Hopp til hovedinnhold

Satser på bærekraftig diabetesmedisin

Fasaden til Vistin Pharma sin fabrikk til produksjon av metformin© Vistin Pharma
Vistin PharmaOslo/Kragerø
Med investeringer i ny og bærekraftig teknologi skal Vistin Pharma doble produksjonen av diabetes 2-legemiddelet metformin. Målet er å ta større markedsandeler internasjonalt.

– Metformin er hverken kjempedyrt eller altfor komplisert å lage. Det er bra for verden, for diabetes 2-epidemien er på en måte verre enn koronapandemien, sier Alexander Karlsen, Chief Financial Officer i Vistin Pharma.

På verdensbasis lider 500 millioner mennesker av diabetes, og hvert år dør fem millioner mennesker på grunn av denne sykdommen. 90 prosent av disse pasientene har diabetes 2.

Diabetes 2 er en sykdom som oppstår når bukspyttkjertelen ikke produserer nok insulin, kroppens eget blodsukkersenkende hormon. Arvelige forhold spiller inn, men sykdommen kan også oppstå på grunn av fedme og lite aktivitet. Trening og sunnere kosthold er første steg i behandling av diabetes 2, men hvis dette ikke gir gode resultater, settes pasienten på metformin-baserte legemidler, som både senker blodsukkeret og øker effekten av insulinet kroppen selv produserer.

Konkurransedyktig bærekraft

– Innovasjon Norge er ikke bare en motpart for oss, men en partner, sier Karlsen.

Vistin Pharma eksporterer alt de produserer, først og fremst til store farmasiselskaper som bruker metformin i egne patenterte diatebesmedisiner. Selskapet har én konkurrent i Europa, ellers befinner resten av konkurrentene seg i Asia. Vistin har et lite hovedkontor i Oslo, og toppmoderne og helautomatiserte produksjonslokaler i Kragerø. Dette grepet er ikke tilfeldig.

– Vi vet at vi ikke kan konkurrere på lønn her i Norge. Med automatisert produksjon og gode prosesser, er vi i dag konkurransedyktige på det internasjonale markedet, sier Karlsen.De siste par årene har selskapet – i samarbeid med Innovasjon Norge – investert tungt i teknologi for å gjøre produksjonen så bærekraftig som mulig. Ikke bare for å redusere eget fotavtrykk, men også for å svare på kravene som stilles i markedet.

– Det er helt andre krav til klimafotavtrykk i legemiddelindustrien i dag enn det har vært tidligere. En stor kunde av oss krever at innen 2030, så skal alle deres leverandører gjenbruke alt vann og være klimanøytrale, sier Karlsen.

I 2020 startet Vistin Pharma et prosjekt som har redusert utslipp fra produksjonslokalene med hele 98 prosent. Utslippskuttene ble oppnådd med ny og revolusjonerende teknologi. For å gjennomføre prosjektet mottok de miljøtilskudd fra Innovasjon Norge på 3,5 millioner kroner.

– Støtten fra Innovasjon Norge var helt vesentlig for å kunne sette i gang, sier Karlsen.

Stor investering til gjenbruk av vann

I dag jobber Vistin Pharma også med et omfattende prosjekt for gjenvinning av vannet som brukes til å kjøle ned anlegget der metforminen produseres. I dag brukes hele 15 prosent av drikkevannet i Kragerø til å kjøle ned produksjonsanlegget.

– Det er ikke hensiktsmessig at vi bruker så mye drikkevann og binder opp så mye kapasitet. Derfor er vi nå i gang med prosjekt som skal gjenvinne 80 prosent av alt vannet vi bruker, sier Karlsen.

Siden dette prosjektet har stor betydning for nærmiljøet og Kragerø kommune, har de også her fått støtte fra Innovasjon Norge. Karlsen er svært fornøyd med samarbeid så langt, og han beskriver Innovasjon Norge som en proaktiv støttespiller i de to miljøprosjektene som selskapet har gjennomført.

Større kapasitet – lavere fotavtrykk

Helt siden 2020 har selskapet vært utsolgt for metformin, og de jobber nå for å doble produksjonskapasiteten ved anlegget i Kragerø. Målet er å ha en årlig produksjonskapasitet på 7000 tonn, produsert med et lavere totalt klimafotavtrykk enn selskapet har i dag.

Innovasjon Norge er med på laget, og håper at teknologien som utvikles på sikt vil bidra til vekst og økt eksport for virksomheten, og at investeringene i ny miljøteknologi også kan bidra til å gjøre andre selskaper i stand til å kutte utslippene sine like mye.

– Vi ser på Vistin Pharma som en veldig solid og spennende aktør, med fokus på innovasjon, miljøeffekt og økt eksport, sier Guri Bjønnes Hotvedt, avdelingsleder ved Innovasjon Norges regionkontor for Vestfold og Telemark.Publisert :
Sist oppdatert :