Hopp til hovedinnhold

Norsk renseteknologi inntar kjøkkenet

Daglig leder i InnSep, Sondre Klæboe Jacobsen, simulerer bedriftens banebrytende renseteknologi.© InnSep
Daglig leder i InnSep, Sondre Klæboe Jacobsen, simulerer bedriftens banebrytende renseteknologi. Teknologien senker utslippene av både karbondioksid (CO2), nitrogenoksid (NOx) og svoveloksid (SOx), og er inntil 75 prosent mindre enn de eksisterende løsningene på markedet.  
InnSepTrondheim
InnSep har utviklet et selvrensende filter som kan erstatte dagens separatorer. Med støtte fra Innovasjon Norge skal teknologien erobre restaurantbransjen.

Trondheim-selskapets løsning blir i dag brukt til å rense eksosgass på skip, luft fra kompressorer og gasser i offshoreindustrien. Med tilskudd fra Innovasjon Norge skal filter-systemet nå finne veien til restaurantkjøkken for å øke brannsikkerheten.

Flere tester av filteret

Avsetningen av fett i ventilasjonskanaler kan bli flere centimeter tykt over tid og svært brannfarlig. Ved brann i slike ventilasjonssystem blir temperaturen ofte så høy at kanalene smelter og kollapser, og det oppstår brannspredning. Et annet problem er at mengden fettavsetning kan bli så stor at ventilasjonskanaler faller ned fordi festet ryker.

- Vi har testet filteret i separatoren vår med en rekke stekeoljer og vann, og ingen dråper eller partikler har kommet igjennom – ikke engang lukten. Prosessen er veldig effektiv, forteller daglig leder i InnSep, Sondre Klæboe Jacobsen.

Løsningen ble først interessant for Mælen Blikk og Ventilasjon som arbeidet på et prosjekt i nærheten, deretter kom InnSep i kontakt med bygg- og restauranteiere som skal følge brannforskriftene og møter disse utfordringene.

Planlegger masseproduksjon

I 2021 skal prototypene testes i fullskala i et innovasjonsprosjekt støttet av Innovasjon Norge. Trondheim-selskapet har mottatt flere forskjellige tilskudd i oppstart- og utviklingsarbeidet.

– Uten Innovasjon Norge kunne vi ikke fokusert på utviklingen av teknologien eller tatt ut lønn, noe som har vært helt nødvendig for fremdriften til prosjektet. Da hadde vi måttet utsette prosessen og gitt konkurrentene våre mulighet til å ta markedet fra oss, sier Klæboe Jacobsen.

InnSep planlegger masseproduksjon sammen med maskineringsbedriften PTM industrier når den endelige kommersielle versjonen er klar.

- I Norge alene er det mellom 5000 og 10 000 restauranter som har behov for teknologien vår. Dagens systemer for fettfjerning er sammensatt med filtre, UV-lys, kullfiltre og roterende skiver som bråker, og de kan koste mange hundre tusen kroner. Vi vil tilby en løsning til en lavere pris og med en brøkdel av driftskostnadene, forteller Klæboe Jacobsen.

En prototype er under testing. Sondre Jacobsen fra InnSep, og kokkene Carolina Cortes og Lilian Silva fra "El Rincon Chileno" i Trondheim© InnSep
En prototype er under testing. Sondre Jacobsen fra InnSep, og kokkene Carolina Cortes og Lilian Silva fra "El Rincon Chileno" i Trondheim har god tro på Lynx-teknologien.

Egen patentstrategi

Separasjonsprinsippet, kalt Lynx, er i hovedsak basert på en roterende, porøs skive som all gass/væske møter. Dråpene som forsøker å komme seg igjennom skiven, fanges og blir slynget ut av sentrifugalkreftene. Den tørre og rene gassen påvirkes ikke og passerer fritt.

Lynx-prinsippet er beskyttet med flere patenter og gjennom et forprosjekt utviklet InnSep en egen patentstrategi, som har resultert i tre nye patenter som sikrer alle sidene ved innovasjonen og anvendelsen.Publisert :
Sist oppdatert :