sitt slag, som vil hjelpe batterigjenvinnere og bilprodusenter til raskt og nøyaktig å karakterisere batterimoduler.
Altså hjelpe dem å vite hva hver modul er verdt, og om den skal gjenbrukes eller resirkuleres, forklarer Andreassen.
Skal maksimere batteriverdi og -levetid
Evyon pakker brukte batterimoduler inn i nye produkter, og overvåker kontinuerlig helsen til de utplasserte batteriene. I tett samarbeid med kunden maksimeres verdien og levetiden.
Innovasjon Norge har helt siden oppstarten vært involvert i selskapet og bidratt med flere støtteordninger.
«Vi har støttet Evyon fordi de utvikler nye løsninger for energisystemet, som vil gi god klimaeffekt og være skalerbare internasjonalt»
Bidraget fra Innovasjon Norge er oppstartstilskudd til kommersialisering av forretningsideen, slik at selskapet kunne utvikle en første pilot i samarbeid med en reell kunde.
I tillegg fikk Evyon over ti millioner kroner i tilskudd til miljøteknologi i 2022, og nesten 1,9 millioner kroner gjennom vekstgarantiordningen i 2023. Hensikten er å avlaste risikoen for selskaper som utvikler ny teknologi, og å styrke tilgangen til bankfinansiering for innovative og raskt voksende små og mellomstore bedrifter. Sistnevnte gjøres ved at Innovasjon Norge garanterer for 75 prosent av bankenes tap på lån til slike bedrifter.
«Innovasjon Norges midler er viktig for selskaper i en tidlig fase. Det er behov for å avlaste risiko for å demonstrere at teknologien lar seg utvikle og har verdi for kundene»
Skinne forteller at Evyon har vist god gjennomføringsevne, bygget et sterkt team og hentet inn gode eiere som bidrar med kapital. De har ambisjoner om vekst og har tenkt internasjonalt fra starten av.
Først i verden
Akkurat nå er Evyon i ferd med å lansere en av verdens første sertifiserte batterisystemer bygget med gjenbrukte batterier. I tillegg utnytter de kunstig intelligens (AI) til å estimere hvor degradert en gitt batterimodul er. Her bruker de testdata fra batterimoduler i hele deres levetid, i tillegg til avansert fysisk og kjemisk batterimodellering – for å lage en digital representasjon av hver modultype.
- Eller en digital tvilling, om du vil, forklarer Andreassen.
Algoritmen vil også kunne simulere hvordan batterimodulen vil fortsette å degraderes fremover - og finne ut hva dette betyr for batteriets nåværende helse og fremtidig forventet levetid.
Data samles inn fra flere kilder. For bilprodusenter og gjenvinnere kan data raskt fanges opp gjennom en elektrokjemisk impedansspektroskopi for å vurdere om et batteri skal gjenbrukes eller resirkuleres, og videre for å gruppere lignende batterier og optimere produksjonen. For batterier i drift kan driftsdata brukes til å estimere helsetilstand i sanntid og bruke dette for å optimalisere levetid, ytelse og sikkerhet.
Og så brukes sanntidsdata til å kontinuerlig overvåke et batterisystems helse, og på denne måten bestemme hvordan man endrer driftsparametere til å maksimere levetiden, forklarer han.
Klare for å skalere
I dag har selskapet 15 ansatte og store ambisjoner – både på kort og lang sikt.
- Først og fremst er målet å få batteriproduktet vårt inn i kommersiell masseproduksjon. Selskapets langsiktige ambisjon er å være den største leverandøren av energilagring bygget med gjenbrukte batterier i Europa, forteller Andreassen.
Les mer om hvordan Evyon presenterer løsningen sin for internasjonale målgrupper på Business Norway.