Hopp til hovedinnhold

Prestisjefylt verdenskonferanse om trebygg til Norge i 2023

trekonstruksjonen Astrup Fearnley Museet i OsloFoto: WCTE Oslo 2023
Norge er verdensledende og har mye å vise fram når det gjelder kompliserte trekonstruksjoner. Her er Astrup Fearnley Museet i Oslo.
Om to år skal Norge og Oslo arrangere verdens ledende forskningskonferanse for nye tekniske innovasjoner innen trekonstruksjoner, WCTE. Norge fikk oppdraget i sterk konkurranse med fem andre nasjoner. 

World Conference on Timber Engineering (WCTE) presenterer det aller nyeste av tekniske og arkitektoniske løsninger og innovasjoner innen trekonstruksjoner. Konferansen anses uten tvil som det mest prestisjefylte internasjonale arrangementet innen treteknologi til bygg, trekonstruksjoner og design av trearkitektur.

Har mye å vise fram

– Å vinne WCTE kan sammenlignes litt med å vinne et OL. Norge ble valgt ut fordi vi har mye å vise fram, både forskningsfaglig og på grunn av at vi har bygd kompliserte trekonstruksjoner. Vi har eksempelvis både verdens høyeste rene trebygg og verdens lengste trebru, sier professor Kjell Arne Malo ved NTNU. Han er leder for konferansens faglige innhold og del av et sekretariat som leder gjennomføringen av konferansen.

WCTE arrangeres annethvert år i ulike verdensdeler og samler mellom 800 og 1200 forskere, ingeniører, arkitekter, konsulenter, entreprenører, prosjektledere, leverandører og produsenter fra alle kontinenter. I år ble arrangementet gjennomført i regi av Chile, som en 100 prosent digital konferanse. De norske arrangørene regner derimot med at WCTE 2023 blir en fysisk konferanse.

Unik mulighet

Dette betyr kort sagt at verdens øyne rettes både mot innovasjon og utvikling av tre i Norge, og Norge som reisemål, sier Krister Moen, som er fagleder for satsingen på tre i Innovasjon Norge.

– Å få et slikt arrangement til Norge betyr at vi får en unik mulighet til å vise frem spesielt norske byggløsninger for den globale eliten av utviklere innen trekonstruksjoner. Norge regnes per i dag blant verdens desidert ledende nasjoner innen utvikling av store trekonstruksjoner. Denne posisjonen kan utnyttes til et sterkt konkurransefortrinn for et stort internasjonalt marked som etterspør bærekraftige byggløsninger, utdyper han.

Skal synliggjøre næringslivet

Hovedtema for WCTE 2023 i Oslo vil være materialer og innovative produkter, bærekraft og miljøpåvirkning, ingeniørkunst i tre, trearkitektur og implementering. Siden WCTE har svært høy prestisje verden over og samler mye internasjonal interesse, skal arrangørene også benytte muligheten å synliggjøre norsk næringsliv og kunnskapsbedrifter. Parallelt med konferansen vil det bli gjennomført flere sidearrangement som skal involvere og synligjøre bedrifter, forskning og utdanning for et bredt publikum.

Arrangør og vertskap for WCTE 2023 er høyere utdannings- og forskningsinstitusjoner i Norge som underviser og forsker på ingeniør- og arkitekturvitenskap innen tre; NMBU, NTNU og AHO, sammen med vertsbyen Oslo. Disse får støtte fra Treteknisk, Oslo Met, Sintef, Bergen Arkitekthøgskole, NIBIO, VisitOslo og Innovasjon Norge.

Les mer om WCTE 2023

Publisert :
Sist oppdatert :