Hopp til hovedinnhold

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket 2018

Vinnere av bedriftsutviklingsprisen 2019: Ask Gård Foredling.Foto: Vidar Alfarnes
Ask Gård Foredling AS vant i dag den nasjonale bedriftsutviklingsprisen i landbruket for 2018. Prisen ble delt ut av landbruks- og matminister Bård Hoksrud og divisjonsdirektør Leon Bakkebø i Innovasjon Norge under InternationaleGrüne Woche i Berlin, en av verdens største mat og landbruksmesser. 

Buskerudbedriften stikker med dette av med heder og ære, samt førstepremien på tilsammen 250 000 kroner. De to andre nominerte til årets bedriftsutviklingspris i landbruket er Kringler Gjestegård fra Akershus, og Stavanger Ysteri og bonden Kolbjørn Anda fra Rogaland.

- Ask Gård er ein type bedrift vi heiar på – unge gründerar som finn ei nisje i marknaden, og som klarar å utvikle unike produkt som sel. Ask Gard driv verksemda si på ein berekraftig og innovativ måte, og har med kvalitetsprodukta sine bidratt til å setje Ringerike på mat-kartet, seier, Kjell Bruvoll, spesialrådgivar og ansvarleg for BU-prisen i Innovasjon Norge.

-Å motta denne prisen er utrolig inspirerende og gir oss en styrket konkurransekraft. Det skjer så mye spennende blant norske matprodusenter i dag. Å bli trukket frem som vinner her i dag, er en stor anerkjennelse og noe vi tar med oss i det videre arbeidet med å utvikle Ask Gård, sier Anne Marthe Evang.

Spekemat på internasjonalt nivå

Ask gård produserer håndlaget økologisk spekemat og kjøttvarer. Med fokus på Italiensk håndverk og norske råvarer har ekteparet bak satsingen, Kristoffer og Anne Marthe Evang, utviklet spekemat på et internasjonalt nivå.

-Bedriftsutviklingsprisen i landbruket skal synliggjøre og hedre innovative bedrifter i landbruket. Det er et stort mangfold og en spennende utvikling som skjer innen norsk landbruk i dag, noe årets vinner virkelig tydeliggjør, sier Bård Hoksrud, landbruks- og matminister.

Pølseeventyret startet på gårdens 22 kvadratmeter store stabbur i 2013, med kjøtt fra egne økologiske sauer. Året etter investerte ekteparet Evang i et pølsemakeri på 220 kvadratmeter på gården, som i dag gir fem lokale arbeidsplasser. Hos Ask stoppes pølsene for hånd, og hvert enkelt kjøttstykke håndsurres og saltes individuelt. Dette kombineres så med det beste av krydder.

I tillegg til lam fra egen gård, bruker de Duroc-gris som er kjent for sin sakte-voksende og unike kjøttkvalitet.

Prisvinnende spekemat

ASK gård er i dag den eneste bedriften i Norge som produserer utelukkende økologisk spekemat. For dette har bedriften hentet hjem priser som «Greate Taste award» fra London, NM gull for Årets økologiske produkt, Årets Matspire, Spesialitets Merket og nå Bedriftsutviklingsprisen i landbruket.

Selskapet har opplevd en eksplosiv vekst, og har på få år utviklet et selskap som klarer å kombinere bærekraft og dyrevelferd med unike produkter som leveres til over 300 butikker og restauranter fra nord til sør.

– Når du har jobbet døgnet rundt i flere år, og enkelte ganger spurt seg selv hva man egentlig driver på med, om det virkelig er verdt det, og om andre enn deg egentlig bryr seg om hva som er i pølsa. Da er det fint at noen sier: "Hei, vi ser hva dere gjør, bra jobba", sier Kristoffer Evang, daglig leder i Ask Gård Foredling AS.

Publisert :
Sist oppdatert :