Hopp til hovedinnhold

Norsk firhjuling på vei ut i markedet

""Foto: Henrik Beckheim
Helelektriske "Exoquad" skal ta deg frem dit du vil på en bærekraftig måte. 
ExotekÅlesund
Ønsket om at mennesker med funksjonsnedsettelser også kan ta seg frem i naturen, dannet grunnlaget for Exotek. Den første helelektriske, terrenggående firhjulingen er snart i salg.

Etter en sykkelulykke i 2015 mistet Sigurd Groven følelsen fra brystet og ned, men ønsket om å være aktiv og å være med familien ut i naturen var fortsatt stort. Sigurd hadde prøvd forskjellige kjøretøy, blant annet en franskprodusert firhjuling, men ingenting som var godt nok til det behovet han hadde.

Da Mattias Storvestre og kjæresten, som sitter i rullestol, ble foreldre for første gang i 2016 merket de etter hvert hvor vanskelig det var for familien å være ute sammen i skog og mark, med rullestolen. Mattias, som har bakgrunn som flymekaniker, utviklet derfor en helelektrisk firhjuling til samboeren sin, basert på en franskproduserte ramme.

Utviklet for eget behov

Litt senere møttes Mattias og Sigurd på en aktivitetscamp for ryggmargsskadde. Sigurd hadde den samme franskproduserte firhjulingen, og spurte om Mattias ville bygge om den også. Mattias bygde om flere modeller før han til slutt utviklet en helt egen ramme for å få best mulig fremkommelighet og komfort. Resultatet ble Exoquad.

– Den nye firhjulingen åpnet opp en helt ny verden for meg, sier Sigurd.

Mennene konkluderte med at her er det et hull i markedet og startet opp Exotek i 2020.

""Foto: Mattias Storvestre
Firhjulingen brukes flittig av Mattias sin samboer for å komme seg ut på tur med barna.

– Vi ønsker at flest mulig får tilgang til «Exoquad», men siden den er såpass kostbar vil vi se på ulike løsninger som utleie og salg til stiftelser, aktivitetsparker og organisasjoner, i tillegg til å selge til privatkunder, forteller Sigurd.

Finansieringsrådgiver Mari Dorte Jønland Michaelsen for Innovasjon Norge Møre og Romsdal, har hatt dialog med selskapet hele veien.

- Teamet i Exotek har demonstrert meget god gjennomføringsevne siden starten, og de er genuint opptatt av å levere på kundenes behov. De har planlagt grundig og benyttet relevante tjenester for hver utviklingsfase. Vi ser nå en spennende vekst, med etablering av produksjon for å møte etterspørselen, forteller hun.

Full støtte fra Innovasjon Norge

Eelco Van Weerdhuizen ble etter hvert med i det nye selskapet. Han hadde bakgrunn som konsulent og mange år i olje- og gassbransjen, og passet godt inn i rollen som administrerende direktør.

– Exotek hadde allerede mottatt markedsavklaringstilskudd fra Innovasjon Norge, og hadde meldt seg på næringsteftkonkurransen til Sparebanken Møre. Historien, produktet og visjonen deres var så imponerende at jeg veldig gjerne ville hjelpe dem. Først på fritiden som frivillig, og senere som både partner og ansatt i selskapet, forteller Eelco.

Senere mottok selskapet tilskudd til kommersialisering fra Innovasjon Norge, vant næringsteftkonkurransen med én million kroner i premie og fikk innvilget Vekstgarantiordningen fra Innovasjon Norge og Sparebanken Møre.

– Det koster en del penger å bygge opp et slikt produkt fra start. Det å bygge opp produksjonslinje og komme i gang med salg. Det er derfor helt avgjørende å få støtte, og etter hvert få inn investorer slik at vi kan skalere opp bedriften, sier Eelco.

Bærekraftig og ambisiøs

Exotek har etablert seg på Sunnmøre, og jobber tett sammen med lokale aktører for produksjon, merkevaredesign, markedsføring, finansiering og forretningsutvikling. Et testprosjekt er påbegynt i samarbeid med et selskap i Oslo for å kunne gjenbruke batterier som kommer fra el-sparkesykler.

Den siste tiden har bedriften jobbet intenst med forbedring og videreutvikling av første prototype. Den nye versjonen av «Exoquaden» danner grunnlaget for det salgbare produktet som skal stå klart før sommeren 2022. De ligger allerede inne flere bestillinger på firhjulingen.

Parallelt med dette er Exotek på investorjakt og jobber nå med en emisjon.

- Vi går snart inn i en fase med skalering og vekst. I tråd med gjeldende vekstplan vil vi ha behov for tilførsel av frisk kapital fremover. Dette er spesielt viktig med tanke på giring av produksjon, men også for å tilføre arbeidskraft og spisskompetanse innen vesentlige fagområder. Ambisjonene er høye, og vi har et tydelig mål om å utvide produktporteføljen vår på sikt, forteller Eelco.

Det har også kommet en rekke henvendelser fra utlandet og interessen virker stor, uten at Exotek har brukt mye tid på reell markedsføring ennå. Ambisjonen er helt klart å kunne tilby produktet globalt.Publisert :
Sist oppdatert :