Hopp til hovedinnhold

Programvare for mer bærekraftig drift

""© Getty Images
Turbulent Flux har utviklet programvare som kan overvåke og forutsi mengden av olje, gass og vann som strømmer i brønner og rørledninger i sanntid med stor nøyaktighet. Ambisjonen er å operasjonalisere programvaren på olje- og gassfelt over hele verden.

Sanntidsinformasjonen er viktig for å produsere mest mulig effektivt og unngå miljøskadelige hendelser. Markedet er svært og globalt, og mange operatører tar allerede den norske løsningen i bruk.

- Vi har jobbet med strømning-simulering i flere tiår. Bransjen har et behov for mer skalerbare, fleksible og økonomiske programvareløsninger for sanntidsdata, og våre kunder i Europa, Nord-Amerika og Asia viser at det er en stor global etterspørsel, sier Halvard Ellingsen, CEO i Turbulent Flux.

Det Oslo-baserte programvareselskapet ble dannet i 2016 ut fra et ønske om å forenkle komplekse arbeidsprosesser og å redusere beslutningstiden innenfor flerfasestrømning av væsker og gass i brønner og rørledninger. CTO i selskapet, Lars Wollebæk, var tidligere sjefsarkitekt for Schlumbergers OLGA-programvare og hele teamet har lang erfaring fra fagområdet.

Rask utvikling med Innovasjon Norge

Innovasjon Norge har vært en viktig partner for selskapet de siste årene og bidratt til den raske utviklingen de har hatt.

- Turbulent Flux er en sentral aktør innenfor flerfasestrømningskunnskap i Norge, og spennende å følge og støtte, sier Hans Inge Bollingmo, seniorrådgiver i Innovasjon Norge.

Programvareselskapet har blant annet mottatt tilskudd til kommersialisering og innovasjonslån.

- Å jobbe med Innovasjon Norge har gitt oss muligheten til å utvikle teknologien vår raskt og grundig, og dette har ført til at vi har klart å påta oss større prosjekter som raskere har gjort det mulig for oss å få tilbake avkastningen, sier Ellingsen.

De ble introdusert for flere skiferoljeoperatører på Innovasjon Norges globale vekstprogram Global Growth North America i 2018, noe som resulterte i nye kunderelasjoner i et veldig spennende marked for dem.

- Strømning-simulering er relativt nytt for skiferoljeproduksjon, men det har allerede vist seg å være veldig nyttig for flere viktige aktører, understreker Ellingsen.

Unik nøyaktighet

Programvareapplikasjonene selskapet har utviklet overvåker, forutser og vurderer mengden strømninger, risiko for ustabilitet og avsetning av voks. Den bruker et unikt hybridteknologiprinsipp - prediktive egenskaper til fysiske modeller er kombinert med maskinlæringsmodeller som hjelper å automatisk korrigere data over tid. Dette sikrer et enestående nivå av nøyaktighet.

Å ha sanntidsdata av høy kvalitet gir grunnlag for å optimalisere produksjonen, og redusere økonomiske og miljømessige kostnader.

- Behovet for fysiske målere og instrumentering, arbeidstimer og felttjenester blir mindre. En operatør kan for eksempel redusere behovet for brønntestingsutstyr betydelig og med det spare millioner av dollar årlig, fremhever Ellingsen.

Satser mer på digitalisering

Covid-19-situasjonen har skapt muligheter for Oslo-selskapet og styrket relasjonene med operatører globalt.

- Der vi tidligere så en positiv, men langsom tilpasning til slike digitale løsninger, har de siste tolv månedene vist at operatørene gjør endringer og satser på digitalisering og automatisering, sier Julia Weiss, Chief Marketing & Communication Officer hos Turbulent Flux, og legger til:

- Produksjonsselskaper er mest opptatt av effektiv drift og nå utslippsmålene sine. Digital teknologi, automatisering og dataintegrasjon er viktig for å oppfylle dette.

Fremtidens CO2-rådgiver

Turbulent Flux er i tett dialog med bransjeaktører som Aker BP og Petronas, og diskuterer hvordan produksjonsoptimalisering bidrar til å nå bærekraftmålene. Det neste de planlegger er å videreutvikle teknologien for å bidra til sikrere og mer effektiv CO2-transport.

- Flerfaseteknologi har vært helt avgjørende for en effektiv utbygging av norsk sokkel og offshore energiproduksjon globalt. Vi vet at teknologien også vil være avgjørende for sikker CO2-transport og et viktig bidrag i det grønne skiftet, sier Weiss.

Hun forteller at ved å overvåke hva som skjer i brønnene og rørledningene, kan strømning-simuleringer hjelpe til å undersøke og forstå relevante karbonutslippsscenarier og foreslå optimale driftsprosedyrer, prioriteringer og innstillinger.

- Optimalisert produksjon og lavere utslipp gir også høyere effektivitet, poengterer Weiss.


Publisert :
Sist oppdatert :